Ciolacu: "România nu poate creşte dacă toţi copiii care se nasc aici nu au şanse egale de a se dezvolta"

F.D.
Miscellanea / 20 noiembrie 2023

Ciolacu: "România nu poate creşte dacă toţi copiii care se nasc aici nu au şanse egale de a se dezvolta"

România nu poate creşte dacă toţi copiii care se nasc aici nu au şanse egale de a-şi dezvolta potenţialul, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, relatează Agerpres.

Şeful Executivului a participat, luni, la Palatul Victoria, la evenimentul dedicat semnării primelor contracte aferente Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă C13/I1 pentru investiţii în crearea unei reţele de centre de zi destinate sprijinirii copiilor expuşi riscului de a fi separaţi de familie.

"Mă bucur că sunt astăzi, într-o zi cu adevărat specială, Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului, gazda acestui eveniment care marchează în mod cert un punct de cotitură în dezvoltarea sistemului de protecţie socială a copiilor din România, Mă bucur, pentru că, iată, chiar de ziua lor demarăm o serie de investiţii finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă care au ca scop crearea, în final, a peste 150 de centre de prevenire a separării copilului de familia sa .(...) Locul copilului este alături de familie, iar rolul nostru, în şi din funcţiile pe care vremelnic le deţinem, este să facem tot posibilul, astfel încât toţi copiii din România să crească şi să se dezvolte în interiorul familiilor lor. Şi exact acest lucru îl facem astăzi, împreună, autorităţi centrale şi locale, prin semnarea primelor 22 din cele 150 de contracte de finanţare pentru realizarea centrelor de zi destinate copiilor expuşi riscului de a fi separaţi de familiile lor, dar şi recuperării copiilor cu dizabilităţi sau consilierii şi sprijinului pentru părinţi şi copii", a declarat Marcel Ciolacu.

El a punctat că, prin investiţiile demarate cu prilejul Zilei Internaţionale a Drepturilor Copilului, guvernanţii se asigură că în special copiii proveniţi din familiile vulnerabile au o şansă în plus prin posibilitatea de a merge după şcoală sau după grădiniţă într-un centru de zi în care vor primi nu doar o masă caldă, ci şi consiliere, orientare şcolară şi profesională din partea specialiştilor.

"Mai mult, proiectele demarate astăzi vin în continuarea investiţiilor din educaţie, unde în urmă cu câteva luni, împreună cu doamna ministru, alocam pentru prima oară în istoria României şi a educaţiei impresionanta sumă de un miliard de euro pentru dotarea unităţilor de învăţământ preuniversitar, inclusiv pentru învăţământul dual", a declarat Ciolacu.

El a transmis şi un scurt mesaj tinerilor prezenţi la eveniment.

"Fără nicio discuţie, voi reprezentaţi şi sunteţi viitorul acestei ţări şi pentru ca viitorul să fie aşa cum vi-l doriţi şi voi astăzi trebuie să vă implicaţi alături de noi nu doar în luarea deciziilor, ci şi în reglementarea şi implementarea lor, pentru că voi ştiţi cel mai bine ce vă doriţi. În plus, întotdeauna veniţi cu idei noi şi mai ales curajoase şi, de fapt, ne provocaţi şi pe noi să inovăm", a declarat Ciolacu.

La rândul său, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, a evidenţiat aportul primăriilor care au înfiinţat aceste centre.

" Vreau să mulţumesc primarilor care au spus "prezent" de fiecare dată când e vorba de copiii ţării noastre. Nu va fi uşor, pentru că, în prima fază, susţinerea este prin fonduri europene, dar apoi susţinerea va trebui să fie de la bugetele locale. Şi faptul că dumneavoastră aţi ales ca prioritate copiii, viitorii adulţi ai ţării noastre, înseamnă foarte mult", a declarat Natalia Intotero.

Ea a menţionat că există în continuare interes din partea societăţii civile pentru a crearea a cât mai multor centre de zi destinate susţinerii familiilor aflate în dificultate.

Din datele furnizate de Guvern, investiţia derulată prin PNRR are în vedere crearea a aproximativ 150 de servicii sociale de prevenire a separării copilului de familia sa, bugetul total alocat fiind de 50 milioane de euro.

Totodată, în perioada imediat următoare, Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse va lansa un al doilea apel de proiecte prin care încurajează furnizorii publici de servicii sociale să depună proiecte.

" Prin intermediul acestui apel vor fi sprijinite activităţi specifice realizării de investiţii, respectiv construcţia/ reabilitarea/ modernizarea/ extinderea/ dotarea infrastructurii sociale.Prin aceste investiţii se pot realiza trei categorii de servicii sociale: Centre de zi pentru copii aflaţi în situaţie de risc de separare de părinţi; Centre de zi de recuperare pentru copii cu dizabilităţi; Centre de zi pentru consiliere şi sprijin pentru părinţi şi copii. Centrele de zi din sistemul de protecţie a copilului au ca misiune prevenirea separării copilului de familie, prin asigurarea, pe timpul zilei, a unor activităţi de îngrijire, educaţie, recreere-socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viaţă independentă, orientare şcolară şi profesională etc. pentru copii, cât şi a unor activităţi de sprijin, consiliere, educare etc. pentru părinţi. Într-o analiză a Băncii Mondiale la nivel naţional, doar 1 din 10 (11%) dintre unităţile administrativ teritoriale aveau, la 1 ianuarie 2022, cel puţin un centru de zi pentru copil sau familia cu copii. Iar acestea sunt răspândite dezechilibrat: 78% dintre municipii au cel puţin un astfel de centru, pe când, în rândul celorlalte oraşe, doar 30% au unul, iar dintre comune - doar 7%", după cum reiese din datele furnizate de Guvern

La eveniment au mai participat ministrul Educaţiei, Ligia Deca, cel al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, reprezentanţi ai autorităţilor locale, consilieri, copii din cadrul Fundaţiei World Vision România şi directorul executiv al World Vision România, Mihaela Nabăr.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Problema e ca alocarea unor sume ste total gresita!

    avem crash demografic de 5 milioane de oameni! 

    Sumele trebuiesc alocate in bagare si formare de tinere familii in CASELE LOR!!! 

    Ca sa reglam demografic populatia nu mai avem de alt rand de parinti imbatraniti in piata; avem deja generatia asta cu varste intre 35-40 ani la prima nastere 1 copil! 

    Avem deja in societate parinti carunti / batrani! 

    Este inuman prin ce a trecut aceasta generatie! 

    trebuie corectata piramida populatiei! 

    Guvernul are obligatia de a baga tanara generatie in CASE si a stimula generatia tanara in formare de familii si nastere copii! 

    Guvernula are obligatia sociala sa balanseze piramida populatiei! 

    s c c r e t  

    si japonia a investit in "Clase si scoli" in loc sa investeasca in dand case gratis din timp generatiei tinere!

    A rejultat in: pastrarea tinerei generatii in "Rents" pe termen nedefinit si in spatii din ce in ce mai mici si scoli si clase de scoli in continua disparitie odata cu prabusirea populatiei! 

    Nu este nevoie sa repeta asemenea greseala! 

    Avem nevoie sa dam case gratis populatiei ce poate forma familii! 

    Gratis - nu neaparat moca- (cum face banca centrala a japoniei cu intarziere... vazand ca govul a gresit in trecut) dar la o rata sau pret normala de trai! 

    s c c r e t 

    1. Ati remarcat foarte bine aici. Trebuie date case gratis sau fara dobanda pentru familiile tinere.

    Ciorba saracului viitorul Romaniei!

    Va dati seama cate cupluri vor dori sa se casatoreasca auzind va vor primi ciorba saracului de Guvern. O sa fie inghesuiala la Starea Civila! Ce nu face omul pentru o ciorba gratis.

    Bai stimatilor, tinerii casatioriti nu au case! Daca ai apucat sa faci copii inainte sa iti iei casa ai incurcat-o, nu mai apuci pentru ca ai copii in intretinere si iti scade scoringul la banca. Adica esti prostul tarii, ai copii si nu poti lua credit. Creditele sunt pentru familiile fara copii sau pentru necasatoriti, exact invers ca inainte de 1989. 

    1. ciorba saracului si asata cu "sociale" e pentru ca analiza demografica si datele financiar bancare si taxe impozite arata ca:

      in romania tinerii ajunsi deja la 35-40-45 ani stau inca in case cu parintii lor si cu copii lor.... adica saracie inca! 

      sunt milioane bune de tineri ce nu au reusit sa aibe casa lor... au fost condamnati pana la varste de 40 si cv de ani sa traiasca cu parintii si surorile in case... alte milioande de romani sunt chiriasi peste hotare sau sunt in dosare de executari silite de prin spania -italia - anglia.... asta e drama romanilor... care nu se televizeaza... si da printre astia sunt si aia care au "reusit" ii vedem mereu filmati in targuri de craciun si in malluri... dar in maluri cand filmam parinti si tineri nu aflam ca ei defapt in casele lor stau cate 4-5-6-7-8 buluc... ies dintre patru pereti si se afiseaza ca au cand in realitate nu au! 

      s c c r e t 

    In loc sa dati case familiilor tinere ca sa aiba unde sa creasca copii le dati o zeama chioara in sistem de ajutoare sociale pentru aurolaci? De ce? Ca sa creati alte institutii de unde se poate fura banul public? Zeama aia zilnica costa....licitatii, parandaraturi...chestii...O sa aiba successuri ca si programul de rasunet international "CORNUL SI LAPTELE" - nici porcii nu mananca asa gunoaiele oferite de voi.

    Deci stai 6 persoane in 1-2 camere si te duci la primarie sa te orientezi

    (Centrele de zi din sistemul de protecţie a copilului au ca misiune prevenirea separării copilului de familie, prin asigurarea, pe timpul zilei, a unor activităţi de îngrijire, educaţie, recreere-socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viaţă independentă, orientare şcolară şi profesională etc. pentru copii, cât şi a unor activităţi de sprijin, consiliere, educare etc. pentru părinţi). 

    Adica frectie la picior de lems sau gargara cu apa chioara. 

    Sesizez un mare potential de sifonare bani de la buget. Va dat seama cati bani pentru amenajare, zugraveala la catva ani, ciorbele aferente...

    Si asta fra criterii de performanta. Ai 2 persoane care "beneficiaza" in toata localitatea, nu-i bai, toata functionarimea aferenta isi ia banii la timp. Loc de munca ideal pentru membrii PSD. Freci menta si castigi. Singurul efort este sa faci o vizita de lucru o data la 4 ani la sectia de votare.  

    1. aia sunt bani care nu aduc valoare!

      copilul invata sau nu si cu pereti zugraviti sau nu... aia in africa invata de foame cum au invatati si romanii de foame prin anii 47 -50 si cv... sau prin crashul urmator din 90 sic v... sau prin cel din 2012.... toate cauzat de jaf si prostie politica bancara! 

      astia de la conducere nu vor si pace.... se uita la furturi si profituri pe termen scurt... si toti "bosorogii" de au furat acum de la putere si acoliti le suna ceasum in fata si sub pamant se duc... 5 milioane de oameni ai romaniei sunt asteptati sa moara abrupt in urmatorii ani .... 

      si deci in loc sa regleze din timp prin oferirea de acces tineri in case ca sa faca copii ei inca se joaca dea ciordeala si prosteala pe fata. 

      anul asta ca nici un an... pimbati-va prin parcuri si orase si o sa vedeti "bunic" devenit parinti... asta a ajuns romania... mai avem o sansa in youtuhl de 4 mil... sa ii bagam negresit in case si sa ii stimulam sa faca copii de tineri dar in acelasi timp sa simta ca se pot bucura si de trai si de munca si de viata si de taxe... nu doar de hotie.... 

      dar am eu impresia ca e loby mare la speculatori de mulgere si aceasta generatie....  

      s c c r e t 

      Prin loby intelegeti spaga?

    Mai bine faceati azile de batrani, asa macar aveati clienti. Cine mai face copii in Romania?

    Sau acum ca ati inceput "prevenirea seapararii" o iau razna toti si se pun pe facut copii. Penibil este putin spus. Nu inteleg ce minte de om a putut concepe asa ceva. Merge mana in mana cu bursa de merit pentru nota 2. 

    1. numai bune de spus pentru a palma niste bani de la PNRR. le spui, oficialul de la bruzxelles (care nici el nu bubuie da destept) le recunoaste ca le-a mai auzit la un seminar odata, semneaza, ciolacu pleaca cu banii, toata lumea e fericita.

    Daca la tara avem deja profesori semi-analfabeti sunt curios ce "somitati" se vor ocupa de "orientare şcolară şi profesională". Probabil ca este vorba de amanta primarului, cumatra cumatrului, etc. In conditiile in care deja nu sunt profesori in mediul rural de unde mai scoateti personale pentru institutiile respective.

    Familiile cu copii sunt discriminate negativ la achizitionarea de locuinte. O familie cu copii este defavorizata in fata unei familii fara copii, la salarii egale, pentru ca se scad puncte pentru copii aflati in intretinere. Prin acest sistem statul genereaza depopularea Romaniei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb