Coreea de Nord, în alertă din cauza taifunului Khanun

F.D.
Internaţional / 11 august 2023

Coreea de Nord, în alertă din cauza taifunului Khanun

Coreea de Nord părea să fie în alertă vineri dimineaţă, difuzând prognoze meteo rare referitoare la taifunul Khanun, care se deplasează în prezent în direcţie nordică după ce a atins Peninsula Coreeană în ziua precedentă, transmite agenţia de presă sud-coreeană Yonhap, potrivit Agerpres.

Khanun a afectat Coreea de Sud timp de 16 ore, joi, şi s-a disipat după ce a ajuns în apropiere de Phenian, vineri, în jurul orei locale 06:00, potrivit agenţiei de meteorologie de la Seul.

Televiziunea oficială din Coreea de Nord, Korean Central TV, a difuzat alerte până târziu în noapte, într-o rară transmisie TV nocturnă. Televiziunea nord-coreeană a mai transmis un program meteo pe timp de noapte când ţara a fost lovită de taifunul Bavi, în 2020.

Coreea de Nord ar fi suferit pagube minore în urma taifunului Khanun care, potrivit media de stat, ar fi provocat doar ruperea unor crengi.

Nordul a solicitat eforturi maxime pentru a reduce potenţialele pagube provocate de Khanun, argumentând că economia ţării ar putea primi o lovitură în cazul în care nu sunt luate măsuri.

Coreea de Nord este considerată vulnerabilă la dezastrele naturale din cauza lipsei infrastructurii. În trecut, ploile abundente au dus la strămutarea a mii de persoane în această ţară săracă.

Între timp, Coreea de Nord continuă de peste o lună să elibereze apă din barajul Hwanggang, lângă frontiera dintre cele două republici coreene, fără a anunţa în prealabil Seulul, a declarat vineri Ministerul pentru Unificare. Acest minister a solicitat anterior ca Nordul să notifice în prealabil Coreea de Sud în cazul în care eliberează apă din baraj pe motiv că o deversare neanunţată a unei cantităţi mari de apă în timpul sezonului musonic sezonier ar putea provoca pagube în zonele de graniţă.

În octombrie 2009, Coreea de Nord a acceptat să notifice Sudul în prealabil cu privire la planurile sale de eliberare a apei, în urma unui accident soldat cu moartea a şase sud-coreeni, cauzat de evacuarea fără notificare a unei cantităţi de apă din baraj.

Joi, în Coreea de Sud, cel puţin 10.000 de persoane au fost evacuate ca măsură de precauţie şi sute de curse aeriene şi feroviare au fost anulate la Busan din cauza taifunului Khanun.

Însoţit de ploi abundente şi de vânt intens, taifunul Khanun, care a măturat Japonia înainte de a se îndrepta către sudul Peninsulei Coreene, a atins zona de uscat joi dimineaţă.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb