Municipiul Cluj-Napoca se află pe lista celor 10 oraşe europene care au primit eticheta Misiunii UE pentru oraşe neutre din punct de vedere climatic şi inteligente - una dintre misiunile din programul Horizon Europe, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene. Eticheta de misiune a UE este o etapă importantă, deoarece recunoaşte planurile oraşelor de a atinge neutralitatea climatică deja până în 2030 şi urmăreşte să faciliteze accesul la finanţare publică şi privată pentru acest obiectiv, potrivit sursei citate.
Oraşele care au primit eticheta sunt: Sønderborg (Danemarca), Mannheim (Germania), Madrid, Valencia, Valladolid, Vitoria-Gasteiz şi Zaragoza (Spania), Klagenfurt (Austria), Cluj-Napoca (România) şi Stockholm (Suedia), informează CE.
Oraşele îşi co-creează Contractele Climate City cu părţile interesate locale, inclusiv sectorul privat şi cetăţenii, transmite comisia. Un prim grup de oraşe şi-a prezentat contractele în aprilie 2023, care au fost revizuite de Comisie cu sprijinul experţilor, inclusiv de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Centrul Comun de Cercetare (JRC), potrivit sursei citate. În urma unei analize pozitive, oraşele primesc o etichetă de misiune a UE, care este menită să faciliteze accesul la finanţare şi surse de finanţare ale UE, naţionale şi regionale, în special investiţiile private, conform CE.
Aceste zece oraşe deschid calea pentru ca alţii să se îndrepte mai rapid către o tranziţie echitabilă şi digitală şi oferă un exemplu pentru co-crearea incluzivă de politici la nivel local, menţionează datele comunicatului. În total, 100 de oraşe din UE participă la Misiunea UE pentru oraşe , cu 12 oraşe suplimentare din ţări asociate cu Orizont Europa, informează sursa citată.
Oraşele care au primit eticheta de misiune a UE o pot folosi acum ca un semn de încredere în planurile lor de neutralitate climatică, în special atunci când se adresează finanţatorilor publici şi privaţi, susţine CE. Comisia, prin Platforma Misiunii, va continua să sprijine oraşele prin consiliere practică şi programe de finanţare, cum ar fi un program pilot de 32 de milioane de euro combinat cu un program de înfrăţire, informează sursa menţionată. Un alt apel pentru oraşe pilot, cu un buget de 20 de milioane de euro, este deschis în prezent până pe 6 noiembrie, conform comunicatului.
Toate oraşele care şi-au depus Contractele Climate City, indiferent dacă li s-a acordat sau nu eticheta de misiune a UE, primesc feedback cu privire la domeniile care pot fi dezvoltate în continuare, cu sprijinul Platformei Misiunii, anunţă CE. Comisia se aşteaptă să primească mai multe contracte pentru revizuire în octombrie 2023, se mai arată în comunicat.
• Citate din comunicatul de presă al Comisiei Europene, remis redacţiei
"Oraşele şi oraşele sunt în prima linie a tranziţiei doar verde. Este necesar un angajament deplin la nivel local pentru a îndeplini obiectivul de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 şi angajamentul de a face Europa neutră din punct de vedere climatic până în 2050. Cele zece oraşe care sunt premiate astăzi sunt adevăraţi pionieri: sunt impresionat de angajamentele lor pentru acţiuni concrete, dar acesta este doar începutul: oraşele au nevoie de ajutor din partea guvernelor lor naţionale şi regionale, a afacerilor locale, a investitorilor şi a inovatorilor, pentru a-şi pune planurile în practică. Îi invit pe toţi să interacţioneze cu oraşele şi să vadă cum pot contribui. De asemenea, încurajez toate oraşele din Europa să urmeze exemplul şi să devină lideri pentru neutralitatea climatică." - Maro¹ ©efèoviè, vicepreşedinte executiv pentru acordul ecologic european, relaţii interinstituţionale şi previziune
"Aceste zece oraşe sunt demonstraţia noului rol pe care cercetarea şi inovaţia îl pot avea în găsirea de soluţii concrete pentru cele mai mari provocări de astăzi. Lucrând împreună cu cetăţenii şi părţile interesate locale, Misiunea transformă 112 oraşe în spaţii mai locuibile pentru toată lumea, acţionând ca nişte centre de inovare şi oferind un exemplu pentru toate oraşele europene de a urma exemplul. Vom continua să sprijinim toate oraşele Misiunii în drumul lor către neutralitatea climatică!" - Iliana Ivanova, comisar pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret
"Salut rolul central pe care transportul îl are în cadrul Contractelor Climate City pe care primele 10 oraşe le-au încheiat. Oraşele sunt bancul de încercare pentru o multitudine de soluţii pentru a oferi soluţii de transport durabile şi neutre din punct de vedere climatic pentru cetăţenii şi întreprinderile noastre. Cele 10 oraşe pe care le recunoaştem astăzi vor beneficia de un acces mai uşor la fluxurile de finanţare atât publice, cât şi private. Acest lucru va fi esenţial pentru a-i ajuta să implementeze strategiile de pionierat pe care le-au adoptat." - Adina Vălean, comisar pentru transport
"Oraşele pioniere care primesc astăzi eticheta de misiune a UE ne arată cum pot fi planificate şi cuantificate acţiunile locale care contribuie la zero poluare, biodiversitate şi economie circulară. Sunt deosebit de mulţumit că şapte din cele zece oraşe sunt, de asemenea, câştigători ai Premiului Green Capital şi Green Leaf şi semnatari a Green City Accord. Vreau să menţionez în mod special capitala noastră verde de anul viitor, Valencia în Spania." - Virginijus Sinkevièius, comisar pentru mediu, oceane şi pescuit