Certificatele globale de depozit (GDR-uri) ale OMV Petrom au fost delistate de la bursa din Londra, proces ce începuse în luna august, după cum reiese din raportările producătorului de petrol şi gaze publicate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Practic, certificatele au fost delistate ieri de pe Lista Oficială a Autorităţii de Conduită Financiară iar tranzacţionarea GDR-urilor pe Piaţa Principală a Bursei de Valori din Londra a încetat, conform companiei. Un GDR echivala cu 150 de acţiuni OMV Petrom, ultimul preţ de tranzacţionare fiind de 18,4 de dolari americani pe certificat, conform datelor bursei londoneze.
Delistarea certificatelor globale de depozit fusese aprobată de acţionarii OMV Petrom în aprilie acest an. "GDR-urile au fost admise la tranzacţionare pe Piaţa Principală (n.r. a bursei londoneze) în data de 20 octombrie 2016. La acel moment, listarea la Bursa de Valori din Londra a fost luată în considerare pentru ca societatea să aibă acces la o bază mai mare de investitori şi, de asemenea, din cauza lichidităţii scăzute şi a limitărilor privind accesibilitatea pe Bursa de Valori Bucureşti", se menţionează într-un raport din august al companiei.
În document se adauga: "De atunci, a fost o reducere abruptă la aproximativ 5% din volumul iniţial de GDR-uri emise la data listării, pe care societatea o interpretează ca arătând un interes scăzut al investitorilor pentru GDR-uri, în special începând cu 2019, care se coroborează şi cu o creştere a interesului investitorilor în Bursa de Valori Bucureşti".
Potrivit raportului, faţă de 2018, valoarea tranzacţionată a GDR-urilor scăzuse în 2022 cu 97%, până la 0,3 milioane de dolari sau 1.250 dolari/zi în medie. La data de 31 iulie 2023, volumul GDR-urilor în circulaţie reprezenta doar 0,03% din capitalul social al societăţii, cu o capitalizare a GDR-urilor de doar 2,3 milioane de dolari.
Pentru primul semestru al anului, OMV Petrom a raportat un profit net în scădere cu 80%, la 944 milioane de lei, comparativ cu rezultatul net de 4,646 miliarde lei consemnat în perioada similară a anului trecut.
Austriecii de la OMV deţin 51% din OMV Petrom, în timp ce Statul Român, prin Ministerul Energiei, are 20,64% din producătorul de petrol şi gaze.