CSAT a decis modificarea legislaţiei din domeniul apărării naţionale

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 22 februarie 2024

CSAT a decis modificarea legislaţiei din domeniul apărării naţionale

English Version

Printre proiectele de acte normative care vor fi incidente în acest domeniu se numără şi cel privind introducerea efectuării voluntare a serviciului militar pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat, ieri, consolidarea apărării naţionale prin măsuri de întărire a Forţelor Armate Române, inclusiv prin asigurarea cadrului legal adecvat care să răspundă cerinţelor de apărare a României în actualul context, se arată în comunicatul de presă emis de Administraţia Prezidenţială după şedinţa CSAT condusă de preşedintele Klaus Iohannis.

Practic, prin decizia membrilor CSAT, Ministerul Apărării Naţionale poate iniţia în Parlament demersurile necesare pentru modificarea legislaţiei în domeniul apărării naţionale şi chiar pentru introducerea proiectului de lege privind efectuarea voluntară a serviciului militar, proiect despre care oficialii MApN, în frunte cu ministrul Angel Tîlvăr, au oferit mai multe informaţii în ultima perioadă.

Primul oficial care a vorbit despre acest proiect legislativ a fost generalul Gheorghiţă Vlad, şeful Statului Major al Apărării care a afirmat într-un interviu acordat pentru Europa Liberă că MApN doreşte introducerea unui serviciu militar voluntar pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, care doresc să îmbrace haina militară. Şeful Statului Major al Apărării a menţionat că trebuie găsite instrumentele necesarea pentru a avea o populaţie pregătită: "Este un moment T0 în care toate naţiunile europene trebuie să se gândească la pregătirea populaţiei şi nu vreau să dau un mesaj alarmist, dar este o realitate în care trăim".

De altfel, potrivit unor surse citate de mass-media Statul Major al Apărării ar fi iniţiat un proiect de modificare şi completare a Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, în care se propune introducerea unei noi forme de îndeplinire a serviciului militar activ, în calitate de militar voluntar în termen, pentru care sunt eligibili cetăţenii români, bărbaţi şi femei, cu domiciliul stabil în România, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care doresc să aibă o pregătire militară, proiect care s-ar afla pe circuitul de avizare inter-ministerială.

Această formă de pregătire nu va înlocui serviciul militar în calitate de rezervist voluntar, ci va veni în completare, ca o formă distinctă. Proiectul prevede participarea, pe bază de voluntariat, la un program de pregătire militară de bază, cu durata de până la 4 luni (consecutive), în calitate de militar voluntar în termen. În cadrul programului tinerii vor putea învăţa cum să mânuiască diferite tipuri de arme, să participe la cursuri de orientare în teren, de decontaminare, cursuri de prim ajutor şi altele. Conform propunerii legislative, pe timpul derulării programului de pregătire militară de bază, militarii voluntari în termen vor beneficia gratuit de cazare, drepturi de echipare şi de hrană, asistenţă medicală şi medicamente, precum şi de indemnizaţie lunară, similare militarilor în termen cu gradul de soldat, şi se vor supune prevederilor legilor şi regulamentelor militare". Solda unui soldat, în funcţie de specificaţia armei pe care se pregăteşte, poate varia între 2.800 şi 3.200 de lei lunar. În plus, la finalul programului de pregătire de 4 luni, fiecare participant va primi un bonus care va consta într-un stimulent financiar în valoarea a trei salarii medii brute, iar centrele militare îi vor lua în evidenţă şi-i vor introduce în rezerva operaţională a Armatei Române.

Participanţii la aceste programe militare voluntare de 4 luni vor putea la final să şi opteze pentru a intra într-o selecţie a MApN pentru angajarea ca soldat profesionist, cu contract de muncă în Armata României.

Persoanele care sunt angajate undeva şi vor să efectueze acest serviciu militar voluntar - programul de 4 luni - vor putea să o facă fără să-şi piardă locul de muncă, iar angajatorii ar urma să fie obligaţi să le suspende temporar contractele de muncă.

În ceea ce priveşte modificarea legislaţiei, prin decizia CSAT ar urma să fie rezolvată şi o altă problemă semnalată generalul Vlad Gheorghiţă, şeful Statului Major, care a spus că militarii nu pot doborî dronele de atac care intră în spaţiul aerian al României deoarece nu există un act normativ care să le permită să facă acest lucru, iar o modificare ar însemna de fapt modificarea a patru legi.

Înzestrarea Armatei - prioritară în actualul context

În şedinţa CSAT a fost analizat şi aprobat Raportul privind progresele înregistrate în domeniul planificării apărării, în special în ceea ce priveşte derularea programelor de înzestrare şi a demersurilor de creştere a gradului de încadrare, precum şi retenţia personalului care contribuie la implementarea ţintelor de capabilităţi asumate în cadrul procesului NATO de planificare a apărării şi reducerea deficitelor identificate de autorităţile NATO. Membrii CSAT au evaluat stadiul în care se află achiziţionarea tancurilor americane Abrams, dar şi achiziţionarea dronelor comandate de MApN, precum şi dotarea începând cu anul 2030 cu avioane F35 a Forţelor Aeriene Române, iar preşedintele Klaus Iohannis s-a arătat interesat de rezerva de cadre a Armatei şi a solicitat rezolvarea cerinţelor salariale ale militarilor şi plata unor restanţe către aceştia.

În comunicatul de presă emis de Administraţia Prezidenţială se precizează: "La nivelul Alianţei, există o nouă abordare a planificării apărării şi, în acest sens, Raportul aprobat în reuniunea de astăzi prezintă modul în care aliaţii pot coopera pentru identificarea capabilităţilor pentru ciclul următor de planificare. Obiectivul este alinierea planificării apărării cu planificarea operaţională, cu integrarea priorităţilor naţionale, inclusiv a celor care nu sunt incluse în pachetul actual de capabilităţi. Planurile României pentru dezvoltarea capabilităţilor sunt reflectate corespunzător în Directiva de planificare a apărării 2023 şi în Programul Armata României 2040. Ambele documente sunt susţinute de un angajament politic naţional care permite României să îndeplinească cerinţele de alocare a 2,5% din PIB pentru Apărare, din care 20% pentru înzestrare".

Membrii CSAT au evaluat, totodată, şi activitatea desfăşurată în domeniul securităţii cibernetice la nivelul instituţiilor competente ale Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică în anul 2023, precum şi principalele obiective pentru anul 2024. În contextul multiplicării ameninţărilor cibernetice, pe fondul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, dar şi al dezvoltării exponenţiale a tehnologiilor emergente, au fost analizate măsurile multidimensionale adoptate în cursul anului 2023 de către instituţiile cu atribuţii în consolidarea rezilienţei cibernetice a României. De asemenea, au fost aprobate o serie de acţiuni prioritare pe care să le aibă în atenţie Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică, în anul 2024, menite să contribuie la dezvoltarea sistemului naţional de securitate cibernetică şi la consolidarea capabilităţilor de prevenire, descurajare, inclusiv printr-o abordare proactivă, adecvată cadrului internaţional de cooperare în domeniu.

În ceea ce priveşte Summitul NATO care va avea loc în luna iulie la Washington, membrii CSAT au stabilit că ţara noastră va continua să colaboreze cu aliaţii pentru asigurarea unei posturi NATO de descurajare şi apărare robuste şi eficiente, pentru creşterea prezenţei aliate în ţara noastră, precum şi pentru sprijinirea partenerilor vulnerabili din regiune, în special Republica Moldova.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Biserica si armata !Cred ca stiti ce doresc sa va transmit.

    1. Ai perfecta dreptate,

      cu comasarea alegerilor,sa realizat PARTIDUL UNIC, 

      PNL+"CIUMA ROSIE", hurrraaaaa

      adio democratie 

      cum ca parca haur lua 50%

    Intai cu zaharelu voluntar, apoi mai viseaza Putin ceva la vreo conferinta si noi hop, bagam obligatoriu...Dupa care bum! Ucraina cere ajutorul vecinilor...

    1. Si noi repede vom fi primi sa ajutam Ucraina. Noi, Noi, Noi, vor urla politicienii. Carne de tun baieti, carne de tun.

    Singura soluție realistă și cu rezultate ar fi armata obligatorie restul sunt povești, frecție la piciorul de lemn,sa vedem cât la sută din generația tânără va fugi din țară dacă armata va deveni obligatorie,va fi comedie

    1. Vezi că și acum poți merge să lupți in Ucraina. Dar tu nu, tu vrei sa moara alții, copii sigur nu ai

    La câți tineri săraci și fără viitor sunt, meseria de militar o să fie mană cerească.

    Se exclud de la sine trotinetistii, tefelistii, pensatii și elgebetistii. Pentru ăștia ar fi bună armata obligatorie. Luați de pe stradă cu arcanul și puși la smotru prin cazarmă :) 

    1. Patronul va vi obligat să-i suspende contractul de muncă pe cele 4 luni..cum zice guv...apoi când vine la muncă află amărâtul că locul este ocupat...

    Ăștia îi tot dă cu serviciul militar obligatoriu....Cu ce nene? Vă spune unul care a lucrat la armată 26 ani ... Trebuie bani serioși... Unitățile militare 90% sunt desființate... terenurile luate și vândute de generali pt imobiliare ( vezi cazul Gigi Becali care au vrut să-l jupoaie de 30%comision... de aia cu epoleți aleși pt licitații) dar nu sa lăsat prostit Iar restul sunt pe coclauri la km întregi distanță de orașe în păduri și câmpuri. Dacă îi aduci cu arcanul....unde i cazezi? Trebuie refăcută infrastructura ( dormitoare, infirmierii, terenuri de instrucție, poligoane de trageri cu armamentul, popote fixe și mobile pt hrana lor, clădiri pt comandamente și aresturi pt cei care încalcă reg militare...Ca să nu mai vb de resursa umană of și subofițeri pt instrucție Cu ce ? dacă au fost forțați să plece cu plati compensatorii că trebuia musai să intrăm în NATO? De la 359 000 cadre în 89 dacă mai sunt 70 000 ? Și ăștia care mai sunt caută să plece în pensie că sau săturat de ture, sărbători legale paste Crăciun Anul nou la servici...să le spună lumea că au salarii și pensii nesimțite...?

    Pt fraierii care doresc salariul ăla de rezervist voluntar sau pt alții care doresc o carieră militară în armată onor guv trebuie să spună tot adevărul...nu ce le convine... Aceste lucruri vin la pachet cu 1 Lucrul în ture uneori toată cariera 15-29-25 ani...2 Alarme la orice oră indiferent de zi ( weekend sau sărbători legale) 3 Planif în serviciu ți-o fac superiorii nu tu... poți pica și Crăciunul și anul Nou de serviciu 4 Trebuie să suporți răcnetele superiorilor fără să comentezi... deseori condimentate cu jigniri și insulte și înjurături..5 Ordinul se execută nu se discută...6 Poți fi sancționat cu arest,taiere a unui liber fi cele cuvenite chiar și pt faptul că comentezi la adresa unui ofițer său dacă nu-i place de tine... Dacă primești ordin precum că unitatea se dislocă temporar sau definitiv să zicem din orașul unde ești acum...la 500 km distanță trebuie să pleci... Să nu mai vb dacă ai copii la școală sau serviciu pt soție...ce faci? Îți spun eu...faci naveta săi vezi sau îi iei cu tine...în noua locuință de serviciu pusă la dispoziție de armată... Poți să afli cu uimire că în noua unitate unde ai fost repartizat...este in pădure la 30 km de orice casă omenească...Eu personal am distrus 4 rânduri de mobilă...cu mutatul...Ia spune acum...? Mai vreți in armată?

    Am uitat să spun...Pt o carieră plină de privațiuni ( pt cei care apucă...) la final vine și recompensa....pensia nesimțită cuprinsă între 1500-4000 pt cei mai din urmă ieșiți...Dar vine iarăși guvernul... și presa...tv ..care nu mai tace de vreo 10 ani care spune că nu ne trebuie rezerviști și armată... că cheltuie banii boborului degeaba fără să producă nimic.. și spune că... s-ar putea să nu-ți mai dam pensie... că noi guv am hotărât că este cam nesimțita ... specială și nu o meriți..

    Acum că toată Europa tremură de frica rusului că vine să-i bată în geam... și avand morcovul cu tot cu iepure îndesat in dos... ne-am gândit repede și la armată...cum să o facem mai mare, dotată și salarizată corespunzător... Asta este rezultatul... că ne-am bătut joc...În timp ce toată Europa a desființat armata obligatorie și a redus cheltuielile cu ea acum ne dăm de ceasul morții...ce să facem??că vine rusul și ne găsește cu pantalonii in vine...Davai ceas....davai palton...davai tot ce-ai pe tine...Ne merităm soarta...

    Dar parca rusii nu mai au munitie, tancurile sunt vechi din al doilea razboi mondial si nu mai au nici soldati, pentru ca ori au fost omorati ori au dezertat. Si atunci cei cu circul asta? Mai ales ca noi nu prea avem autostrazi, pe calea ferata se circula mai lent ca acum 100 de ani, deci tot raul e spre binele nostru si mai suntem protejati si de NATO. In cel mai rau caz cerem ceteva bunicute din Ucraina cu cateva borcane de castreveti si ele doboara toata avioanele inamice .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb