Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA) prognozează, de mai mulţi ani, apropierea iminentă a unui vârf al consumului de benzină, însă acest vârf se dovedeşte, cel puţin deocamdată, un miraj, după cum a scris recent Javier Blas, analist al pieţei energiei la Bloomberg.
"Chiar dacă vânzările de vehicule electrice au crescut, industria petrolieră globală a vândut mai multă benzină ca niciodată în acest an, depăşind vârful anterior din 2019", subliniază Blas, care apoi aminteşte că IEA considera maximul din 2019 un record care nu va mai fi atins niciodată.
În cadrul unui raport publicat la jumătatea acestui an, IEA a estimat nivelul cererii globale de benzină din 2019 la 26,7 milioane de barili pe zi. Ulterior estimarea a fost revizuită în creştere la 26,8 milioane de barili pe zi.
Prognoza pe termen scurt de la IEA arată că cererea de benzină va atinge un nou record şi în 2024, de 27 de milioane de barili pe zi, după un nivel de 26,9 milioane în 2023 (vezi graficul).
În aceste condiţii, Javier Blas constată că "vârful cererii de benzină a fost amânat cu cinci ani, până în 2024 din 2019, şi nu voi fi surprins dacă, odată cu actualizarea prognozelor pe baza noilor date, vârful este împins şi mai departe".
Prognoza pe termen mediu de la IEA arată o menţinere a cererii globale de benzină la 26,6 milioane de barili pe zi în 2024 şi 2025, urmată de scăderi până la 25,8 milioane de barili pe zi în 2028, un nivel apropiat celui înregistrat în 2017, de 25,9 milioane de barili pe zi.
Tendinţa consumului de benzină este explicată de analistul de la Bloomberg prin faptul că "în afara cartierelor bogate, motorul cu ardere internă încă domneşte suprem", în condiţiile în care "în zonele din clasa mijlocie şi muncitoare, tranziţia energetică rămâne o perspectivă îndepărtată".
Javier Blas aminteşte doar în trecere, din păcate, că şi adoptarea semnificativă a automobilelor electrice în "cartierele bogate" a fost determinată, într-o foarte mare măsură, de subvenţiile masive acordate de guverne, atât consumatorilor cât şi producătorilor.
Practic este vorba despre programe de asistenţă socială pentru producători şi pentru cei care îşi permit să cumpere maşini de zeci de mii de euro, în timp ce categoriile sociale defavorizate, care vor include în curând şi aşa-numita "clasă medie", sunt distruse sistematic de preţurile tot mai mari ale energiei.
Blas mai subliniază că avansul neaşteptat al cererii de benzină a avut loc pe fondul apariţiei unor obstacole semnificative, cum sunt preţurile mari, persistenţa muncii de la domiciliu după pandemie, care influenţează negativ cererea, şi încetinirea creşterii economice din China.
În opinia analistului de la Bloomberg, prognozele eronate oferă lecţii importante, atât pentru ei care le publică, dar şi pentru consumatori. "Previziunile care arată scăderi susţinute ale cererii supravieţuiesc rareori trecerii timpului - nu doar ani mai târziu, ci adesea la câteva luni de la publicare", scrie Blas.
Astfel se creează "o imagine înşelătoare a ritmului tranziţiei", deoarece "anunţurile privind vârful cererii generează o mulţime de titluri, dar când consumul depăşeşte aceste vârfuri, publicul rareori aude despre asta". A treia lecţie amintită de Blas este că "trecerea de la combustibilii fosili va dura mai mult decât se aşteptau mulţi".
Bineînţeles că autorităţile vor încerca să forţeze scurtarea perioadei, fără să evalueze atent reacţiile consumatorilor, care încă mai sunt şi "alegători", şi există o probabilitate ridicată a declanşării unor revolte sociale majore, pe fondul încălcării cu impunitate a dreptului la viaţă al oamenilor.
În partea finală a analizei sale, Javier Blas arată că "cererea de benzină beneficiază de o forţă puternică: lumea devine din ce în ce mai bogată", în condiţiile în care "în 2023 erau în uz aproximativ 1,1 miliarde de maşini de pasageri, în creştere de la circa 850 de milioane cu un deceniu mai devreme".
Mai mult, numărul maşinilor pe benzină a crescut, chiar dacă un procent tot mai mare din total îl reprezintă maşinile electrice, iar "tendinţa va dura decenii, mai degrabă decât ani, până la inversare". Pentru Blas, "benzina rămâne rege, indiferent ce spun prognozele".
Şansele îndeplinirii previziunii sale sunt foarte mari dintr-un motiv simplu: densitatea energetică a hidrocarburilor este mult mai mare decât a bateriilor fabricate după tehnologiile actuale, iar dependenţa de o singură sursă de energie, care mai depinde şi de toanele vremii, reprezintă o reţetă sigură pentru colapsul societăţilor care ignoră legile fizicii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.12.2023, 00:31)
Unii sunt inca in denial:-)...OPEC-ul reduce productia cu 2.7 milioane de barili pe zi, In China cea mai mare piata auto gradul de penetrare BEV este de 36%, in SUA si Europa de aproape 20% unde se circula si au masini care consuma (vezi SUA) dar unora le da crestere de consum de benzina:-)...poate o beau:-)...Sau poate consumul in plus se datoreaza razboiului dar in nici un caz masinilor ICE:-)
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.12.2023, 00:41)
OPEC+ after long negotiations in June extended oil output cuts of 3.66 million barrels per day (bpd),o rabout 5% of daily global demand, until the end of 2024.
In addition, Saudi Arabia is making a 1 million-bpd voluntary reduction in output until the end of December 2023. A Russian cut in oil exports of 300,000 bpd also lasts until the end of 2023.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.12.2023, 07:36)
se maresc taxele pe benzina de anul viitor. plus 29 de bani de saptamana viitoare, plus 43 de bani din iunie.
deci adio benzina cu 6 lei si ceva, hello benzina cu peste 7 lei /l.
asta normal va mari si pretul la alimente.
hello inflatie din ianuarie.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.12.2023, 13:28)
Benzina a fost mult peste 7 lei si atunci au crescut preturile la toate produsele ce necesitau transport.
Cand a scazut pretul sub 7 lei, nu a scazut nici un pret.
Acum cand va creste iarasi, iarasi crestem toate preturile? Nu e un pic de hotie?
Sa nu le mai dam motive "antreprenorilor" sa ne jefuiasca pe acest motiv....
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.12.2023, 15:39)
nu stiu cum dar produsele zboara de pe rafturi, mai repede decat pot astia aduce altele.
si de-asta cresc preturile.
la masini avem crestere de vanzari 17% fata de anul trecut in primele 3 trimestre. toti astia vor baga si benzina nu?
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.12.2023, 13:22)
Oricat maresc pretul benzinei/motorinei,
poporul nu "iubeste" e-auto
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.12.2023, 13:36)
Cand ai crezut si tu ca ai ajuns in randul lumii cu o coaja de BMW second hand, iti rad toti in nas din Tesla:-)
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.12.2023, 14:06)
Ne vedem rar. Băieții hliziți au 2 stații de încărcare răpidă în România. :
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.12.2023, 14:27)
Imi pare rau de tine,fratele meu,
cand tu cumperi o masina,ai in vedere doar sa "moara de ciuda vecinii"
nu esti un reprezentant al romanilor de rand si destepti
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.12.2023, 14:36)
Gresit, cand imi cumpar masina vreau sa fiu independent, sa mi-o pot incarca acasa, gratis, sa nu depind de benzinari si pretul petrolului
3.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.12.2023, 15:02)
Nu ești independent, ai mașină legată cu ața de casă.
Nimeni nu depinde de benzinării, sunt peste tot și toți își permit combustibil din moment ce traficul e muertes.
Tu depinzi de cele două stații de încărcare și de priza de acasă.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.12.2023, 13:26)
Oamenii au trecut de pe diesel pe benzina.
Asta e marea explicatie!
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.12.2023, 14:28)
Corect
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.12.2023, 16:23)
OBS: un coment mai complex... pentru traducere apelati la excel, cotatii, conversii, paritati.... sau Isarescu!
Va multumesc de intelegere.
Un stat face mai mult flux de numerar din petrol .... raportat per / sarac...
la o medie de 1 plin pe luna pentru cine alearga zilmic o masina = 80-90-100 euro /dolari plus minus x 12 = 960 euro - 1080 - 1200 euro .... iar pentru cine merge ca "saracul" taiem la jumate si da 480 euro - 540 euro- 600 euro... per an... sunt si aia care forjeaza peste...
rezulta ca avem o medie de consum pe an de intre 1 luna de munca si 2 luni.. plus minus ... unde adaugam si reparatii si revizii media se duce la 1 1/2 -3 luni ...unde x 10 ani din viata = intre 1 an din viata si 3 ani de munca extrasa de gov din productivitatea cetatenilor... dupa caz... calculul variaza...exemplu e de vizualizare...
daca includem si altele in ecuatie vedem pentru cine ce lucra traim... atat timp cat muncim "activi" pentru activele altora.
in martie 2020 petrolul (contractele) au fost cele mai ieftine in pret aur (cantitate aur) si aurul a fost cel mai scump in pret cantitate contracte viitoare petrol.
pe urma contractele viitoare la energie (bula pe care o trambitam cu mult inainte sa devina realitate si postari ioc pe aici)... au avut bula de pret in cantitate aur si aurul a fost cel mai ieftin in pret energie...
in bula BTCului contractele la energie au fost cele mai ieftine si BTCul cel mai scump .... unde btcul a fost in bula pret aur... si energia ieftina in pret aur.... azi BTCul e crash in pret aur.... energia e scumpa in pret aur... salariile scartie in pret aur (au avut o corectie intre 2020 -2023)... sa vedem sa vedem ce o sa iasa...
Alte calcule de paritati scump ieftin au fost in :
Venezuela iunie 2018 5 milioane bolivari salariu pe luna cu lipsuri artificiale si pret mancare de baza in tavan in timp ce piata de capital mega mega ieftina => IBVC-ul (stock market Venezuela) 0,040 (liberalizarea pietei de capital - una la generatii) unde daca impartim indexul la venit net bolivari devalorizati pe luna rezulta mega ieftineala.... asa se face transferul activelor unui stat intre generatii... vechiul sistem a indeplinit resetul cuvenit cu indexul TFP (factorul total alt productiei) in prabusire constanta din varful 1970... sistemul vechi a cedat si a plouat cum nu a mai plouat niciodata cu "aur" din cer... dar oamenii fara educatie nu au inteles si stiut ce sa faca cu aurul cazut din cer... nu au vazut valoarea...
azi avem indexul bursier din venezuela IBVC la 56367 si venitul lunar la 130 VES / 145 USD (1 gram aur usd = 66,74=> 145 usd : 66,73 = 2,17 grame aur salariu per luna ) .... impartiti voi acum si vedeti ce va da da 433 de luni de munca pret index mega bula de pret; index impartit la grame aur 56367 : 66,73 (pret gram aur) = 844 grame aur si e loc de crestere ... in timp ce averea intre generatii a fost transferata... asta cere acum exituri in trepte din index si reinvestirea capitalului pe noua moneda circulata in piata..... deci: cei cu venituri nominale mari in trecut aveau puterea supra capitalului nou in formare si nu l-au folosit.... acum cei cu putere asupra capitalului nou monopolizat au monopol asupra cei cu venituri nominale mici... sa nu mai spun ca indexul a atins si bula de pret in cantitate aur...ceea ce cerea linistit ceva exituri din index si pazire in aur in piata din venezuela in timp ce noua moneda se va dilua treptat in fata.... permitand noilor detinatori de aur/index bursa sa cumpere in fata fara stres mai multe detineri... in timp ce altii isi cauta riscuri in accesari de credite speculative sau bazate pe productii consum....
Hai sa mai mergem o tura prin piata globala si sa ne oprim si la:....
Argentina MERVAL stock market bubble... la 904067 impartit la 45200 (ARS) avrg salary = 20 de salarii pret index .... 20 salarii x 199 dolari per luna = 3980 dolari darrrr...... "valoarea reala sta ascunsa"....
904067 : 66,73 = 12.548 kg de aur.... mega bula in pret cantitate aur... cere exituri in trepte...
MOEX Russia Index 3090 impartit la Wages in Russia increased to 16242 RUB/Month (166.107 USD/Month) in 2023 => 0,19 luni de munca pret index.... dar.... averea se ascunde in fata noastra...
166,10 usd : 66,73 (gram aur) = 2,48 grame aur salariu per luna => 3090 : 66,73 (pret gram aur usd) = 46,30 grame aur pret index RUSIA (MEGA IEFTIN!!!) - observati PESIMISMUL EXTREM FATA DE RUSIA?!?! - ca investitor contrar asta e semnal puternic de invstit pe index rusia si posibile vanzari de active sud pret...
Este loc mult de parasutare index RUSIA pe GRAFIC!!!
BET INDEX (in romania.. la noi...) 15313 impartit la The current minimum wage in Romania is RON3,300.00 per month in 2023. It became valid on October 1, 2023. 733.76 dollari : 66,73 (gram aur) = 10,99 grame aur salariu...
15313 : 3300 = 4,64 salarii pret index... sau 15313 : 66,73 (gram aur) = 229,47 grame aur...
Dar povestea nu se incheie aici: sa ne intoarcem in trecut....:
in NOV 1998-dec1998 40-45 grame aur pret index..... salariu mediu net minim intre 5-7 grame index BET plus minus 377 .... salarii nominale (Jun 1997 580.978 ROL : 82835.11 ROL = 7.01
Jan 1998 884.424 ROL : 87994.67 ROL = 10,05 - salariu mediu in gram aur plus minus variatie) unde deducem ca index BET 377 : 884424 mii ROL = mult prea ieftin... in timp ce tara suferea de lipsuri artificiale...gen Argentina, Venezuela... ceva mai in urma de acualul boom... vedeti pe net...
BET index gold gram ROL RON:
Jun 2001 648,570 : 278596.12 ROL = 0.002327 => 23.27 (pe ronul actual)
Jun 2007 9665,610 : 50,7139 RON = 190.59
Jan 2009 2253,020 : 88,2225 RON = 25.53
Jan 2010 5065,430 : 104,3260 RON = 48.55
Jun 2014 7013,740 : 132,9692 RON = 52.74
Jun 2020 8659,550 : 240,7176 RON = 35.97
Jan 2022 13190,070 : 276,1866 RON = 47.75
Jan 2023 12139,420 : 1 XAU(1Gram Aur) 278,5282 RON = 43.58
BET index in Gram aur cadea in 98 in timp ce venitul net in gram aur cazut la minime in 92-93 urca stabil in 98... unde intersectandu-se cele doua relatii a rezulta in fata.... bula de salarii in gram aur in 2007 peste 20 grame aur salariu... si bula de BET in Grame aur peste 450 grame aur... dar asta nu este tot.... bula mai severa a fost in piata de CREDIT Banci Comericiale si Cardasie BNR.... unde RATELE BANCARE IN CANTITATE GRAME AUR ERAU ASTRONOMICE!!! rezultand inevitabil si in Bula IMOBILIAR SEVERA de aproapte 6 kg de AUR!! DAAA!!! unele CARTIERE au sarit de 8-10 KG DE AUR PRET COCIOABA!!! - si cica Supraveghetorul Financiar Vechea!
cand bula s-a spart... 1 felie de parizar costa 1 leu ron..1 paine 50 bani... salariu in piata nu sarea de 300-600 roni din cauza puzderiei de tineri fara locuri de munca ce se bateau pe locuri de munca si pe chirii balon ...chiriile ce s-au spart dupa bula...
hai sa mai dau un hint:
Cyprus Stock Market (Cyprus General) - mega ieftina... da nu are adancime... dar e mega ieftina in raport cu venitul de acolo...
135 index : What is average wage in Cyprus? Average Wages in Cyprus decreased to 2250 EUR/Month (2387.015 USD/Month) in the second quarter of 2023. The maximum rate of average wage for employees was 2296 EUR/Month and minimum was 1360 EUR/Month. => mega mega Ieftin si nu vorbin de o tara ca "rusia cu adancimea ei a pietei" vorbim de o "tara" ciclic speculata si busita Cypru....
135 index : 1360 euro = 0,09 ; 1360 => 1504.91 usa : 66,73 (gram aur dolar) = 22,55 grame aur venit luna
135 index : 66,73 (gram aur dolari) = 2,03 grame aur pret index in dolar => STRIGA STRIGA MEGA MEGA MOCA!!! 1290 : 910 = 1,4 salarii pret index
910 euro in dolari => 1006.96 dolari : 66,73 => 15 grame aur salariu pe luna
1290 : 66,73 (gram aur in dolari) = 19,33 grame aur pret index .... MEGA MEGA IEFTIN!!!!
Italy Stock Market Index (IT40) Price in EUR Gold din bula 2001 5 KG aur pret index in crash
Jan 2001 45067.21 : 9.14 (9.01.2001- euro gold gram) = 4930.76
Jun 2012 14274.37 : 41.35 (13.06.2012) = 345.20 - minim abrupt = crash
Jan 2018 23507.06 : 35.13 (15.01.2018) = 669.14
Jun 2022 21293.86 : 56.39 (13.06.2022) = 377.61 - minim
Jan 2023 26599.74 : 56.52 (6.01.2022) = 470.62
Residential Property Prices Index Italy in GOLD Gram USD Jan 1927 2023
the bust of 1920 - ( Jan 19360.010625 minimum = maxim depression) - 1948 and the boom fr om 1950 to 69-70 ( Jan 1970 2.054396552 top) - ...the bust to 1980 - (Jan 19800.430457373 maximum depression )- 1982...recovery to 1989 (Jan 19892.565742251)
the boom fr om 1990 to Jan 20027.904779249 (index price in gold) the crash to Jan 20121.892246009
recovery Jan 20162.395257937 the second crash to Jan 20201.68635544
and the start of recovery Jan 20231.499610669
Astazi inca asistam la depresia economica din ITALIA! Istoria spune ca trecutul se va repeta... pana acolo e ceva de "ingropat" generatii ce au prins "boomul trecut".
Asta pentru cine mai aud ca AURUL E DEGEABA!!! - AURUL ESTE BAROMETRUL SUPREM CONTABIL FINANCIAR GLOBAL! Dupa el vin celelalte marfuri.
Nu este de mirare ca indexul Imo in pret AUR este in CRASH in aceasta TARA!!! cu cv reveniri pe "alocuri".... unde a fost grav in crash pret imo in aur cand se dadeau "Case pe 1 euro"!!!
House Price Index for Detroit USA Jan and Jun In Gold Grams USD 1976 2022 the boom and the bust..
bust of 80-82..the boom to 01 06 2001 the crash to 01 01 2012...the actual recovery 01 01 2019 the actual crash 01 01 2021... and the 100% text boom to come in gold price house index.
Property Prices Index for Japan in USD GOLD GRAM 1970 2022 cel mai mare boom in anii 70'... urmat de un bust in 1980... urmat de o revenire si boom intre 92-2001 (varf sub bula din 70 unde index 2001 nivel 73) urmat de un crash pana in 2012 sub nivelul din 1980...stat si azi in albie cu semne de revenire treptata... in fata...
Japan Stock Market Index JP225 Price in GOLD USD 1970 2023 bula scurta din 73..urmat de crash 1980 urmat de bula acuta din 98-90 mai mare ca aia din 73..urmat de o desumflare scurta 96-97 urmat de alta bula 2000-2001 (sub aia din 90) si pravale la vale pana in 2012...cu actuala revenire in albie...
India SENSEX Stock Market Index USD Grams Of GOLD Jun 1979 Jan 2023 - in continua urcare cu corectie scurta in 2002-2003....2012.... in prezent a trecut de pragul:
Jan 20231,009.66 -> Jan 202359549.9(index) Jan 2023 58.98 (gram aur usd 6.01.2023) 1,009.66 kg aur... si urca..si urca... japonia a urcat la 2 kg si cv plus minus parca 2,8 kg.... ca sa faca crash... pe index bursa... in pret aur.
BTCul pest 1 kg la 1,100 kg aur parca plus minus... Nov 2021 *1130.14 Nov 2021 *67559.8 Nov 2021 59.78 (8.11.2021)
" Germany stoc Market Index DE40 In USD Grams Of GOLD 1988 2023 " the recovery fr om the crash of '80=>
Jan 198860.5Cotatie in Grame Aur DollarJan 1988 936.00 (cotatie index)Jan 1988 15.47 (gram aur dolar 14.01.1988)60.5 grame de aur
the boom to =>
Jan 2001790.13 Jan 2001 6795.14 Jan 2001 8.60 (9.01.2001) 790.13 varf
the crash to =>
Jan 2012121.54 Jan 2012 6458.91 Jan 2012 53.14 (5.01.2012) 121.54
recovery=>
Jan 2018309.24 Jan 2018 13189.48 Jan 2018 42.65 (12.01.2018) 309.24
the next crash in the actual depression =>
Jun 2022214.24 Jun 2022 12783.77 Jun 2022 59.67 (13.06.2022) 214.24
ant the next recovery and boom to come 100% to come!
" China Shanghai Composite Stock Market Index Price in GRAM of GOLD USD 1991 2023 "
Jan 199111.47(index in grame aur usd) Jan 1991129.97(index bursier) Jan 1991 12.41 (gram aur usd 3.01.1991)
Jan 1993113.17 Jan 19931198.48 Jan 1993 10.59 (6.01.1993)10.59
Jun 199437.81 Jun 1994469.29 Jun 1994 12.41 (1.06.1994)12.41
Jun 2001254.36 Jun 20012218.02 Jun 2001 8.72 (18.06.2001) 8.72254.3600917254.36
Jun 201344.5 Jun 20131979.2 Jun 2013 44.47 (10.06.2013) 44.4744.5064088144.5
Jun 2015112.11 Jun 20154277.22 Jun 2015 38.15 (3.06.2015) 38.15112.1158585112.11
Jan 202355.19 Jan 20233255.66 Jan 2023 58.98 (6.01.2022) 58.9855.1993896255.19 => the next boom to come.
NASDAQ Composite Index Price in GOLD Gram USD Jan Jun 1971 2023 the boom the bust the boom of 2000 the bust and the actual boom....of 2023
" House Price Index for New York USA Jan and Jun In Gold Grams USD 1975 2022 "
the boom the bust the boom of 2000-2006 the bust and the actual recovery
Currency Component of M1 Plus Demand Deposits for USA Price in GOLD Gram USD Jan Jun 1970 2023
the boom the crash the boom the cras and the actual boom - anunta cu lag boomul din piata reala si crashul
se pot cauta si pe fb cuvintele mai sus sau mai jos mentionate aflate intre " " si nu numai pentru a vedea graficele postate... acum sta pe boom "fonduri panicate" ce nu vor sa circule - inca ca procent din pib/piata.
" Real Disposable Personal Income USA Jan and Jun 1970 2023 In Gold Grams USD " - in crashuri consecutive pierzand din anii 70 de la peste 3200y grame de aur putere cumparare la sub 300 in 1980... rezboaielde si nixon furand puterea cetatenilor relocand aurul spre armata... militarizare....(diluand dolari)... americani au resimtit o scurta revigorare in 2000-2006 1000 si cv grame aur putere cumparare urmat de alt crash 2012 unde au avut iar o revigorare scurta in 2018 si actual alt crash... chinuiti sa isi recapete puterea de cumparare in grame aur... in fata. (prin chinul asta a trecut si romania si alte state/regiuni).
" House Price Index in the United Kingdom in GOLD Gram GBP Jan 1845 2023 "
" House Price Index in the United Kingdom in GOLD Gram GBP Jan 1845 2023 Logarithmic Scale "
ADSMI ADX General 9578 (scump sau ieftin in raport cu venitul lor?)
DFMGI DFM General 4060
TheBust the boom and the bust of " Ireland Stock Market (ISEQ) In USD Grams Of GOLD 1989 2023 " ad the recovery.
Calculele sunt facute pe loc ... acum... din surse de informare ce le am arhivate si din surse de informare disponibile pe net... ele pot varia plus minus... ideea e de a vizualiza, invata, intelege.... rapoartele de pret/valoare si ce vrea piata/guvernul/financiarul de la tine.
PS: unele salarii sunt scumpe in cantitate aur / petrol in timp ce altele sunt ieftine... in relatie directa cu productivitatea lor... productivitate fie fizica, industriala, piramidare financiara...etc....
PSS: era o insula pin anii 1960-70... NARU ce se baza pe minereu...figura printre cele mai bogate... azi printre cele mai "sarace" unde primeste periodic diferite forme de "pomeni" din partea Australiei / USA ...si altele.
fondul suveran 1,3 miliarde ajustat la inflatie figura cu 200.mii de dolar pet cetatean... Pentru Populatie aia a fost "Epoca de AUR"....majoritatea banilor din fondul suveran au fost "investiti" peste hotare pagubos... Se spune ca fondurile suverane au obligatia de a investii o parte din fonduri peste hotare pentru a culege randamente si cand piata locala intra prin greu... se pare ca tunuri dupa tunuri au fost date... consecutiv.
Ne aminteste si de Romania cu Un Mega MEGA fond suveran prin anii 60 -70 ca sa dispara treptat... iar la "rasmerita" 90 sa se faca nevazut....
PSS: ce se intampla cu fondul suveran, sau mai bine spus, ce s-a intamplat cu fondul suveran al Italiei, Cyprului, Greciei... "Facute disparute/scazute" instant?! - de asta nu se pre vorbeste in Uniunea (neuniune) Europeana... Fondurile se dau disparute, la "Fund" fie plecand in alte piete fie devalizate de terti.
s c c r e t
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.12.2023, 16:37)
Portiunea " 1290 : 910 = 1,4 salarii pret index
910 euro in dolari => 1006.96 dolari : 66,73 => 15 grame aur salariu pe luna
1290 : 66,73 (gram aur in dolari) = 19,33 grame aur pret index .... MEGA MEGA IEFTIN!!!! " se refera la Gerecia: Greece Stock Market (ASE) Greece rises the national minimum wage Since June 2023, the national minimum wage in Greece remained fixed at €910 per month.....
s c c r e t
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.12.2023, 16:47)
e buna ideea cu rusnacia, dar e interzis sa investesti in ru, de unde poate si preturile mici.
la americani e totul oprit, londra la fel.
poate dupa razboi