Comisia stabileşte acţiuni de digitalizare a sectorului energiei

G.D.
Politică / 19 octombrie 2022

Comisia stabileşte acţiuni de digitalizare a sectorului energiei

Pactul verde european şi planul REPowerEU necesită o transformare profundă a sistemului nostru energetic, care trebuie să devină mai interactiv şi mai inteligent pentru a ajuta consumatorii să profite de beneficiile tranziţiei verzi, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, ieri, 18 octombrie, Comisia a prezentat un plan de acţiune care evidenţiază modul în care noile tehnologii pot contribui la îmbunătăţirea utilizării eficiente a resurselor energetice, la facilitarea integrării surselor regenerabile de energie în reţeaua electrică şi la reducerea costurilor pentru consumatorii şi întreprinderile din UE din domeniul energiei.

Comisia stabileşte acţiuni menite să stimuleze schimbul de date, să promoveze investiţiile în infrastructura digitală de energie electrică, să asigure beneficii pentru consumatori şi să consolideze securitatea cibernetică. Având în vedere că centrele de date şi apetitul tot mai mare pentru servicii online necesită din ce în ce mai multe resurse din sistemul nostru energetic, planul prezintă, în plus, modalităţi de decuplare a amprentei energetice a sectorului TIC de creşterea exponenţială a datelor. Tranziţia verde şi cea digitală trebuie să meargă mână în mână.

Comisarul pentru energie, Kadri Simson, a declarat: "Pactul verde european şi o Europă pregătită pentru era digitală sunt două priorităţi centrale ale actualei Comisii şi merg mână în mână. Scopul este de a face sistemul nostru energetic mai eficient şi mai pregătit pentru creşterea ponderii surselor regenerabile de energie. În acest scop, avem nevoie de soluţii digitale mai inovatoare şi de o reţea electrică mult mai inteligentă şi mai interactivă decât cea din prezent. Planul de acţiune va contribui la deblocarea potenţialului de digitalizare a sectorului energetic şi a economisirilor importante de energie pe care el le poate oferi, în beneficiul tuturor consumatorilor."

În unele domenii ale sectorului energiei, cum ar fi vehiculele electrice, instalaţiile fotovoltaice şi pompele de căldură, există deja tehnologii digitale şi inteligente care au nevoie de sprijin pentru a se extinde. În alte domenii, sistemul nostru energetic abia începe să profite de avantajele digitalizării. În lunile şi anii următori, Comisia intenţionează să ia diverse măsuri pentru a stimula serviciile energetice digitale, asigurând în acelaşi timp un sector TIC eficient din punct de vedere energetic, incluzând:

ajutarea consumatorilor să îşi sporească controlul asupra consumului lor de energie şi asupra facturilor lor prin noi instrumente şi servicii digitale, cu un cadru de guvernanţă solid pentru un spaţiu european comun al datelor privind energia;

controlarea consumului de energie din sectorul TIC, inclusiv prin intermediul unui sistem de etichetare ecologică pentru centrele de date, al unei etichete energetice pentru computere, al unor măsuri de creştere a transparenţei în ceea ce priveşte consumul de energie al serviciilor de telecomunicaţii şi al unei etichete de eficienţă energetică pentru lanţurile de blocuri;

consolidarea securităţii cibernetice a reţelelor energetice prin noi acte legislative, inclusiv un cod de reţea pentru aspectele de securitate cibernetică ale fluxurilor transfrontaliere de energie electrică în temeiul Regulamentului UE privind energia electrică şi al Recomandării Consiliului privind îmbunătăţirea rezistenţei infrastructurilor critice.

Comisia va continua să ofere sprijin financiar pentru C&I şi va stimula adoptarea tehnologiilor digitale în sectorul energiei prin intermediul programului Europa digitală, al programului LIFE, al fondurilor de coeziune şi al unui program emblematic pentru digitalizarea energiei în cadrul programului Orizont Europa. În cooperare cu Coaliţia digitală europeană verde, Comisia va continua să dezvolte instrumente şi metodologii pentru a măsura impactul net asupra mediului şi climei al tehnologiilor digitale generice în sectorul energetic, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb