CORESPONDENŢĂ DIN MELBOURNE, LA FINAL DE A.O. A căzut cortina, comentariile continuă

EUGEN IONESCU
Ziarul BURSA #Sport / 30 ianuarie 2019

Novak Djokovic, sursa foto https://ausopen.com/

Novak Djokovic, sursa foto https://ausopen.com/


Djokovici pe urmele lui Laver ?

Lipsă de curtoazie faţă de Simona Halep

Surorile Williams, datoare la Virginia Ruzici!

Aşadar, Australian Open - primul mare turneu de Mare Şlem al unui an de tenis - şi-a trimis principalele titluri pe 2019 spre Serbia şi Muntenegru, respectiv în Japonia. Dacă victoria lui Djokovic (ce categorică a fost ea în finală!) nu face "decât" să sporească dimensiunea unui palmares exceptional, noua ierarhie stabilită la feminin a adus "sarea şi piperul" pe care orice surpriză, mare sau mică, îl aduce unei competiţii. Iar şirul deosebirilor dintre întrecerea tenismanilor şi cea a fetelor este lung.

La bărbaţi, cei doi mari favoriţi, Djokovic şi Nadal, au demoralizat opoziţia şi au demontat predicţiile în ce priveşte schimbarea de genereaţii. Chiar şi Federer l-a atacat pe John McEnroe, care a afirmat, după ce a pierdut meciul cu Tstsipras, că poate este ultima dată când l-am văzut pe maestru pe Rod Laver Arena. Elveţianul a remarcat că McEnroe face predicţii greşite de vreo 10 ani şi a anunţat că nici nu poate fi vorba de retragere - dimpotrivă, în 2019 o să-şi mărească numărul de participări la turnee, revenind şi la Roland Garros, turneu pe care l-a evitat în ultimii trei ani pe considerentul că meciurile pe zgură cer un consum mult mai mare de energie .

De menţionat că anul acesta s-au împlinit 50 de ani de când Rod Laver a câştigat pentru prima dată toate cele patru turnee de Grand Slam într-un singur an - performanţă neegalată până în prezent. La ceremonia care a avut loc, tocmai Novak Djokovic a fost desemnat să-i decerneze legendarului australian trofeul care să marcheze evenimentul. Tocmai el, poate singurul care ar putea să repete, măcar o dată în viitorul apropiat, isprava lui Rod Laver (acesta a triumfat de două ori în toate turneele clasice). Unii spun însă că acest lucru s-ar putea întâmpla numai după retragerea lui Nadal, care este imbatabil la Roland Garros.

La feminin, marile favorite nu au ajuns nici măcar în optimi. Este adevărat, câştigătoarea trofeului era a patra favorită, dar la începutul turneului, după ultimele ei rezultate, casele de pariuri nu îi acordau cote importante. Marile surprize au fost, desigur, americanca de origine rusă, Amanda Asimova - jucătoare de 17 ani ce a ajuns în turul patru, fiind învinsă de Petra Kvitova - şi Amanda Collins, de asemenea din S.U.A., care nu a fost vreodată pe un tablou principal la un Grand Şlam, pătrunzând acum în semifinală cu aceeaşi Kvitova.

Simona Halep a ajuns de mult acasă şi, după spusele ei, a urmărit în continuare campionatele la TV. În schimb, la cafeneua ziariştilor, comentariile despre ea au continuat. S-a dezbătut mai ales faptul că, deşi a venit la Australian Open în postura de număr unu mondial, românca nu a fost programată să joace pe Rod Laver Arena decât la meciul cu Serena Williams. Fiind întrebată dacă i se pare normal ca Number One să fie programată pe terenul trei, Caroline Wozniaki a remarcat că toate cele trei arene au condiţii similare, însă nu este acelaşi lucru cu a juca pe arena principală. Daneza a adaugat, diplomatic, că jucatorii sunt obligaţi să respecte decizia organizatorilor... Adaug şi eu ceva: organizatorii aduc pe terenul central meciuri al căror profil (profit) satisfac cerinţele marilor canale de televiziune.

Pe de altă parte, cei care au urmărit meciul Halep - Serena Williams au observat un alt fapt: prin tradiţie, americanca trebuia să intre prima pe teren (avea un clasament în urma Simonei), dar ea a fost întoarsă din drum, fiindu-i indicat Simonei să apară mai întâi!! Amănunt neimportant, poate, însă cum rămâne cu respectul faţă de tradiţie? Românca nu a făcut caz de aceste întâmplări, după cum nici nu i-a putut produce plăcere faptul că realizările ei au fost trecute pe plan secund, în faţa intereselor promoţionale ale turneului.

În rest, cred că participanţii - organizatori, comercianţi din interiorul arenei, sponsori şi jucători - au plecat satisfăcuţi de succesul material al acestui festival al tenisului. În prima sâmbătă de concurs s-a stabilit şi un nou record în ce priveşte vânzarea de bilete: au intrat în complexul din Melbourne 85.000 de spectatori!

Pentru încheiere, iată o istorioară spusă de un ziarist american care l-a intervievat pe Richard Williams, tatăl celebrelor surori. Într-o zi din ani '70, americanul se uita la televizor şi întâmplarea a făcut să vadă un meci de tenis în care protagonistă era Virginia Ruzici. Aceasta a câştigat atunci turneul şi a primit un cec de 20.000 de dolari. Williams a fost impresionat de cât de uşor se pot câştiga bani în tenis şi pe loc a decis că va intra în afacerea asta cu fetele lui. Deci, într-un fel, surorile Williams au ajuns jucătoare de tenis mulţumită Virginiei Ruzici!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb