CHIŢOIU A DEMISIONAT Cântecul de lebădă al lui Crin Antonescu

IOANA POPA, ANA ZIDARU
Ziarul BURSA #Politică / 7 februarie 2014

Cântecul de lebădă al lui Crin Antonescu

În pierdere de viteză, convulsiile liderului PNL remaniază Guvernul

Update 17:25 Gerea: "Am găsit lucrurile dezorganizate la venirea mea în minister"

Fostul ministru al Economiei, Andrei Dominic Gerea, a declarat, astăzi, că a luat în primire ministerul într-o perioadă "extrem de intensă", găsind "lucrurile dezorganizate", cel puţin din punct de vedere administrativ.

Domnia sa a explicat: "Perioada de debut a fost o perioadă extrem de intensă. La venirea mea la minister, pot să spun că am găsit lucrurile dezorganizate, cel puţin din punct de vedere administrativ. Aveam un secretar general proaspăt numit în funcţie, şi acela interimar. Am rămas fără un secretar de stat. La un moment dat, am funcţionat doar cu un secretar de stat, din trei. A trebuit să fac o trecere în revistă a tuturor procedurilor care funcţionau în acest minister. Am găsit probleme la un capitol extrem de important: funcţionarea ataşaţilor comerciali şi procedurile de numire şi evaluare".

Andrei Gerea a a amintit că a întâmpinat probleme în ceea ce priveşte desfăşurarea târgurilor şi a expoziţiilor în străinătate, unde "erau vehiculate sume foarte mari, de multe ori nejustificate".

"De exemplu: costul amenajării standului expoziţiei de mobilă de la Moscova. Acest lucru m-a determinat să iau o poziţie serioasă faţă de aceste proceduri. Toţi au trebuit să se conformeze şi să înţeleagă că banul public nu este de risipit şi că nu ne putem bate joc de sumele de bani", a explicat Gerea.

Fostul oficial a mai spus că, din cauza lipsei investitorilor, "lucrurile riscau să ajungă într-un drum înfundat", întrucât potenţialii investitori "primeau mesaje că nu ar fi tocmai doriţi".

---

Update 16:45 Şova: "Iohannis nu poate fi vicepremier"

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova (vicepreşedinte PSD), a scris, astăzi, pe contul de Facebook, că, în opinia domniei sale, Klaus Iohannis nu poate fi vicepremier în contextul actual, Executivul avâmd datoria de a merge în Parlament şi de a cere un nou vot de încredere, ceea ce ar putea genera, însă, o nouă perioadă de instabilitate.

Şova a precizat că, prin Hotărârea 45/2012, Parlamentul României a acordat votul de încredere asupra Programului de guvernare şi a întregii liste a Guvernului, iar pe 21 decembrie 2012, Legislativul a votat atât componenţa, cât şi structura Executivului.

Social-democratul a explicat că, potrivit Hotărârii, Guvernul are, în acest moment, un viceprim-ministru ce coordonează chestiunile economice şi fiscale (deţinând şi funcţia de Ministru al finanţelor publice), unul care se ocupă de securitate naţională şi ordine publică (fără portofoliu în Guvern) şi un altul responsabil cu administraţia publică (în acelaşi timp, ministru al dezvoltării regionale).

"Domnul Iohannis, nominalizat de PNL drept viceprim-ministru şi ministru al Afacerilor Interne, nu are cum, în mod concret, să fie viceprim-ministru pe probleme economice şi fiscale, această poziţie aparţinând titularului de la Finanţe. Portofoliul dânsului i-ar permite să fie vicepremier în chestiuni de siguranţă naţională şi ordine publică. Dar această poziţie este deja ocupată de către domnul Gabriel Oprea şi, în mod evident, nu poate fi pusă în discuţie poziţia domniei sale în Guvernul României", a subliniat Şova.

Ministrul a adăugat trebuie discutată şi problema oportunităţii şi chiar a legalităţii ocupării concomitente a funcţiei de ministru şi de primar de către Iohannis.

"Concluzia este una simplă: pentru a putea fi pusă în practică propunerea PNL, structura Guvernului României ar trebui să se schimbe. Executivul ar avea atunci datoria de a merge în Parlament şi de a cere un nou vot de încredere, ceea ce ar putea însă genera o nouă perioadă de instabilitate", a mai scris Şova.

Social-democratul a mai arătat că politicienii propuşi de PNL sunt oameni competenţi, iar posibila cooptare a acestora în echipa guvernamentală poate fi benefică, dar propunerile trebuie discutate şi în cadrul USL.

"Deşi propunerile aparţin PNL, ultimul cuvânt îl va avea primul-ministru Victor Ponta", a încheiat Dan Şova.

---

Update 14:15 Antonescu: "Noi, PNL, suntem un partid liberal, un partid de dreapta"

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a explicat, astăzi, în deschiderea conferinţei de presă de anunţare a noilor miniştri, ce înseamnă liberalismul în România şi cum vede partidul această doctrină.

"Cineva se întreba zilele trecute ce mai este exact liberalul astăzi în România şi ce mai înseamnă liberalismul. Un răspuns exact, care să vină în ajutorul tuturor: noi, Partidul Naţional Liberal, suntem un partid liberal, un partid de dreapta, un partid în care activează foarte, foarte mulţi oameni care sunt încă şi vor fi mereu liberali. N-am avut niciodată pretenţia că toţi cei care sunt liberali în România sunt în partidul nostru. Mulţi alţi oameni care gândesc liberal sunt în afara partidului nostru, că nu vor să facă politică. Poate că ei, în mod izolat, există şi în alte partide. Noi suntem liberali şi nu avem niciun fel de confuzie", a detaliat Antonescu.

Domnia sa a adăugat că, astăzi, liberalismul înseamnă "ceea ce a însemnat întotdeauna: să porneşti de la ideea că cetăţenii unei ţări, chiar dacă se constituie şi funcţionează ca o naţiune, ca o comunitate, ca nişte mai mici comunităţi, sunt întotdeauna indivizi ai căror drepturi trebuie tratate ca atare, apărate şi sporite ca atare".

"Liberalism înseamnă să lucrăm cu şi pentru indivizi, nu cu gloate, nu cu mulţimi. A fi liberal înseamnă să înţelegi lumea în care trăieşti ca pe o lume care are nevoie de lideri puternici ai comunităţilor.Liberal mai înseamnă să vrei să trăieşti şi să faci astfel încît să trăieşti într-un stat de drept a cărui constituţie lucrează pentru individ, un contract între stat şi cetăţeni.", a declarat Antonescu.

Liderul liberal a subliniat că "nu există dezvoltare, prosperitate, în consecinţă nici redistribuţie socială dacă nu există creştere economică, dinamică a mediului privat economic, dacă nu dăm şansa tuturor, indiviziilor, corporaţiilor, IMM-urilor, să-şi pună în valoare, într-o legislaţie şi sub o guvernare potrivită, inventivitatea, puterea de muncă, talentul, aspiraţiile".

În privinţa regimului constituţional, Antonescu este de părere că liberalismul înseamnă "să trăieşti într-un stat de drept, a cărui Constituţie porneşte de la individ şi lucrează pentru individ, un contract între stat şi cetăţeni, fiecare în parte".

"Dau toate garanţiile că, da, mai suntem liberali în România şi că aşa ceva înseamnă liberalism", a încheiat Crin Antonescu, înainte de a confirma noii miniştri liberali.

---

Update 14:05 Aşteptările lui Antonescu de la noii miniştri

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, şi-a anunţat aşteptările avute de la noii miniştri liberali.

"De la domnul Iohannis, aştept mai multă ordine în Guvern şi în ţară, mai multă civilizaţie, în sens liberal, în sens de funcţionare a instituţiilor, în serviciul permanent al cetăţenilor, şi o reprezentare puternică a poziţiilor liberale în interiorul acestui Guvern", a explicat Antonescu.

La aceste aşteptări, liderul liberal a adăugat "o colaborare cât mai bună şi un dialog permanent cu prim-ministrul, în cadrul unui guvern de mare coaliţie, cu responsabilităţi enorme acum şi până în 2016 în România".

De la Eugen Nicolăescu, Crin Antonescu aşteaptă "aceeaşi claritate, curaj şi tenacitate în asumarea şi realizarea unor proiecte"; "o viziune şi o practică pe care să le impună în fruntea acestui minister, prin care, o dată pentru totdeauna, să se înţeleagă că structurile ministerului sunt la dispoziţia cetăţeanului şi contribuabilului român, celor care fac bugetul României".

"Aşteptăm măsuri cât mai rapide, prin care toate procedurile prin care contribuabilii îşi plătesc datoriile faţă de stat să fie simplificate. Aşteptăm ca birocraţia (în sens tehnic) să facă viaţa mai uşoară contribuabilului român, pentru că acest contribuabil este cel care plăteşte inclusiv Ministerul Finanţelor. Aşteptăm măsurile ferme pentru stimularea mediului privat", a mai spus Antonescu, dând, în acest sens, ca exemplu scutirea de impozit pe profitul reinvestit.

Preşedintele PNl a subliniat că Eugen Nicolăescu "nu-i deloc un nou-venit în lumea finanţelor publice".

"Are formaţia universitară, intelectuală şi profesională în această zonă. A lucrat şi cunoaşte nu doar economia şi finanţele României, ci şi Ministerul Finanţelor Publice, unde a îndeplinit funcţia de secretar. A fost în patru mandate parlamentare membru şi preşedinte al Comisiei de buget-finanţe. Este, din toate punctele de vedere, pregătit pentru a aborda această misiune complicată", a explicat Antonescu.

De la Teodor Atanasiu, liderul liberal aşteaptă "să atace marile probleme care ţin de privatizări, de perspectiva reindustrializării României, să construiască, împreună cu colegii de Guvern, formule rapide şi eficiente, pentru soluţii la marile dosare economice (Roşia Montană, regimul exploatărilor în general etc.)"

Despre Cristian Buşoi, Antonescu a spus că este "unul dintre cele mai bune produse ale PNL"

"Aşteptăm să-şi pună energia şi experienţa în slujba continuării reformei sănătăţii pornite şi concepute de Eugen Nicolăescu. Aşteptăm un ministru al Sănătăţii cu proiect, hotărât să ducă acest proiect mai departe, indiferent de acţiunile şi influenţele uriaşelor grupuri de interese din această zonă. Aşteptăm un ministru tânăr al Sănătăţii, care să dea pacienţilor şi contribuabililor sentimentul că sunt nişte cetăţeni deplini ai Europei", a încheiat Crin Antonescu.

---

Update 13:55 Iohannis la Interne, Nicolăescu la Finanţe, Atanasiu la Economie, Buşoi la Sănătate

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a confirmat, în urmă cu puţin timp, miniştrii votaţi de Biroul Permanent Naţional (BPN) al partidului: Klaus Iohannis pentru Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Eugen Nicolăescu pentru Ministerul Finanţelor Publice (MFP), Teodor Atanasiu pentru Ministerul Economiei şi Cristian Buşoi pentru Ministerul Sănătăţii.

"Aşteptăm ca, împreună şi împreună cu partenerii de guvernare şi cu prim-ministrul, să dăm României un guvern şi o guvernare mai puternică şi mai eficientă", a declarat Antonescu.

---

Update 13:33 Gerea, înlocuit de Atanasiu la Economie

Andrei Dominic Gerea şi-a confirmat, astăzi, demisia din fruntea Ministerului Economiei, precizând că va fi înlocuit de Teodor Atanasiu, fost ministru al Apărării Naţionale.

"S-a solicitat acest vot partidului, pentru că este vorba de o responsabilitate care trebuie asumată pentru continuarea la nivelul Ministerului Economiei cu Teodor Atanasiu. Accept votul partidului, mergem mai departe. Avem lucruri importante de făcut. Ne aşteaptă o primăvară fierbinte", a declarat Gerea.

Andrei Gerea i-a mulţumit preşedintelui PNL, Crin Antonescu, pentru nominalizarea domniei sale ca ministru al Economiei, în urmă cu patru luni.

Întrebat ce i s-a reproşat în şedinţa BPN a PNL, Gerea a răspuns că "nu este neapărat un reproş, ci dorinţa de a merge la o altă viteză într-o nouă echipă guvernamentală".

Ministrul demisionar a mai spus că a avut discuţii cu angajaţii Oltchim şi cu un grup de persoane disponibilizate de la Petrom, anunţând anumite angajamente pe care şi le va menţine.

---

Update 13:10 Klaus Iohannis a acceptat nominalizarea la Interne

Surse liberale au declarat pentru Ziarul Bursa că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a acceptat astăzi în Biroul Politic Naţional al PNL propunerea de a deţine funcţia de ministru de Interne.

----

Update 12:10 Klaus Iohannis, în cărţi pentru Ministerul de Interne

Surse din presă susţin că una dintre variantele pentru Ministerul de Interne ar fi Klaus Iohannis, primarul Sibiului.

----

Update 11:26 Ministerul Economiei dezminte demisia lui Gerea

Ministerul Economiei a dezminţit, astăzi, zvonul privind demisia ministrului Andrei Dominic Gerea.

Informaţia a fost transmisă de purtătorul de cuvânt al ministerului, Ionel Dancă.

---

Update 10:51 Surse: PNL ar fi renunţat să remanieze miniştrii de la Transporturi şi Muncă

Se pare că Partidul Naţional Liberal ar fi renunţat să remanieze ministrul Transporturilor şi pe cel al Muncii, au declarat, astăzi, pentru ziarul BURSA surse politice.

Aceleaşi surse au mai spus că, în curând, PNL îl va anunţa pe Sorin Frunzăverde la conducerea Ministerului Afacerilor Interne.

---

Update 10:43 Ministrul Economiei a demisionat

Ministrul Economiei, Andrei Dominic Gerea, a demisionat astăzi, au declarat, astăzi, pentru ziarul BURSA, surse din PNL.

Domnia sa va fi înlocuit de senatorul PNL Teodor Atanasiu, fost ministru al Apărării şi fost preşedinte al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

---

Demisia de aseară a lui Daniel Chiţoiu din funcţia de ministru al Finanţelor şi vicepremier marchează debutul adevăratei lupte pentru putere în PNL, susţin surse politice care au început deja să facă scenarii pentru alegerile din toamna aceasta.

Ziarul BURSA a anunţat acum aproape o lună de zile că preşedintele PNL ar fi nemulţumit de prestaţia unor miniştri asupra cărora controlul său a slăbit şi că ar urma să-i remanieze.

Intenţia lui Antonescu s-a materializat însă în această săptămână când i-ar fi solicitat demisia lui Chiţoiu, deoarece ar fi susţinut proiectul de lege privind facilităţile acordate populaţiei pentru restructurarea creditelor bancare fără să se consulte cu partidul, potrivit unor voci liberale.

Sunt şi opinii conform cărora lui Chiţoiu i s-ar fi reproşat că "ascultă prea mult" de comanda lui Victor Ponta şi ignoră proiectele PNL.

Scenariile politice sugerează că evenimentul de ieri arată, de fapt, că Antonescu va fi un candidat la Preşedinţia României al unui PNL mărunt, şi nu al USL: "Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu l-a refuzat pe liderul PNL când i-a propus să preia portofoliul de la Finanţe, ceea ce arată că influenţa lui Antonescu în PNL a devenit neînsemnată. În plus, Antonescu ar fi în conflict şi cu familia Mănescu şi cu gruparea din jurul lui Dan Radu Ruşanu. Astfel, este foarte probabil ca PNL să se scindeze şi să apară un partid nou condus din umbră de Dan Radu Ruşanu, care să-l resusciteze pe Călin Popescu Tăriceanu pentru prezidenţiale".

Conform surselor politice, înlocuitorul lui Chiţoiu la cârma Finanţelor ar fi Eugen Nicolăescu, în prezent ministru al Sănătăţii. Pe Nicolăescu ar urma să-l înlocuiască Cristian Buşoi, în prezent şef la Casa Naţională de Sănătate.

Un alt minister râvnit de către mai mulţi membri PNL este cel de la Interne, lăsat liber după demisia lui Radu Stroe. Printre numele care au fost vehiculate pentru această funcţie este cel al prim-vicepreşedintelui PNL, Klaus Iohannis. Întrebat dacă i s-a propus postul de ministru de Interne, primarul Sibiului a declarat, ieri, că "au fost diferite discuţii în partid", dar rezultatul acestora urmează să fie comunicat după Delegaţia Permanentă a Partidului Liberal.

Pe lângă Klaus Iohannis, pe lista favoriţilor de la Interne s-ar mai afla, potrivit surselor noastre, şi Sorin Frunzăverde, actualmente preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, dar şi deputatul George Scutaru. Dintre cele trei nume, Sorin Frunzăverde era dat ca favorit, ieri seară, la şefia Ministerului de Interne.

Sursele noastre din PNL afirmă că bătălia pe şefia internelor este dură pentru că cine conduce acest minister, controlează şi alegerile, mai ales că se doreşte trecerea STS în subordinea internelor.

Locul liber de la Ministerul de Interne a stârnit şi interesul Partidului Social Democrat, ieri circulând un zvon potrivit căruia PSD vrea să dea la schimb Apărarea în locul acestui minister.

Remanierea guvernamentală ar urma să o vizeze şi pe Mariana Câmpeanu, care ar putea ceda Ministerul Muncii Cristinei Pocora, actual purtător de cuvânt al PNL.

Liderul PNL Crin Antonescu a spus, recent, că doreşte ca partidul pe care îl conduce să rămână în USL până în 2016, dar are în vedere, totuşi, remanierea unor miniştri liberali.

Ieri, Daniel Chiţoiu a declarat că demisionează din Guvern şi de la minister pentru că a hotărât să se implice mai activ în PNL, ţinând cont că urmează alegerile europarlamentare şi prezidenţiale: "M-am hotărât să mă implic mai activ în PNL, ţinând cont că avem două momente electorale foarte importante în acest an. Eu sunt un om de partid, un om vechi, am o colaborare foarte bună cu conducerea şi organizaţiile şi am hotărât să preiau această funcţie. Ma retrag din guvern pentru că activitatea din guvern nu îmi va permite să ocup şi această funcţie de secretar general al PNL, care are în sarcină coordonarea campaniei. Sunt o persoana care munceşte 18 ore pe zi. Nu sunt alte motive".

Crin Antonescu s-a grăbit ieri seară să dezmintă informaţiile potrivit cărora l-a remaniat pe Chiţoiu pentru că era prieten cu Ponta. Liderul liberal a mai spus că nu ştie cine i-a propus lui Bogdan Olteanu portofoliul de ministru al Finanţelor, deşi viceguvernatorul a declarat public că a refuzat funcţia.

Andrei Gerea este un alt nume vehiculat printre miniştrii care urmează să fie remaniaţi, portofoliul Ministerului Economiei urmând să fie ocupat, potrivit unor surse politice, de către Teodor Atanasiu.

Deputatul PNL de Argeş Andrei Gerea a fost numit ministru al Economiei anul trecut, la mijlocul lunii octombrie, în locul lui Varujan Vosganian.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. cred ca basescu nu va ajunge prim ministru cu poata sau antonescu presedinte, ci cred ca va ajunge dupa gratii impreuna cu camarila lui.

    cunoastem:opinia b1 tv sau antena 3,asa ca lasati-ne cu cantecul de lebada pentru ca noi alegatorii stim mai bine

    Johannis la interne? ce sa faca profesorasul norocos intre lupii mafioti? Atanasiu ar fi mai potrivit iar Johannis sef de cabinet, pentru a-I organiza chermezele - la asta s-ar pricepe.

    La interne, Johannis ori nu va rezista ori va fi un cumintel, lupii din bransa urmand a sfarteca in voie si liniste oitele. 

    pe manescu trebuia sa o remanieze pt prestatia si declaratiile neorante in cazul accidentului aviatic, mai ales ca nu a avut bunul simt sa isi dea demisia

    Pe cand vom auzi: Io hann is, klose? 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb