Proiectul care viza alocarea a 12 milioane de lei pentru construirea unei instalaţii de oxigen la spitalul modular din Pipera a fost retras de pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) de astăzi, după ce consilierii USR au criticat această iniţiativă propusă de primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, notează Agerpres.
"V-am făcut propuneri de-a lungul anului de a găsi un spaţiu în care să construim un spital pe care să-l proiectăm de la capăt ca spital modular. Am înţeles că există constrângeri financiare. De asemenea, nu am văzut nici din partea prim-ministrului, nici din partea comandantului acţiunii nicio hârtie ataşată proiectului de a operaţionaliza o instalaţie de oxigen în acel spaţiu neconform. Dacă prim-ministrul sau dacă comandantul acţiunii îşi asumă să construiască o instalaţie de oxigen într-un spaţiu care nu poate fi numit spital, nici măcar de campanie, să preia dânşii responsabilitatea pentru o asemenea construcţie, pe care noi nu o susţinem", a precizat consilierul USR Horia Tomescu.
În urma poziţiei exprimate de reprezentantul USR, Nicuşor Dan a decis retragerea proiectului de pe ordinea de zi.
El precizase, la începutul şedinţei, că soluţia cea mai rapidă pentru a întâmpina valul cinci de pandemie este aceea a construirii unui spital modular în Pipera, pentru că va fi necesar ca paturile să fie prevăzute cu instalaţie de oxigen, menţionând că realizarea acestui proiect este o solicitare a Guvernului, "chiar a prim-ministrului".
"Urmează valul cinci, o să fie un necesar pentru paturi care să aibă instalaţie de oxigen şi soluţia cea mai rapidă este acest spital modular din Pipera. Am avut o discuţie cu proiectanţi (...). Este o solicitare expresă a Guvernului, chiar a prim-ministrului, ca în cel mai scurt timp să asigurăm paturile cu oxigen. Am mai avut această discuţie în urmă cu două sau trei luni, atunci am avut o discuţie a consilierilor generali cu echipa de proiectanţi a companiei municipale Trust de Clădiri Metropolitane, ei au spus că nu îşi asumă instalarea unei instalaţii de oxigen. Între timp, însă, Spitalul Militar Central, care are în subordine acel spital provizoriu ROL 2, a reuşit, pe o structură similară, să pună instalaţie de oxigen, au lucrat cu una din cele mai mari companii de furnizare a oxigenului medical LINDE şi cred că dacă ei au reuşit lucrul acesta cu o companie asupra căreia nu există nicio suspiciune că nu ar face lucrurile profesionist, trebui să încercăm şi noi să facem acest lucru, în perspectiva valului cinci", preciza Nicuşor Dan.