CNS Cartel ALFA desfăşoară acţiuni de protest la nivel naţional pentru creşterea urgentă a salariilor şi pensiilor, împotriva creşterii alarmante a costurilor de trai şi atacurilor asupra drepturilor lucrătorilor, arată o scrisoare transmisă premierului Nicolae Ciucă.
Potrivit sursei citate, oamenii muncii s-au săturat, totul creşte, mai puţin salariile! Avem nevoie de o creştere a veniturilor, deblocarea negocierilor colective şi a drepturilor sindicale prin modificarea Legii dialogului social!
Pe măsură ce iarna se apropie, oamenii muncii văd că valoarea salariilor lor (şi economiile, pentru cei care au) scade în fiecare zi, în timp ce preţurile tuturor produselor, ratele la bănci şi facturile sunt nerealist de mari. Lucrătorii şi pensionarii sunt principalele victime ale acestei crize a costurilor de trai, cei cu venituri mici şi persoanele vulnerabile fiind cei mai afectaţi.
Desigur, multe dintre cauzele majore ale crizei actuale a preţurilor depăşesc graniţele ţării şi există aspecte care trebuie abordate la nivel european. Guvernanţii noştri au însă responsabilitatea clară de a lua măsuri care atenuează şocul asupra oamenilor şi gospodăriilor, le protejează veniturile de inflaţie şi susţin locurile de muncă.
"Ce vedem în schimb? Măsuri haotice şi complet de neînţeles de factuare a energiei, creşteri de dobânzi care aruncă în aer bugetul familiilor, bâlbâieli, reveniri şi enorm de multă nesimţire demonstrată de clasa politică prin recentele creşteri consistente ale salariilor parlamentarilor. In condiţiile în care foarte mulţi cetăţeni sunt deja în situaţia de a face alegeri dureroase între plata facturilor şi hrană, guvernul vine acum cu noi măsuri aberante precum creşteri generale de impozit pe proprietăţi. Sigur, impozitele trebuie crescute şi susţinem impozitarea progresivă, de la cei care au, de la cei bogaţi, de la dividente, de la profiturile nesimţite făcute pe seama cetăţenilor, nu tot de la cei săraci. În tot acest timp, companiile din energie şi băncile au profituri record, aiuritoare, neatinse de măsuri care să le limiteze sau să le redistribuie către societate", se arată în scrisoare.
Conform acesteia, este nevoie de acţiune imediată în patru direcţii prioritare:
Stoparea creşterii preţurilor! Este nevoie de intervenţie coordonată la nivel naţional şi European asupra formării preţurilor, pentru reducerea facturilor aberante, care aruncă gospodăriile în sărăcie şi întreprinderile la faliment, în timp ce companiile din energie obţin profituri record; Este nevoie de o resetare a pieţei de energie şi reglementări clare împotriva speculei din energie;
Creşterea salariilor şi pensiilor! Protejarea veniturilor de inflaţie şi păstrarea puterii de cumpărare prin creşterea urgentă şi consistentă a salariului minim, creşterea pensiilor şi repararea inechităţilor din sistem, precum şi deblocarea negocierilor colective;
Deblocarea negocierilor colective, prin modificarea Legii Dialogului Social. Recent, a fost adoptată Directiva europeană privind salarii minime adecvate. Aceasta cere statelor membre să promoveze negocierea colectivă şi să combată distrugerea sindicatelor, iar în ţările cu o acoperire a negocierilor colective sub 80% va trebui să se elaboreze un plan de acţiune pentru a sprijini negocierea colectivă. Reamintim aici că în România, nivelul de acoperire al negocierilor colective este în prezent foarte scăzut, doar 20% dintre lucrători beneficiind de prevederile unui contract colectiv de muncă din cauza obstacolelor legislative introduse în 2011. Astfel modificarea Legii dialogului social (L62/2011) pentru deblocarea negocierilor colective la toate nivelurile (companie, sector şi naţional) este urgentă, aceasta fiind şi un jalon în cadrul PNRR, cu termen până la sfârşitul anului.
"Aplicarea integral şi fără discriminare a Legii 153/2017 şi a Legii 195/2020! La motivele de nemulţumire ale membrilor noştri se adaugă lipsa respectului faţă de legislaţia în vigoare a guvernului şi a partidelor politice parlamentare din cadrul coaliţiei. Legea salarizării în sistemul public, aşa cum a fost aplicată defectuos în ultimii ani, este o sursă majoră de discriminare şi inechitate. De asemenea, aplicarea imediată a legii 195/2020 (Statutul feroviarului) este necesară şi urgentă pentru a reaşeza salarizarea în sistemul de transport feroviar, sistem care are foarte multe disfuncţionalităţi şi probleme de atragere a personalului tânăr din cauza salarizării extrem de precare, neconforme cu pregătirea şi complexitatea muncii", adaugă membrii Cartel ALFA.
"În concluzie, suntem pe deplin conştienţi că România, alături de întreaga Europă, trece print-o criză economică de amploare. Credem însă că este nevoie de politici publice echilibrate, elaborate printr-o consultare reală cu partenerii sociali, care să distribuie echitabil efortul şi costurile. Respingem sărăcia în care sunt împinşi milioane de cetăţeni prin facturi crescute, salarii şi pensii mici, alimentaţie şi locuinţe precare!", mai transmit reprezentanţii asociaţiei.
"Suntem împotriva unei societăţi guvernate strict în beneficiul celor bogaţi şi privilegiaţi! Salarii echitabile, facturi accesibile, alimentaţie suficientă şi o locuinţă decentă: acestea nu sunt un lux - sunt drepturile noastre!", conchide Cartel ALFA.