Palatul Administrativ, clădirea în care se află sediul Instituţiei Prefectului - Judeţul Buzău, dar şi alte instituţii, va fi reabilitat cu fonduri atrase Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României şi din fonduri naţionale. Totalul lucrărilor ajunge la aproape 13 milioane de lei, plus TVA, fiind contractual cu cea mai mare mare valoare financiară din istoria Instituţiei Prefectului. Urmează două luni în care se va lucra la proiectare, iar şantierul ar urma să fie deschis în luna martie 2024.
"Am crezut cu încăpăţânare în acest proiect şi, iată, că la un an şi jumătate de când a apărut perspectiva acestei oportunităţi reuşim să semnăm cu constructorul un contract care, după ofertare, a ajuns la o valoare de 3 milioane de euro cu T.V.A.. Este cel mai mare proiect din istoria Prefecturii Buzău, un moment de referinţă, pentru care mulţumesc echipei de implementare, o echipă extrem de dedicată. Nu a fost uşor, a fost o muncă asiduă, au fost multe provocări, dar, împreună am reuşit să ducem la bun sfârşit această etapă a proiectului. În curând, vom da ordinul de începere pentru partea de proiectare şi vom face împreună cu constructorul un scenariu ca într-un an electoral, 2024, cu un volum foarte mare de muncă, să putem desfăşura lucrările fără să afectăm activitatea curentă a Instituţiei Prefectului", a declarat prefectul judeţului, Daniel Ţiclea.
La rândul său, reprezentantul asocierii de firme care a câştigat contractul de reabilitare a Instituţiei Prefectului a dat asigurări că lucrările vor decurge în timpul preconizat în înţelegerea parafată astăzi.
"Este un proiect foarte important pentru noi. Suntem bucuroşi că am reuşit să ne încadrăm pe toate criteriile si la toate solicitările din caietul de sarcini. Avem echipe experimentate pe partea de execuţie, dar şi parteneriate cu societăţi foarte bune pe partea de proiectare. Ne angajăm ca toate lucrările să decurgă firesc, în timpul prevăzut în contract", a declarat Stelian Mutu, reprezentant al asocierii de firme care a câştigat contractul pentru reabilitarea Prefecturii.
Odată încheiate lucrările de reabilitare, Instituţia Prefectului va deveni o clădire emblematică pentru judeţ.
"Cu aceste lucrări, în primul rând va creste eficienţa energetică a clădirii. Va fi o clădire modernă, revitalizată, la parametrii pe care trebuie să-i aibă sediul care găzduieşte instituţia nr. 1 din judeţ. Din 1972 şi până acum, aceste corpuri au primit doar îmbunătăţiri superficiale, aceasta fiind prima intervenţie majoră de care va beneficia clădirea. Vom reuşi să investim în jur de 600 de euro pe metru pătrat, fapt care ne va da imaginea unui edificiu cu care Buzăul se va mândri, la finalizarea lucrărilor", a adăugat prefectul judeţului.
Proiectul "Reabilitare Palat Administrativ (Corp C1, Corp C2), sediul Instituţiei Prefectului-Judeţul Buzău", cod C5-B2.1.b-94, este finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR) şi din fonduri naţionale. Beneficiarul final al proiectului este Instituţia Prefectului - Judeţul Buzău, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne (lider de proiect). Finanţarea europeană este asigurată prin Componenta 5 a PNRR, Valul Renovării, Operaţiunea Renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor publice, titlu apel: PNRR/2022/C5/2/B2.1/1, runda 1. Valoarea totală stabilită prin contractul de finanţare este de 21.754.293 (cu TVA), valoare iniţială conform D.A.L.I., din care suma de 12.890.206,13 lei (cu TVA) reprezintă finanţarea nerambursabilă.
Obiectivele principale ale proiectului sunt reducerea costurilor pentru plata consumului de energie electrică şi termică, scăderea consumului anual de energie finală din surse neregenerabile şi reducerea emisiilor poluante generate de producerea, transportul şi consumul de energie. În urma implementării investiţiilor aprobate spre finanţare, sediul Instituţiei Prefectului - Judeţul Buzău va trece de la clasa energetică C la clasa energetică A.
Prin investiţiile propuse se vor realiza, printre altele, următoarele lucrări: reabilitarea termică a elementelor de anvelopare a clădirii, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice şi termice pentru consum propriu, prin utilizarea surselor regenerabile de energie, sisteme eficiente de climatizare/ventilare mecanică pentru asigurarea calităţii aerului interior, modernizarea sistemului de iluminat şi refacerea întregii izolaţii termice şi hidrofuge.
Contractul privind reabilitarea Instituţiei Prefectului - Judeţul Buzău a fost câştigat de asocierea de firme S.C. HIERRO STELY S.R.L. (lider de asociere), S.C. OPTIMAL PROJECT S.R.L.(asociat 1) şi S.C. CORNELL'S FLOOR S.R.L (asociat 2), durata de execuţie a contractului fiind de 16 luni.