Cererea constantă a investitorilor pentru aur a urcat ieri cotaţia metalului galben la cea mai mare valoare din acest an, investitorii preferând plasamentele mai sigure în această perioadă, în detrimentul celor cu risc ridicat.
Scumpirea aurului vine în contextul în care dolarul american a crescut constant în ultima vreme, de regulă cele două fiind invers proporţionale.
Temerile inflaţioniste şi mişcările băncilor centrale de diversificare a portofoliului, în încercarea de a-şi reduce expunerea faţă de euro, au crescut bancnota verde, care a consemnat în ultima perioadă aprecieri consistente.
Pe pieţele internaţionale, o uncie de aur se tranzacţiona ieri la preţul de 1.175 de dolari, la distanţă de doar câţiva dolari faţă de pragul de 1.200 dolari/ uncie, în timp ce dolarul era cotat la 0,81 euro, în creştere faţă de miercuri, când un dolar valora 0,79 euro.
În ţara noastră, un gram de aur valorează în prezent 130 lei, potrivit datelor publicate pe site-ul BNR, după ce în ultima lună a consemnat cea mai mare creştere din ultimul timp, urcând de la 115 lei/gram. BCR, una dintre băncile din ţara noastră care oferă aur, afişa un curs de 93,85 lei/gram de aur ieri, cu 27% mai puţin faţă de cotaţia stabilită de BNR.
De asemenea, Piraeus Bank vinde un gram de lingou de aur la preţul de 155 de lei, în creştere de la 115 lei, cotaţie înregistrată pe 13 octombrie 2009, când banca a început tranzacţiile cu metalul galben. Până în prezent, banca a intermediat 700 de astfel de tranzacţii, cea mai mare fiind vânzarea a 4,5 kilograme de aur către o persoană fizică din provincie, valoare estimată la circa 140.000 de euro.
Piraeus Bank România a încasat peste 6,5 milioane de lei (1,5 milioane de euro) din vânzarea a 50 de kilograme de aur şi 600 de monede, în primele şapte luni de când derulează astfel de operaţiuni, clienţii fiind, în principal, bărbaţi de peste 40 de ani.
Un sfert dintre persoanele care au achiziţionat aur provin din mediul financiar, în timp ce 23% sunt manageri de companii.
Potrivit raportului BNR de la jumătatea lui 2009, rezerva de aur a ţării noastre s-a menţinut la 103,7 tone, care, în condiţiile preţurilor din acea perioadă, valora 2,22 miliarde de euro.
"Peste 60% din rezervele de aur ale României sunt în străinătate, şi nu sunt uşor recuperabile", ne-a spus analistul Călin Rechea, menţionând că este foarte greu de estimat o valoarea a cantităţii din ţară, "pentru că depinde de calitate".
Aurul este utilizat ca un instrument de protecţie împotriva deprecierilor cauzate de inflaţie, având şi rolul de refugiu pentru investitori în protejarea investiţiilor. Anul acesta, aurul s-a scumpit cu peste 35%.