CESE: Strategia "Global Gateway" - viabilă doar cu implicarea partenerilor sociali

G.M.
Internaţional / 1 iunie 2022

Reprezentanţii societăţii civile trebuie să facă parte din consiliul care va fi creat pentru a coordona investiţiile Global Gateway, iar criteriile de eligibilitate a proiectelor realizate pe această strategie trebuie includă valorile şi principiile UE, se arată în avizul dat pe această temă de Comitetul Economic şi Social European (CESE). O serie de membri ai CESE au adăugat că situaţia dramatică a războiului din Ucraina demonstrează necesitatea unor adaptări financiare rapide. Prin urmare, instrumentele financiare din cadrul strategiei trebuie să fie suficient de flexibile şi de cuprinzătoare pentru a fi utilizate rapid în situaţii de criză care apar pe plan mondial, în special în vecinătatea UE.

"Respectarea drepturilor fundamentale ale omului, evaluarea impactului social şi de mediu şi respectarea procedurilor de transparenţă şi de diligenţă trebuie să se regăsească în condiţiile sine qua non pentru lansarea oricărui proiect finanţat de actori statali şi nestatali din UE", a declarat Violeta Jelić, coraportor al avizului eliberat de Comitetul Economic şi Social European.

Iniţiativa "Global Gateway" a UE reprezintă un pas înainte în îmbunătăţirea conectivităţii cu partenerii din afara UE şi cu ţările în curs de dezvoltare.

În cursul dezbaterii privind acordarea avizului pentru strategia Global Gateway, membrii CESE au subliniat că noua politică deschide calea către investiţii mai ample şi se bazează pe relaţii comerciale mai strânse cu ţările în curs de dezvoltare, în contextul tranziţiei juste. Cu alte cuvinte, iniţiativa Global Gateway nu este concepută doar ca instrument diplomatic, ci şi ca un instrument de comunicare.

"Strategia Global Gateway este importantă pentru ca UE să-şi menţină şi să-şi consolideze legăturile fizice cu alte părţi ale lumii, în special în ceea ce priveşte infrastructura care asigură accesul la apă, alimente şi energie", a spus Dumitru Fornea, coraportor al CESE pentru avizul respectiv.

CESE insistă că investiţiile în coridoarele prioritare pentru transporturi, energie şi infrastructura de comunicaţii electronice trebuie să se bazeze pe evaluări ale impactului care să analizeze aspectele strategice, inclusiv învăţămintele desprinse din conflictele armate din Ucraina, Nagorno-Karabah, Siria, Osetia, Libia, precum şi alte aspecte legate de schimbările climatice şi protecţia mediului.

CESE salută intenţia Comisiei Europene de a crea un comitet de coordonare a acestei iniţiative, având în vedere că o guvernanţă comună a acestei strategii este foarte necesară pentru a obţine rezultate într-o perioadă de timp relativ scurtă. Cu toate acestea, mai mulţi membri ai CESE au subliniat că organizaţiile societăţii civile, inclusiv sindicatele şi reprezentanţii întreprinderilor, trebuie să fie implicaţi în iniţiativă. Contribuţia lor va spori calitatea şi relevanţa deciziilor luate de acest consiliu.

"Global Gateway" a fost publicată la 1 decembrie 2021 în urma reuniunii G7 de la începutul lunii iulie, stabilind o nouă strategie pentru ca UE să îşi intensifice cooperarea cu partenerii săi prin investiţii majore în infrastructură în întreaga lume. Între 2021 şi 2027, instituţiile UE împreună cu statele membre vor mobiliza investiţii în valoare de până la 300 de miliarde euro în proiecte digitale, climatice şi energetice, şi legate de transporturi, sănătate, educaţie şi cercetare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb