Creşterea exponenţială a preţurilor la cacao şi instabilitatea tot mai accentuată a pieţei îi determină pe marii producători de dulciuri să ia în considerare soluţii alternative, iar ciocolata creată în laborator pare a fi un pariu mai promiţător decât burgerii pe bază de plante, transmite Reuters.
Dacă în cazul produselor alternative la carne nu s-a putut atinge un echilibru între gust, preţ şi acceptarea publicului, ciocolata artificială vine într-un moment în care industria tradiţională de dulciuri - evaluată la 130 de miliarde de dolari - se confruntă cu o criză reală. Recoltele slabe de cacao din Coasta de Fildeş şi Ghana, responsabile pentru 60% din producţia globală, au dus la o creştere de patru ori a preţului în 2024, în contextul unui deficit care persistă de trei ani.
Producători precum Hershey avertizează că actualul sistem de acoperire a riscurilor prin contracte futures "s-a rupt". În plus, pentru un portofoliu în care 80% dintre produse costă sub 4 dolari, transferul costurilor în preţuri mai mari este dificil. Marja brută a Hershey ar putea scădea cu aproape 10 puncte procentuale în următorii trei ani, potrivit estimărilor LSEG.
În acest context, unele companii caută să elimine complet dependenţa de cacao. Lindt a investit într-un start-up care cultivă cacao în laborator, în timp ce Mondelez International sprijină proiecte similare. Companii precum Voyage Foods şi Planet A Foods mizează pe "fermentaţia de precizie" - o tehnologie care reproduce gustul ciocolatei folosind ovăz şi seminţe de floarea-soarelui, atrăgând investiţii de 94, respectiv 30 de milioane de dolari, potrivit aceleiaşi surse.
În ciuda precedentului eşec al produselor vegetale scalate, cum a fost cazul Beyond Meat, unde acţiunile au scăzut cu 95% de la listarea din 2019, presiunea economică actuală şi implicarea marilor actori din industrie ar putea transforma acest nou segment într-o oportunitate de 13,5 miliarde de dolari. Indiferent de formă, boaba tradiţională de cacao s-ar putea vedea, în cele din urmă, înlocuită.