China este pregătită "de deschidere" economică şi reforme

A.F.
Internaţional / 30 martie 2023

China este pregătită "de deschidere" economică şi reforme

China este pregătită să deschidă cea de-a doua economie din lume ca mărime şi să realizeze reforme care pot ajuta la stimularea creşterii economice, a declarat azi premierul Li Qiang, adăugând că tensiunea geopolitică nu va face decât să împiedice dezvoltarea la nivel mondial, conform Reuters.

Comentariile lui Li la un summit internaţional de afaceri din provincia insulară Hainan sunt cele mai recente apeluri ale sale către Beijing pentru a-şi consolida redresarea economică în faţa relaţiilor tensionate cu Statele Unite şi aliaţii săi, de la războiul Rusiei din Ucraina la exporturile de tehnologie şi Taiwan.

Comentariile sale au fost transmise în cadrul unui panel alături de primii miniştri din Malaezia, Singapore şi Spania - care au toţi legături comerciale şi diplomatice strânse cu Beijingul.

"Indiferent de schimbările care au loc în lume, vom adera mereu la reformă şi deschidere", a declarat Li, care a preluat funcţia luna aceasta, panelului de la Forumul anual Boao.

"Vom introduce o serie de măsuri noi în extinderea accesului pe piaţă şi optimizarea mediului de afaceri... Pacea este o condiţie prealabilă pentru dezvoltare", a spus el.

Limitările legate de COVID au afectat economia Chinei timp de trei ani, înainte de a fi renunţate în decembrie, iar Li a spus că există semne că redresarea începe să ia loc.

China şi-a stabilit o ţintă modestă de creştere a produsului intern brut de aproximativ 5% în acest an, după ce şi-a ratat în mod semnificativ ţinta pentru 2022. Aceasta este mai mică decât ceea ce Fondul Monetar Internaţional şi unii meteorologi privaţi cred că poate atinge.

"Judecând după situaţia din martie, este mai bine decât în ianuarie şi februarie. În special, indicatorii economici majori, cum ar fi consumul şi investiţiile, continuă să se îmbunătăţească, în timp ce ocuparea forţei de muncă şi preţurile sunt în general stabile", a spus Li Qiang.

În comentarii voalate care vizează Statele Unite, care lucrează cu aliaţii săi pentru a împiedica accesul Chinei la tehnologii avansate, cum ar fi microcipurile, Li Qiang a spus că Beijingul se opune protecţionismului comercial şi decuplării.

Relaţiile dintre cele două superputeri au fost tensionate de ani de zile şi s-au înrăutăţit luna trecută, după ce Statele Unite au doborât un balon de mare altitudine în largul coastei de est a SUA despre care spune că a fost o navă de spionaj chineză.

Un alt punct de foc în rivalitatea dintre SUA şi China a fost Taiwan, insula guvernată democratic pe care China o revendică drept teritoriu.

În cea mai recentă călătorie, preşedintele Taiwanului Tsai Ing-wen a sosit ieri la New York pentru prima dintre cele două escale în SUA pe care Beijingul le-a numit provocatoare.

În discursul său, Li a spus că "haosul şi conflictele" nu trebuie să aibă loc în Asia şi că China va acţiona ca o "ancoră" pentru pacea globală.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Unii cu diplomatia,pacea si progresul economic,

    alti cu inarmarea si razboiul (chiar si nuclear),

    ce sa mai schimbat lumea asa zisa libera 

    1. Rusia a stricat pacea, si China o incurajeaza.

      In politica nu functioneaza principiul bataii de la bodega,

      "cine a daT primul pumn",

      diplomatia trebuie sa gaseasca solutii, NU RAZBOI  

      Solutia e sa mearga rusii acasa, de preferat si din Romania.

      So, bye! 

    Ce gluma buna...China deschisa

    :))))) 

    1. si reformista....

      cati tycoon-i au disparut in ultima vreme si i-a pleznit datul de miliarde statului? 

      :)))))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb