Preţul ţiţeiului brut a urcat ieri, la bursele externe, până la nivelul maxim al ultimelor 17 luni, în condiţiile în care pieţele de acţiuni au urmat un trend ascencent, generat de semnalele de creştere a economiilor din Asia şi SUA.
Ieri dimineaţă, în sesiunea electronică de la New York Mercantile Exchange, preţul petrolului cu livrare în luna mai a crescut cu 86 de cenţi (1%), la 84,62 dolari/baril. Nivelul este cel mai ridicat de după 14 octombrie 2008. La ICE Futures Europe din Londra, petrolul Brent cu livrare în mai a avut un preţ de 83,29 dolari barilul, în creştere cu 59 de cenţi.
De menţionat că, miercuri, cotaţia petrolului a urcat cu 1,39 dolari la New York, la 83,76 dolari/baril, ca urmare a deprecierii dolarului cu 0,7% faţă de euro.
În opinia analiştilor, investitorii folosesc orice oportunitate de a cumpăra petrol, în condiţiile în care sentimentul de pe piaţă este pozitiv.
• Declin săptămâna viitoare?
Preţul petrolului ar putea să scadă săptămâna viitoare, când State Unite vor anunţa situaţia stocurilor. Potrivit aşteptărilor, acestea au crescut, iar consumul de combustibili s-a diminuat.
Un sondaj realizat de agenţia Bloomberg News arată că, din 31 de analişti chestionaţi, 45% anticipează că preţul petrolului va scădea în săptămâna ce se încheie la data de 9 aprilie. Creşterea preţului este anticipată de 39% dintre intervievaţi, iar 16% preconizează că modificările cotaţiei vor fi nesemnificative.
Departamentul Energiei din SUA a anunţat, miercuri, că stocurile americane de petrol au crescut cu 2,93 milioane de barili în intervalul 22-26 martie, la 354,2 milioa-ne de barili. Nivelul actual al stocurilor este cu 6,5% peste media ultimilor cinci ani.