Cboe Global Markets Inc., operatorul celei mai mari burse options din SUA, se extinde în Asia prin achiziţia operatorului alternativ de piaţă Chi-X Asia Pacific Holdings Ltd., care deţine două platforme de tranzacţionare a acţiunilor - în Australia şi Japonia. Valoarea tranzacţiei nu a fost dezvăluită.
Cboe a informat că preluarea Chi-X Asia Pacific, alături de achiziţia recentă a BIDS Trading, care are operaţiuni în SUA şi Europa, îi va permite să ofere un serviciu global marilor investitori care doresc să cumpere şi să vândă acţiuni în bloc.
Cboe, cu sediul în Chicago, preia Chi-X Asia Pacific de la firma de investiţii J.C. Flowers & Co. LLC, iar plata pentru activele achiziţionate o va face cu numerarul pe care îl are la dispoziţie şi cu împrumuturi, dacă va fi nevoie. Simpson Thacher & Bartlett LLP a fost consultantul legal al J.C. Flowers în această afacere.
Chi-X, care a avut venituri nete de 26 de milioane de dolari în 2020, este a doua mare bursă de valori din Australia (Chi-X Australia), cu o cotă de piaţă de 18,4%, după Australian Securities Exchange - ASX, în timp ce divizia japoneză (Chi-X Japan) este a treia mare platformă din ţară, cu o cotă de piaţă de 2,7%.
Cboe se aşteaptă să încheie tranzacţia de preluare în al doilea sau al treilea trimestru al anului 2021, după obţinerea aprobării autorităţilor de reglementare.
"Cu o singură tranzacţie, vom putea intra pe cele două pieţe (n.r. Australia şi Japonia) rămase deschise concurenţei şi vom crea o reţea bursieră cu adevărat globală", a declarat, conform Reuters, preşedintele Cboe Europe, David Howson, care, după finalizarea afacerii, va deveni preşedinte Cboe pentru Europa şi Asia Pacific.
Conform spuselor sale, acordul de preluare a Chi-X va extinde prezenţa Cboe pe segmentul de date dincolo de America de Nord şi Europa, permiţându-i operatorului bursier să creeze mai multe produse pentru clienţii globali.
Concurenţa în ceea ce priveşte datele de pe piaţa financiară se accentuează după recenta preluare a Refinitiv de către London Stock Exchange Group şi planificata fuziune S&P - IHS Markit, care au creat al doilea, respectiv al treilea jucător ca mărime din domeniu, după gigantul Bloomberg LP.
"Acum, noi suntem cu adevărat globali, ne aflăm într-un loc foarte solid. Acesta a fost scopul declarat al strategiei noastre corporative", a conchis Howson.
• Cboe îl numeşte pe Bryan Harkins în funcţia de preşedinte al BIDS Trading
Cboe l-a numit recent, cu efect imediat, pe Bryan Harkins - vicepreşedinte executiv şi şef pentru pieţe la Cboe Global Markets - în funcţia de preşedinte al BIDS Trading, după pensionarea lui Tim Mahoney.
Mahoney a avut o carieră de circa 40 de ani în industria financiară şi pe piaţa globală a acţiunilor. Acesta s-a alăturat BIDS Trading în 2006, iar în timpul mandatului său, a condus direcţia strategică a companiei, făcând din BIDS Alternative Trading System (ATS) cel mai mare loc de tranzacţionare în bloc a acţiunilor din SUA. Anterior, Mahoney a lucrat mai bine de două decenii la Merrill Lynch Investment Management, unde a deţinut mai multe poziţii de lider pe segmentul tranzacţiilor cu acţiuni americane.
Edward Tilly, preşedintele-director executiv al Cboe Global Markets, a declarat: "Suntem încrezători că Bryan Harkins va construi pe fundaţia creată de Tim Mahoney şi echipa sa, şi va duce BIDS Trading la următorul nivel, astfel încât să ajungem pe pieţe noi".
La rândul său, Bryan Harkins a afirmat: "Credem că BIDS este un punct absolut esenţial pentru următoarele frontiere ale creşterii noatre globale şi aştept cu nerăbdare să conduc compania pe acest drum".
Bryan Harkins s-a alăturat Cboe în 2017, după achiziţia de către această piaţă a Bats Global Markets, fiind şef al departamentului de vânzări, dezvoltarea produselor şi strategie competitivă pentru operaţiunile cu acţiuni, listări de ETP-uri (produse tranzacţionate la bursă), options, futures şi schimb valutar global.
Cboe a finalizat preluarea BIDS Trading la data de 31 decembrie 2020. BIDS Trading este un broker-dealer şi operatorul BIDS Alternative Trading System, cel mai mare ATS pentru tranzacţii în bloc, după volum, din SUA. Achiziţia a venit după un parteneriat de succes Cboe - BIDS Trading în Europa, lansat în 2016 prin crearea Cboe LIS. De la lansarea sa, Cboe LIS a devenit una dintre cele mai mari platforme de tranzacţii în bloc din Europa, cu un volum mediu zilnic de aproximativ 240 de milioane de euro.
Platforma BIDS va fi gestionată independent în cadrul Cboe.
• Cboe are o nouă divizie: Data & Access Solutions
Cboe a lansat, săptămâna trecută, o nouă divizie - Data & Access Solutions -, condusă de Catherine Clay, care a fost promovată în funcţia de vicepreşedinte executiv al departamentului de Soluţii informaţionale.
Divizia Data & Access Solutions integrează gama de soluţii de date, analize şi indici, cu oferte de servicii de date pentru piaţă. Prin reunirea soluţiilor informaţionale, a celor de date şi accesului la piaţa globală, Cboe îşi propune să creeze o ofertă globală şi să unifice echipele de vânzări, clienţii urmând astfel să aibă un singur punct de contact pentru toate aceste servicii.
Catherine Clay spune: "Acesta este un moment interesant la Cboe, deoarece continuăm să diversificăm şi să extindem ofertele noastre de produse, servicii şi tehnologie la scară globală. Sunt încântată să conduc această nouă divizie. Obiectivul nostru este să optimizăm eficienţa şi livrarea soluţiilor noastre de informaţii către participanţii la piaţă din întreaga lume".
Clienţii Cboe caută din ce în ce mai mult să acceseze mai multe clase de active în numeroase zone geografice, date şi analize de piaţă şi servicii de gestionare şi executare a tranzacţiilor. Noua divizie răspunde acestor nevoi de date globale, analize şi servicii de acces, conform Cboe.
• Cboe are în vedere relansarea contractelor futures pe Bitcoin
CEO-ul Cboe Global Markets, Edward Tilly, a sugerat recent că platforma pe care o conduce ar putea lua în considerare relansarea contractelor futures pe Bitcoin, pe fondul cererii din partea investitorilor. Domnia sa a declarat conform Bloomberg: "Suntem dornici să construim o platformă. Există o mare cerere din partea investitorilor de retail şi a instituţiilor, iar noi trebuie să răspundem".
Cboe a fost prima platformă reglementată care a lansat contracte futures pe Bitcoin în decembrie 2017, când criptomoneda a atins un maxim istoric de 20.000 de dolari. Acest produs investiţional a fost retras de pe piaţă în iunie 2019, fără ca Cboe să dezvăluie motivul care a stat la baza deciziei sale. Însă, operatorul bursier a informat că retragerea nu este definitivă şi că îşi evaluează abordarea în domeniu.
Rivalul Cboe, CME Group, oferă contracte futures pe Bitcoin din decembrie 2017, fiind cea mai mare platformă reglementată din domeniu. Cboe intenţionează, în mod special, să lanseze şi ETF-uri (fonduri tranzacţionate la bursă) pe Bitcoin.
Cboe Global Markets a realizat, anul trecut, venituri de 3,427 miliarde de dolari, cu 37% mai mari faţă de 2019, respectiv profituri de 468,2 milioane de euro, în urcare cu 26%. Câştigul pe acţiune a atins 4,27 dolari/acţiune, în creştere anuală cu 28%. Cboe le-a returnat investitorilor 520 de milioane de dolari pentru 2020 prin răscumpărări de acţiuni şi dividende. Suma reprezintă un record şi este cu 69% mai mare faţă de cea din anul precedent.