Codul de etică şi deontologie universitară, pus în dezbatere publică

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 30 ianuarie 2024

Codul de etică şi deontologie universitară, pus în dezbatere publică

English Version

Ministerul Educaţiei a pus în consultare publică un proiect de hotărâre de Guvern pentru aprobarea codului-cadru de etică şi deontologie universitară prin care se stabilesc norme "clare" şi "bine diferenţiate". Potrivit Ministerului Educaţiei: "Proiectul de hotărâre de Guvern pentru aprobarea Codului-cadru de etică şi deontologie universitară, act subsecvent Legii învăţământului superior, reprezintă un document important în baza căruia politicile de etică şi deontologie universitară vor fi transpuse la nivel naţional. Instituţiile de învăţământ superior vor adopta coduri la nivel instituţional, în vederea respectării principiului autonomiei instituţionale şi libertăţii academice, respectând codul-cadru menţionat anterior".

Potrivit sursei citate, cele mai importante aspecte ale proiectului de cod-cadru sunt:" sistemul de sancţiuni aplicabile tuturor părţilor implicate în procesul educaţional este mai clar; va exista, în premieră, un set de standarde de referinţă de etică şi deontologie universitară în management universitar; procesul decizional cu privire la abaterile de la normele de etică şi deontologie universitară a fost etapizat şi îmbunătăţit".

Se propune ca, ulterior adoptării codului-cadru de etică şi deontologie universitară, funcţionarea comisiilor de etică universitară să fie reglementată în baza unui regulament-cadru privind organizarea şi funcţionarea acestora, adoptat prin ordin de ministru. Proiectul prevede: "Comisia Naţională de Etică a Managementului Universitar, denumită în continuare CNEMU, se pronunţă cu privire la situaţiile conflictuale referitoare la nerespectarea eticii managementului universitar şi acelor care vizează încălcarea răspunderii publice. La nivelul fiecărei instituţii de învăţământ superior, se înfiinţează comisii de etică universitară, cu un mandat de 4 ani. Comisia de etică universitară acţionează independent faţă de orice altă structură sau persoană din cadrul instituţiei de învăţământ superior. Regulamentul-cadru privind organizarea şi funcţionarea comisiilor de etică universitară, de la nivelul instituţiilor de învăţământ superior, se aprobă prin ordin al ministrului Educaţiei. Comisiile de etică universitară din instituţiile de învăţământ superior, constituite în scopul prevenirii şi eliminării faptelor care pot genera elemente sau practici lipsite de etică, analizează sesizările cu privire la săvârşirea faptelor ce pot constitui abateri de la etica şi deontologia universitară".

Tipurile de sancţiuni aplicabile personalului didactic, didactic auxiliar şi de cercetare, inclusiv cu funcţie de conducere, pentru încălcarea normelor de etică şi deontologie universitară, sunt: avertismentul scris, retragerea şi/sau corectarea tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea normelor de etică şi deontologie universitară, destituirea din funcţia de conducere, interzicerea, pentru o perioadă determinată, a accesului la finanţare din fonduri publice competitive, suspendarea, pe o perioadă determinată de timp între unul şi cinci ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcţii superioare ori a unei funcţii de conducere sau ca membru în comisii de concurs, destituirea din funcţia didactică sau de cercetare. Conform proiectului, tipurile de sancţiuni prevăzute pentru încălcarea normelor de etică şi deontologie universitară aplicabile studenţilor, studenţilor-doctoranzi, cercetătorilor post doctoranzi sau altor categorii de cursanţi sunt: avertismentul scris, anularea rezultatelor evaluărilor, exmatricularea, alte sancţiuni prevăzute de Codul de etică şi deontologie universitară al instituţiei de învăţământ superior. Proiectul mai prevede că, în cazul nerespectării normelor de etică şi deontologie universitară de către instituţia de învăţământ superior, Ministerul Educaţiei poate lua următoarele măsuri: monitorizarea pe o perioadă cuprinsă între 3 luni şi un an, în conformitate cu prevederile ordinului ministrului Educaţiei privind constituirea comisiei de monitorizare, dizolvarea structurilor de conducere responsabile, respectiv consiliul departamentului, consiliul facultăţii ori CSUD, sau eliberarea din funcţie a rectorului după consultarea Senatului universitar, solicită ARACIS desfăşurarea unei proceduri de evaluare externă a calităţii cu privire la respectarea standardelor şi indicatorilor de performanţă, propune Guvernului iniţierea unui proiect de hotărâre sau lege, după caz, de reorganizare sau desfiinţare a instituţiei de învăţământ superior în cauză.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb