• Instituţiile financiare internaţionale avertizează că băncile reticente în recunoaşterea pierderilor din creditele neperformante ar putea avea probleme în 2010
Băncile care operează în Europa emergentă par să fi fost reticente în recunoaşterea eventualelor pierderi din creditele neperformante şi este posibil ca aceste instituţii să se lovească de probleme la începutul anului viitor, avertizează instituţiile financiare internaţionale.
Potrivit acestora, în 2009, băncile din fostele state comuniste, multe dintre ele controlate de instituţii occidentale, au utilizat normele contabile locale pentru constituirea, cât mai încet posibil, a provizioanelor pentru credite neperformante, astfel că doar unele bănci ar urma să raporteze pierderi.
Totuşi, această strategie ar putea să se întoarcă împotriva băncilor, deoarece, astfel, instituţiile în cauză nu au făcut decât să menţină credite către debitori care nu sunt viabili pe termen lung, atrage atenţia Chris-toph Rosenberg, consilier principal în cadrul Fondului Monetar Internaţional (FMI).
"Suspectăm că băncile restructurează creditele. Urmărim cu atenţie aceste evoluţii", a declarat Rosenberg, în cadrul unei conferinţe organizate la Viena, de Banca Centrală a Austriei. Domnia sa a adăugat că prin această practică băncile îşi cresc profiturile în 2009, însă ar putea "să rămână fără oxigen" la un moment dat.
"Pe termen lung nu este în interesul sectorului financiar să menţii în viaţă bănci sau corporaţii neviabile", a menţionat Christoph Rosenberg, reiterând că principala îngrijorare a FMI este că riscurile de refinanţare în sectorul corporatist sunt în continuare foarte mari în Europa emergentă.
Principalele riscuri sunt, potrivit reprezentantului FMI, ca împrumuturile care au fost restructurate pentru a evita incapacitatea de plată să devină oricum credite neperformante, ca garanţia recuperată să fie mai mică decât se credea, iar creşterea şomajului şi a cazurilor de companii în insolvenţă să creeze noi credite neperformante.
La rândul său, economistul şef al Băncii Europene pentru Recons-trucţie şi Dezvoltare (BERD), Erik Berglof, a arătat că, până în prezent, expansiunea creditelor neperformante din Europa Centrală şi de Est a fost mai mică decât se anticipa, însă volumul acestor împrumuturi va continua să crească pentru o lungă perioadă de timp.
Cei mai mari creditori din Europa emergentă sunt "UniCredit" Italia, "Raiffeisen International" şi "Erste Group Bank" Austria, "Société Générale" Franţa, KBC Belgia şi OTP Ungaria.