Cinteză nu crede că va fi nevoie de "banca punte" în 2012

Elena Voinea
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 decembrie 2011

Cinteză nu crede că va fi nevoie de "banca punte" în 2012

Sistemul bancar: pierdere anul acesta, profit în 2012

BNR recomandă relaxarea restructurării creditelor

Sistemul bancar este stabil şi nu va exista, în 2012, o situaţie care să necesite crearea unei bănci punte (n.r. "bridge bank"), a declarat, sâmbătă, Nicolae Cinteză, şeful Direcţiei de Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), la seminarul EU-COFILE, organizat la Sinaia de BNR, Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi Alpha Bank.

Domnia sa se aşteaptă ca, în 2012, sistemul bancar să obţină profit, după ce la sfârşitul acestui an se vor înregistra pierderi, din cauza acumulării de credite neperformante, care vor accentua rezultatul negativ în trimestrul al patrulea.

Nicolae Cinteză a declarat: "Am spus şi repet: sistemul este stabil. Dar dacă vă spun lucrul ăsta şi peste trei zile apar probleme într-o bancă, mă mai credeţi? Eu cred că în momentul de faţă orice problemă într-o bancă reprezintă un risc la stabilitatea sistemului. Orice bancă în perioa­da asta de suspiciune şi posibilitatea ca pe baza unor şocuri din afară de a fi afectată poate induce probleme în sistem. O astfel de bancă cu probleme nu trebuie dusă spre situaţia de a intra în faliment sau în lichidare care să conducă la afectarea unor deponenţi ai băncii fie ei persoa­ne fizice sau juridice. Rezolvarea problemei unei bănci, în momentul de faţă, presupune rezolvarea tuturor creditorilor băncii. Dacă se ajunge la aşa ceva, măsurile care se vor lua trebuie să rezolve toţi creditorii băncii".

Şeful Direcţiei de Supraveghere din BNR a explicat că ideea unei bănci punte a pornit de la o discuţie cu Fonul Monetar Internaţional, privind un eventual faliment al unei bănci din Grecia, care are subsidiară în ţara noastră.

Domnia sa a precizat: "Mecanis­mele pe care le aveam noi în Ordonanţa 99/2006, în opinia mea, la vremea respectivă m-au făcut să spun că nu prezintă credibilitatea necesară pentru a salva o bancă şi mă refer la administrarea specială. Au fost atât de multe situaţii cu administrarea specială, încât deponentul ştie că se creează drumul către groapă. Administrarea specială nu este soluţie, decât în situaţia în care banca nu are nicio şansă de supravieţuire, şi toate băncile din România care au ajuns în administrare specială s-au închis".

Nicolae Cinteză a precizat că s-a pus problema izolării subsidiarei din ţara noastră de un eventual faliment al băncii mamă, iar mecanismul a fost suspendarea dreptului de vot al acţionarului din ţara de origine a băncii mamă. Chiar şi aşa, trebuia găsită o soluţie pentru păstrarea credibilităţii subsidiarei, potrivit domniei sale.

Oficialul BNR a declarat: "Atunci apărea problema unui risc de sistem. Era clar că riscăm o problemă de sis­tem. (...) Din discuţia iniţiată de FMI, ne-am dat seama că cerinţa lor era necesară. Nu va exista vreo situaţie să facem un bridge bank. Aceasta este ultima soluţie la care m-aş gândi. Nu avem motive. De aici a apărut ideea unor măsuri de stabilizare. Aşa a apărut proiectul de ordonanţă".

Băncile vor pierde mai mult în trimestrul patru

Trimestrul patru se va încheia cu pierderi mai mari pentru sistemul bancar decât cele din trimestrul anterior, potrivit lui Nicolae Cinteză.

Domnia sa a precizat: "Pentru trimestrul patru mă aştept la pierderi, care vor fi mai mari decât în ultimul trimestru. La septembrie pierderea era de 766,4 milioane lei, iar la sfârşitul lunii octombrie a ajuns la 957,5 milioane lei. Partea bună este că avansul provizioanelor este mai mic decât creşterea pierderii. Operaţional, băncile mai produc venituri care să acopere pierderea financiară".

Oficialul BNR a declarat că este convins că anul acesta se va încheia cu pierdere pe sistem: "Sunt 20 de bănci care au profit, aceleaşi se menţin şi în luna octombrie şi sunt convins că anul se va încheia cu pierdere pe sistem".

Şeful Direcţiei de Supraveghere din BNR se aşteaptă la creşterea provizoanelor în perioada următoare, iar anul viitor sistemul bancar va obţine profit, dar va fi unul redus.

În opinia domniei sale, indicatorul de solvabilitate va scădea şi se va stabiliza la 12%, anul viitor. Nicolae Cinteză a precizat că vor avea loc majorări de fonduri, în perioada următoare, care să compenseze neperformanţa care se va acumula în domeniul creditării.

"Nivelul provizioanelor va continua să crească, pentru că evoluţia creditelor restante la valoarea brută este una nefavorabilă, tendinţa este crescătoare, deoarece la creditele deja cu probleme se adaugă noi credite cu probleme", potrivit domniei sale.

BNR le recomandă băncilor să relaxeze restructurarea creditelor

Banca Centrală va încuraja în perioada următoare relaxarea condiţiilor de restructurare a creditului, iar băncile trebuie să înţeleagă că principalul lor activ este clientul, a declarat, şeful Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR.

Domnia sa a pecizat că, la mijlocul săptămânii viitoare, Direcţia Supraveghere va trimite spre aprobare o adresă, conducerii Băncii Centrale, cu propunerile de relaxare a condiţiilor de restructurare a creditelor. Ulterior, recomandările BNR vor fi transmise băncilor comerciale.

Nicolae Cinteză a adăugat: "Procedura va fi aceeaşi, o scrisoare trimisă tuturor băncilor prin care să le spunem că nu am avut în vedere un cadru aşa de strict. Dacă clientul face plăţi parţiale şi îţi dovedeşte că nu poate să plătească din rată o anumită sumă, astfel de situaţii să le încurajăm. Încurajăm acele situaţii în care se dovedeşte că într-adevăr clienţii au probleme".

Totuşi, dacă un client nu dovedeşte că are capacitate de plată, atunci creditul nu trebuie restructurat, dovadă fiind faptul că din numărul total de clienţi restructuraţi, 30-40% au redevenit rău-platnici, potrivit domniei sale.

Şeful Direcţiei de Supraveghere din BNR a mai declarat că politica băncilor trebuie să fie una care să încurajeze încasarea creditelor: "Nu dorim ca băncile să se transforme în agenţii imobiliare. Perioada care va urma nu mai este o perioadă care să fie deschisă creditării. Schimbarea profilului de business, aici trebuie să lucreze băncile. Dacă ele nu vor înţelege că principalul activ pe care îl au este clientul, atunci vor dispărea".

Cinteză: Subsidiarele greceşti au pierdut depozite de 1,2 miliarde euro

Băncile cu capital grecesc de la noi au pierdut, de la sfârşitului lui 2010 până în prezent, depozite de circa 1,2 miliarde de euro, pe fondul ştirilor apărute în Grecia, potrivit lui Nicolae Cinteză. Domnia sa a adăugat că atât deponenţii persoane fizice, cât şi companiile s-au temut de un posibil falimet şi au depus banii la alte instituţii de credit din sistem.

Şeful Direcţiei de Supraveghere din BNR a menţionat că una din băncile cu capital grecesc, pe fondulul unei performanţe mai scăzute, a fost obligată să provizioneze suplimentar şi era riscul ca solvabilitatea să scadă destul de mult. Problema a fost că ea a fost percepută şi în piaţă ca având probleme, a adăugat domnia sa.

Situaţia a fost rezolvată după ce BNR s-a adresat autorităţii de supraveghere din Grecia şi s-a efectuat o majorare de capital, iar, în prezent, banca nici nu mai "intră" să împrumute bani, potrivit lui Nicolae Cinteză.

Deşi ştirile apărute în Grecia au determinat clienţii să-şi retragă banii din băncile cu capital grecesc, aces­tea au o solvabilitate şi o lichiditate foarte bună şi fac faţă cu succes pieţei, potrivit oficialului BNR.

Nicolae Cinteză a declarat că solvabilitatea băncilor cu capital grecesc este pes­te media sistemului bancar: "Dacă sistemul are o medie de 13,5%, media solvabilităţii băncilor cu capital grecesc este de circa 15% şi au o calitate foarte bună a activelor".

Şeful Direcţiei de Supraveghere din BNR a adăugat că problema băncilor cu capital grecesc nu mai este de aceeaşi amplitudine ca acum ceva timp.

Nicolae Cinteză a precizat că, în privinţa retragerii liniilor de finanţare de la băncile mamă către subsidiarele locale, orice retragere înainte de termen ar duce la modificarea indicatorului de lichiditate.

Domnia sa a precizat: "Banii vor fi rambursaţi în măsura în care creditele vor fi rambursate. Orice rambursare cu anticipaţie se comunică la BNR. Cel puţin până în momentul de faţă nu au existat rambursări cu anticipaţie".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb