Tendinţa ascendentă demarată de indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) încă din vara anului trecut a continuat în al doilea trimestru al acestui an, principalele coşuri de acţiuni ale pieţei noastre marcând noi recorduri istorice, în perioada aprilie - iunie 2024.
Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de titluri de la BVB, a avut un avans de 7,2%, în al doilea trimestru al anului, până la 18.245 de puncte, în vreme ce indicele BET-TR, ce reflectă şi dividendele acordate de companii, a crescut cu 12,5%. Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a apreciat cu 8,8%, între lunile aprilie şi iune ale acestui an.
Sunt creşteri care par să aibă la bază, în primul rând, factori interni, în condiţiile în care, cu excepţia sectorului tehnologic, principalii indici din Statele Unite şi Europa au avut evoluţii mult mai slabe.
Astfel, dividendele acordate de principalele companii de la BVB, bani care într-o anumită măsură s-au reîntors în piaţă, şi rezultatele financiare aferente trimestrului al doilea, care în unele cazuri au fost peste aşteptări, au favorizat creşterea preţurilor acţiunilor de la bursa noastră. De asemenea, achiziţiile fondurilor de pensii Pilon II, care începând din luna martie primesc contribuţiile mărite la 4,75% din venitul brut lunar al salariaţilor, au susţinut cotaţiile.
• Traderii dau o probabilitate de 98% ca Rezerva Federală să reducă dobânda în septembrie, conform CME FedWatch Tool
În Statele Unite, sectorul tehnologic a continuat să fie în prim-planul investitorilor, în primul rând datorită aşteptărilor legate de impactul inteligenţei artificiale asupra productivităţii şi inovaţiei, fapt reflectat în dinamica indicilor. Nasdaq Composite, al companiilor ce activează în domenii intensive în cunoaştere, a avut o creştere de 8,3%, în trimestrul al doilea, în vreme ce indicele Dow Jones Industrial Average s-a depreciat cu 1,7%.
Inflaţia s-a redus de la 3,5% în martie la 3,3% în mai, fiind încă peste ţinta pe termen lung a Rezervei Federale de 2%. Dar, datele aferente lunii iunie au arătat o inflaţie de 3%, ceea ce a crescut masiv aşteptările privind o reducere a dobânzii la şedinţa din septembrie. La finele săptămânii trecute, traderii din pieţele futures dădeau o probabilitate de 98% ca Fed să reducă ratele peste două luni, conform CME FedWatch Tool.
De partea noastră a Atlanticului, Banca Centrală Europeană a redus deja, în iunie, dobânda de referinţă dar indicii au avut în mare parte scăderi, în condiţiile în care sectorul tehnologic este mult mai slab reprezentat decât în Statele Unite. Indicele pan-european Stoxx 600 a avut o depreciere de 0,2%, în vreme ce la Frankfurt indicele DAX a coborât cu 1,4%. Indicele CAC 40 de la Paris a avut un declin de 8,8%, în condiţiile în care ţara este într-un adevărat impas politic, cu un Parlament fără majoritate.
• MedLife, Transelectrica şi Sphera Franchise Group - printre cele mai bune evoluţii dintre principalele companii de la BVB
La Bursa de Valori Bucureşti, indicele extins BET-XT, ce captează evoluţia celor mai lichide treizeci de acţiuni ale pieţei noastre, a avut un avans de aproape 7,1%, în trimestrul al doilea al anului, în vreme ce cu tot cu dividende creşterea a fost de circa 12%, reflectată prin evoluţia indicelui BET-XT-TR.
Acţiunile prestatorului privat de servicii medicale MedLife au avut o apreciere de 54,01%, în cel de-al doilea trimestru al anului, cea mai bună evoluţie din BET şi a doua din BET-XT, după Antibiotice. Creşterea s-a conturat începând cu jumătatea lunii mai, când compania a anunţat revenirea pe profit, afaceri şi marje în creştere, ceea ce sugerează că investitorii mizează pe faptul că rezultatele MedLife au ajuns la un punct de inflexiune. De altfel, pentru acest an, compania şi-a bugetat creşterea cifrei de afaceri şi un profit net de 21,8 milioane lei, faţă o pierdere de aproape 4,2 milioane lei anul trecut. Volumele mari din unele şedinţe de tranzacţionare indică către achiziţii ale unor investitori instituţionali importanţi, precum fondurile de pensii Pilon II.
Titlurile transportatorului de energie electrică Transelectrica au avut un randament total de 49,6% pe fondul creşterii cotaţiei, ce şi-a început aprecierea după ce compania a anunţat majorarea profitabilităţii cu 29%, în primul trimestru al anului. Conform unui raport al societăţii de brokeraj Prime Transaction, perspectivele Transelectrica sunt favorabile, având în vedere tarifele reglementate în creştere şi costurile mai mici ale consumului propriu tehnologic. De asemenea, compania are încă bani de recuparat după ce preţul mare al energiei electrice a crescut costurile consumului propriu tehnologic în anii trecuţi.
Acţiunile Sphera Franchise Group, operator de lanţuri de alimentaţie publică, au avut un randament total de 32,6%, în cel de-al doilea trimestru, provenind în primul rând din aprecierea cotaţiei. Pentru primele trei luni ale anului compania a raportat un profit triplu faţă de intervalul ianuarie-martie 2023, estimează o profitabilitate în creştere cu 20% în acest an, iar conducerea companiei a anunţat intenţia de a mai propune un dividend.
La capitolul aprecieri se mai remarcă şi titlurile Digi Communications, ce au urcat cu 34%, în trimestrul al doilea, pe fondul unui cumul de factori între care vânzarea de către Digi Spania a unei reţele de internet de fibră optică pentru un preţ de până la 750 milioane de euro, includerea de către Morgan Stanley a acţiunilor societăţii în indicii dedicaţi pieţelor de frontieră şi pregătirea pentru lansarea serviciilor opertorului de telecomunicaţii în Belgia.
• Evoluţii diferite pentru acţiunile bancare din BET
Cele două bănci din indicele BET au avut evoluţii diferite în cel de-al doilea trimestru al anului, perioadă în care indicele Euro Stoxx Banks a avut o uşoară scădere, de 2%. Acţiunile Banca Transilvania s-au apreciat cu 14,9%, iar cu tot cu dividende randamentul total a fost 19,44%, în vreme ce titlurile BRD s-au depreciat cu 3,7%, cu un randament uşor pozitiv lunând în calcul şi dividendul.
Unul dintre motivele care poate explica diferenţa de performanţă ţine de rezulatele raportate de cele două instituţii de credit, pentru primele trei luni ale anului, respectiv creşterea profitabilităţii cu 35% pentru Banca Transilania şi o scădere de circa 5% a profitului în cazul BRD.
În plus, Societe Generale este într-un proces de vânzare a unor divizii ale instituţiei. BRD Pensii, administrator de fonduri Pilon II şi Pilon III, urmează să fie achiziţionat chiar de Banca Transilvania, în vreme ce Grupul Otto preia un portofoliu de creanţe performante şi neperformante de la BRD Finance IFN. Conform unor ştiri apărute în presă în luna februarie, francezii explorează chiar posibilitatea vânzării BRD, informaţii ce nu au fost confirmate dar nici infirmate de conducerea instituţiei de credit.
• Perspective de dividende mai mari la OMV Petrom; Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Romgaz şi-au rectificat în jos Bugetele de Venituri şi Cheltuieli pentru acest an
Titlurile OMV Petrom au avut o creştere de 13,6%, în cel de-al doilea trimestru al anului, iar cu tot cu dividende randamentul total s-a ridicat la 19,7%, într-o perioadă în care preţul petrolului în plan internaţional a avut o uşoară scădere. Compania a propus un nou dividend acţionarilor şi a actualizat politica privind posibilele distribuţii viitoare, respectiv o alocare de circa 50% din fluxurile de trezorerie din activităţile de exploatare în fiecare an până în 2030, faţă de 40% cât era până recent.
Acţiunile Hidroelectrica au avut o scădere de 6,9%, în cel de-al doilea trimestru al anului, pe fondul corecţiei ex-dividend, şi un randament total de 3,5%. Compania a raportat venituri şi profit în scădere, pentru primele trei luni ale anului, şi a rectificat în jos Bugetul de Venituri şi Cheltuieli, ceea ce implică dividende mai scăzute, pe fondul reducerii preţului energiei electrice. O situaţie asemănătoare (scădere de profitabiltate, BVC rectificat în jos) este şi la Nuclearelectrica, ale cărei acţiuni s-au depreciat cu 7,3%, în primul trimestru, în urma corecţiei ex-dividend.
Romgaz, care de asemenea şi-a rectificat în scădere BVC-ul pentru acest an, a operat o majorare de capital cu alocare de acţiuni gratuite, fiecare acţionar primind nouă titluri noi la unul deţinut. Compania a raportat un profit în creştere cu 28%, în cel de-al doilea trimestru, dar alocarea de dividend este de numai de 20% din rezultatul anului trecut, conform solicitării conducerii companiei.
Acţiunile Transgaz s-au apreciat cu 22%, în cel de-al doilea trimestru, în condiţiile în care compania şi-a dublat profitabilitatea în primul trimestru al anului, un impact semnificativ asupra rezultatelor avându-l creşterea tarifelor reglementate de transport.
În ansamblu, indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, a avut un avans de 5,8%, în intervalul aprilie-iunie 2024.
• Discount-uri de tranzacţionare situate între 74% pentru Infinity Capital Investments şi 54% în cazul fostei SIF Muntenia
Indicele BET-FI, al fostelor SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a avut un declin de 3,3%, până la 58.767 de puncte, în urma scăderii preţului acţiunilor FP cu 24%, ce include şi corecţia ex-dividend.
Fondul Proprietatea şi-a pierdut din importanţă după vânzarea Hidroelectrica, fiind dependent de voinţa statului pentru valorificarea altor deţineri din portofoliu. În aceste condiţii, fondurile Pilon II vând din deţinerile în FP.
La finalul lunii, SIF-urile se tranzacţionau la discount-uri între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 74% pentru Infinity Capital Investments şi 54% în cazul Longshield Investment Group (fosta SIF Muntenia). Pentru FP, discountul era de 40%, peste obiectivul administratorului Franklin Templeton, de sub 15%.
• Fort şi Glissando Garden Center au debutat în Piaţa AeRO
Ministerul Finanţelor a realizat două emisiuni de titluri de stat Fidelis, în cel de-al doilea trimestru al anului. Una a avut loc în aprilie, suma strânsă de la populaţie fiind de circa 3,2 miliarde de lei, şi alta în iunie, valoarea subscrierilor în acest caz fiind de aproape 2,2 miliarde de lei. Ambele emisiuni sunt listate la BVB.
În Piaţa Reglementată a fost listată compania energetică Premier Energy, în urma unei oferte publice iniţiale prin care a atras 695 milioane de lei - cel mai mare IPO al unei companii private din ultimii cinci ani.
InterCapital Asset Management a listat primul ETF (Exchange Traded Fund) de la Bursa de Valori Bucureşti care urmăreşte performanţa indicelui BET-TRN, varianta de randament total net a indicelui BET, ce reflectă atât evoluţia preţurilor celor mai importante companii româneşti listate la bursă laolaltă cu reinvestirea dividendelor nete oferite de acestea.
În Piaţa AeRO a fost listată compania de securitate cibernetică Fort, parte a Bittnet Group, în urma unei majorări de capital social şi a unui plasament privat în urma căruia societatea a atras 1,67 milioane lei. De asemenea, Glissando Garden Center, societate specializată în comerţul cu flori, plante, articole de grădinărit şi produse pentru protecţia plantelor, şi-a făcut debutul la bursă, în urma unei listări tehnice.
JT Grup Oil, companie ce activează în piaţa distribuţiei de carburanţi a realizat un IPO prin care a atras de la investitori 20 milioane de lei, circa o treime din oferta totală, acţiunile companiei urmând să intre la tranzacţionare în Piaţa AeRO.