Camera de investigaţie a comisiei de etică a FIFA a anunţat azi că "a cerut sancţiuni" împotriva elveţianului Joseph Blatter, preşedintele demisionar al forului fotbalistic mondial, şi a francezului Michel Platini, unul dintre cei şase candidaţi la succesiunea sa, fără să precizeze natura acestor sancţiuni, potrivit AFP.
Anunţând că a încheiat instrucţia în privinţa dosarelor lui Blatter şi Platini, ambii suspendaţi provizoriu pentru 90 de zile, şi subliniind "prezumţia de nevinovăţie", camera de investigaţie a comisiei de etică a FIFA nu a precizat sancţiunile cerute împotriva celor doi, în cele două rapoarte de instrucţie transmise camerei de judecată.
Într-un alt comunicat, camera de judecată a comisiei de etică a FIFA a confirmat primirea acestor rapoarte, indicând că le va studia "cu atenţie" şi va decide "dacă va fi deschisă sau nu o procedură formală de judecată".
Platini, preşedintele UEFA, a fost suspendat din cauza plăţii de 1,8 milioane euro primită de la preşedintele Blatter, în 2011, pentru serviciile francezului în calitate de consilier în perioada 1999-2002. Lui Blatter i se reproşează de asemenea că a încheiat în 2005 un contract cu Federaţia din Caraibe, condusă de Jack Warner, contract ce a fost defavorabil pentru FIFA.
Blatter este cercetat de justiţia elveţiană, care l-a audiat pe Platini în calitate de martor asistat.
Platini a depus ieri un recurs la Tribunalul de arbitraj pentru sport (TAS), împotriva suspendării provizorii de 90 zile. El a făcut recurs la TAS, după ce comisia de apel a FIFA a respins miercuri recursul francezului împotriva suspendării de 90 zile, depus pe 10 octombrie. Fostul Balon de Aur trebuia să epuizeze toate căile de atac de la FIFA, înainte de a se adresa la TAS, conform Agerpres.
Fostul internaţional francez este suspendat din orice activitate legată de fotbal până pe 5 ianuarie, dar candidatura sa va fi analizată abia după ridicarea sancţiunii. În plus, francezul nu-şi poate face campanie pentru alegerile la preşedinţia FIFA din 26 februarie.