Covasna, staţiunea mofetelor şi a celor 1000 de izvoare de apă minerală

A.P.
Miscellanea / 10 martie 2021

Covasna, staţiunea mofetelor şi a celor 1000 de izvoare de apă minerală

Oraşul Covasna, numit şi "staţiunea mofetelor şi a celor 1000 de izvoare de apă minerală", cu un climat de depresiune intramontană, adăpostit de curenţi şi vânturi puternice, datorită culmii împădurite din împrejurimi, cu aer puternic ozonat bogat în aerosoli răşinoşi şi ioni negativi, este staţiunea balneoclimaterică (permanentă) a mofetelor şi a apelor minerale, scri un comunicat de presă al Asociaţiei de Promovare a Turismului din Covasna.

De altfel, datorită activităţilor post-vulcanice, în judeţul Covasna izvorăsc sute de izvoare de apă minerală. Acestea pot fi folosite atât pentru cură internă, cât şi pentru cură externă, sau pot fi consumate ca apă de masă. Baia cu apă minerală îmbunătăţeşte circulaţia periferică, iar combinarea acestui factor terapeutic cu CO2, sub formă de mofetă, creează un efect vasodilatator. Aerul bogat în ioni negativi din staţiunea Covasna este o sursă de vitamine a sistemului nervos.

Sănătatea începe din natură

Una dintre bogăţiile naturale cu care ţara noastră se poate mândri este mofeta. Termenul provine din latinescu "mephitis" care înseamnă "emanaţie puturoasă", astfel că mofetele sunt emanaţii de gaze naturale dintr-o sursă vulcanică cu un conţinut de 95 - 98 % bioxid de carbon. Acestea pot apărea prin crăpăturile scoarţei terestre în fazele finale ale activităţii vulcanice, prin foraje, prin degazeificarea apelor minerale, sau pot fi făcute artificial.

Atuurile mofetelor?

Deşi mofete se mai găsesc şi în Franţa, Italia, Insula Java sau în Parcul Naţional Yellowstone (SUA), cele din România sunt unice prin emanaţiile de gaz uscat, foarte bogat în dioxid de carbon (cum deja am amintit), un factor terapeutic foarte eficient.

Gazul mofetic este produsul activităţii post-vulcanice, fiind o emanaţie de gaze, compusă mai ales din dioxid de carbon (CO2), folosită în tratamentul balnear. Fiind mai dens decât aerul, CO2 este captat într-o încăpere amenajată în trepte, unde pacienţii fac baie uscată în gazul vindecător. În plus, pe lângă CO2, gazul mofetarian mai conţine şi alte gaze de emanaţie vulcanică: amoniac, sulf, heliu şi radon, în cantitate mică, care sporeşte pătrunderea în tegument a moleculelor de CO2. Deşi efectul curativ este atribuit dioxidului de carbon, mai multe studii au observat efectele pozitive ale radonului asupra sănătăţii oamenilor care trăiesc în medii cu radiaţii de fond ridicate, demonstrând un efect potenţial asupra sistemului imunitar (Pratzel, 1997).

"Mofetele din zona Covasna, spre exemplu, sunt unice în Europa prin concentraţia de CO2 din gazele de mofetă. Acţiunea gazului mofetarian este directă asupra musculaturii netede a vaselor de sânge mai ales la nivelul arteriolelor, şi este considerată superioară medicamentelor vasodilatatoare periferice. Terapiile cu mofetă sunt benefice pentru circulaţie, sprijinind funcţia intelectuală, renală, sexuală şi ţinând departe bolile cardiovasculare. Iar cele mai recente observaţii arată că mofetele ajută inclusiv în curele de detoxifiere. " - (dacă trebuie să citez pe cineva)....

Baza de tratament de la Turism Covasna este singura care deţine 3 mofete situate direct pe sursa primară de gaz cu concentraţie de 98 % CO2, cu efect vasodilatator asupra tegumentului în zona cufundată în gaz. În plus, sporeşte creşterea fluxului circulator periferic, la care se adaugă creşterea circulaţiei musculare (prin dizolvarea CO2 în plasmă) determinând o scădere a rezistenţei periferice, scăderea tensiunii arteriale, refacerea ţesuturilor ischemice după procese trombotice, permiţând astfel dezvoltarea circulaţiei colaterale, potrivit comunicatului.

Unde se găsesc mofete naturale?

În ţara noastră, mofete naturale se găsesc la Covasna, Băile Tuşnad, Borsec, Buziaş, Balvanyos, Malnaş Băi, Harghita Băi, Sângeorz Băi, Slănic Moldova, Vatra Dornei.

Ce indicaţii au mofetele? Iată cele mai importante:

Afecţiuni cardiovasculare: infarct miocardic vechi;

Cardiopatia ischemică, stări post flebite profunde la minimum 6 luni după faza acută. HTA;

Bolile dermatologice: psoriazis, eczeme cronice;

Bolile sistemului nervos: afecţiuni ale sistemului nervos periferic (poliradiculonevrite, neuropatia diabetică) afecţiuni ale sistemului nervos central (sechele după AVC, nevroza astenică);

Afecţiuni ginecologice şi endocrine, tulburări ale funcţiei sexuale;

Aparatului locomotor: PR, spondilopatii, artroze şi poliartroze;

Afecţiuni asociate: afecţiuni metabolice şi de nutriţie (diabet zaharat şi complicaţiile sale, ulcer cronic de gambă, hiperuricemie, obezitate, dislipidemie, limfedem), cardiopatie ischemica instabilă, tulburări de ritm, insuficienţă cardiacă decompensata, hipertensiune arteriala stadiul 3, insuficienta renala, afecţiuni respiratorii, afecţiuni acute, tumori maligne (cancer de orice tip).

Atenţie, mofetele au şi unele contraindicaţii, pe care e bine să le cunoşti:

Tulburări de ritm, fibrilaţia;

Epilepsie;

Intervenţii chirurgicale recente;

Stări caşectice, anemie;

Hemoragii de orice cauză;

Psihopatii, psihoze;

Afecţiuni în stadiu acut, boli infecţioase, boli venerice;

Tumori maligne (cancer de orice tip);

Decompensare cardiacă avansată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb