Aşadar, Australian Open - primul mare turneu de Mare Şlem al unui an de tenis - şi-a trimis principalele titluri pe 2019 spre Serbia şi Muntenegru, respectiv în Japonia. Dacă victoria lui Djokovic (ce categorică a fost ea în finală!) nu face "decât" să sporească dimensiunea unui palmares exceptional, noua ierarhie stabilită la feminin a adus "sarea şi piperul" pe care orice surpriză, mare sau mică, îl aduce unei competiţii. Iar şirul deosebirilor dintre întrecerea tenismanilor şi cea a fetelor este lung.
La bărbaţi, cei doi mari favoriţi, Djokovic şi Nadal, au demoralizat opoziţia şi au demontat predicţiile în ce priveşte schimbarea de genereaţii. Chiar şi Federer l-a atacat pe John McEnroe, care a afirmat, după ce a pierdut meciul cu Tstsipras, că poate este ultima dată când l-am văzut pe maestru pe Rod Laver Arena. Elveţianul a remarcat că McEnroe face predicţii greşite de vreo 10 ani şi a anunţat că nici nu poate fi vorba de retragere - dimpotrivă, în 2019 o să-şi mărească numărul de participări la turnee, revenind şi la Roland Garros, turneu pe care l-a evitat în ultimii trei ani pe considerentul că meciurile pe zgură cer un consum mult mai mare de energie .
De menţionat că anul acesta s-au împlinit 50 de ani de când Rod Laver a câştigat pentru prima dată toate cele patru turnee de Grand Slam într-un singur an - performanţă neegalată până în prezent. La ceremonia care a avut loc, tocmai Novak Djokovic a fost desemnat să-i decerneze legendarului australian trofeul care să marcheze evenimentul. Tocmai el, poate singurul care ar putea să repete, măcar o dată în viitorul apropiat, isprava lui Rod Laver (acesta a triumfat de două ori în toate turneele clasice). Unii spun însă că acest lucru s-ar putea întâmpla numai după retragerea lui Nadal, care este imbatabil la Roland Garros.
La feminin, marile favorite nu au ajuns nici măcar în optimi. Este adevărat, câştigătoarea trofeului era a patra favorită, dar la începutul turneului, după ultimele ei rezultate, casele de pariuri nu îi acordau cote importante. Marile surprize au fost, desigur, americanca de origine rusă, Amanda Asimova - jucătoare de 17 ani ce a ajuns în turul patru, fiind învinsă de Petra Kvitova - şi Amanda Collins, de asemenea din S.U.A., care nu a fost vreodată pe un tablou principal la un Grand Şlam, pătrunzând acum în semifinală cu aceeaşi Kvitova.
Simona Halep a ajuns de mult acasă şi, după spusele ei, a urmărit în continuare campionatele la TV. În schimb, la cafeneua ziariştilor, comentariile despre ea au continuat. S-a dezbătut mai ales faptul că, deşi a venit la Australian Open în postura de număr unu mondial, românca nu a fost programată să joace pe Rod Laver Arena decât la meciul cu Serena Williams. Fiind întrebată dacă i se pare normal ca Number One să fie programată pe terenul trei, Caroline Wozniaki a remarcat că toate cele trei arene au condiţii similare, însă nu este acelaşi lucru cu a juca pe arena principală. Daneza a adaugat, diplomatic, că jucatorii sunt obligaţi să respecte decizia organizatorilor... Adaug şi eu ceva: organizatorii aduc pe terenul central meciuri al căror profil (profit) satisfac cerinţele marilor canale de televiziune.
Pe de altă parte, cei care au urmărit meciul Halep - Serena Williams au observat un alt fapt: prin tradiţie, americanca trebuia să intre prima pe teren (avea un clasament în urma Simonei), dar ea a fost întoarsă din drum, fiindu-i indicat Simonei să apară mai întâi!! Amănunt neimportant, poate, însă cum rămâne cu respectul faţă de tradiţie? Românca nu a făcut caz de aceste întâmplări, după cum nici nu i-a putut produce plăcere faptul că realizările ei au fost trecute pe plan secund, în faţa intereselor promoţionale ale turneului.
În rest, cred că participanţii - organizatori, comercianţi din interiorul arenei, sponsori şi jucători - au plecat satisfăcuţi de succesul material al acestui festival al tenisului. În prima sâmbătă de concurs s-a stabilit şi un nou record în ce priveşte vânzarea de bilete: au intrat în complexul din Melbourne 85.000 de spectatori!
Pentru încheiere, iată o istorioară spusă de un ziarist american care l-a intervievat pe Richard Williams, tatăl celebrelor surori. Într-o zi din ani '70, americanul se uita la televizor şi întâmplarea a făcut să vadă un meci de tenis în care protagonistă era Virginia Ruzici. Aceasta a câştigat atunci turneul şi a primit un cec de 20.000 de dolari. Williams a fost impresionat de cât de uşor se pot câştiga bani în tenis şi pe loc a decis că va intra în afacerea asta cu fetele lui. Deci, într-un fel, surorile Williams au ajuns jucătoare de tenis mulţumită Virginiei Ruzici!