Cupa Mondială de Rugby - important este că participăm

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Sport / 8 septembrie 2023

Sursa foto: https://www.facebook.com/rugbyromania

Sursa foto: https://www.facebook.com/rugbyromania

English Version

Cupa Mondială de Rugby debutează astăzi cu un meci de gală, Franţa - Noua Zeelandă. Stejarii sunt prezenţi la competiţie, dar cum fac parte dintr-o grupă infernal de grea, iar rezultatele lor din această vară au fost foarte slabe, nu va fi loc de prea multe deziluzii. De altfel, nimeni nu-i cotează cu şanse de a se califica din grupă, dar conform principiilor olimpismului, important este că participă. Chiar şi în aceste condiţii, pentru fanii acestui sport urmează o perioadă plină de satisfacţii.

Echipa a intrat deja în atmosfera competiţiei şi face faţă cu brio la toate provocările din afara arenelor. Cantonată la Bordeaux, naţionala de rugby a României a participat la Ceremonia de Bun Venit la Cupa Mondială de Rugby din Franţa cunoscută şi sub numele de Ceremonia Şepcuţelor, care a avut loc la Libourne, orăşel aflat la 25 de km de Bordeaux, la Cazarma Lamarque. Fiecare jucător român a primit câte o şepcuţă şi o medalie de participare din partea World Rugby care să-i amintească că a evoluat la Cupa Mondială, ediţia 2023. Stejarii au impresionat cântând unul dintre cântecele preferate ale echipei, "Treceţi, batalioane române, Carpaţii." "Ne pregătim de război că aşa este şi cântecul şi sâmbătă cu siguranţă va fi o luptă şi o provocare pentru echipa noastră. Ceremonia i-a făcut să simtă mai mult că deja au intrat în competiţie în Cupa Mondială şi îi pregăteşte mai mult pentru sâmbătă.", a declarat Eugen Apjok, antrenorul României. Cristi Chirica, căpitanul României a adăugat: "Suntem pregătiţi pentru meciurile care urmează şi aşteptăm cu nerăbadare să intrăm pe teren şi să luptăm cu fiecare sudoare pentru culorile ţării. Este o expoerienţă frumoasă prin care este bine să trecem, sunt mulţi tineri şi cred că fiecare jucător se bucură de momentele astea şi de faptul că a primit cascheta cu RWC 2023. Românii ne-au primit foarte bine, nu ne aşteptam să fie atât de mulţi, mă bucur că sunt alături de noi, chiar şi la depărtare de casă, au făcut multe sacrificii să fie alături de noi, aici". La ceremonie au fost prezenţi oficialităţi locale: primarul localităţii Philippe Buisson, vicepreşedintele regiunii Noua Aquitanie, Laurence Rouede, vicepreşedintele departamentului Gironde, Carole Guere, reprezentanţi ai World Rugby, directorul Rugby World Cup RWLC (reprezentantul jucătorilor), Melodie Robinson şi numeroşi români stabiliţi în Franţa. La Cupa Mondială de Rugby, Stejarii se află în Grupa B şi vor disputa primul meci pe 9 septembrie cu Irlanda, la Bordeaux, apoi vor juca pe 17 septembrie, cu Africa de Sud (Bordeaux), pe 30 septembrie cu Scoţia (Lille) şi pe 8 octombrie cu Tonga (Lille).

Lotul României pentru această competiţie este următorul: Pilieri: Alexandru Savin (CSA Steaua), Gheorghe Gajion (Stade Montois), Thomas Creţu (Stade Francais), Alexandru Gordaş (CS Dinamo), Costel Burţilă (RC Hyères Carqueiranne La Crau), Iulian Harţig (RC Bassin d'Arcachon); Taloneri: Ovidiu Cojocaru (CS Dinamo), Robert Irimescu (CSM Ştiinţa Baia Mare), Florin Bărdaşu (CSA Steaua); Linia a II-a: Adrian Motoc (Biarritz Olympique), Marius Iftimiciuc (US Carcassonne), Ştefan Iancu (CSM Ştiinţa Baia Mare); Linia a III-a: Cristi Chirică (CS Dinamo), Andrei Gorin (RC Hyeres Carqueiranne La Crau), Vlad Neculau (SCM USV Timişoara), Dragoş Ser (CSA Steaua), Cristi Boboc (CSA Steaua), Florian Roşu (CSM Ştiinţa Baia Mare), Damian Strătilă (CSA Steaua);

Mijlocaş la grămadă: Gabriel Rupanu (SCM USV Timişoara), Florin Surugiu (CSA Steaua), Alin Conache (SCM USV Timişoara); Mijlocaşi la deschidere: Gabriel Pop (CS Dinamo), Tudor Boldor (CS Dinamo); Aripi: Nicolas Onuţu (CS Vienne), Marius Simionescu (SCM USV Timişoara), Tangimana Fonovai (CSA Steaua); Centri: Taylor Gontineac (Rouen Normandie), Jason Tomane (CSM Ştiinţa Baia Mare), Tevita Manumua (SCM USV Timişoara), Taliauli Sikuea (CSM Ştiinţa Baia Mare); Fundaşi: Hinckley Vaovasa (CSA Steaua), Sioeli Lama (CSA Steaua Bucureşti).La Cupa Mondială de Rugby, Stejarii se află în Grupa B şi vor disputa primul meci în data de 9 septembrie cu Irlanda, la Bordeaux, apoi vor juca în 17 septembrie, cu Africa de Sud (Bordeaux), în 30 septembrie cu Scoţia (Lille) şi în 8 octombrie cu Tonga (Lille).

Trebuie spus că în această vară antrenorul neozeelandez Vern Cotter s-a alăturat staff-ului tehnic al echipei naţionale de rugby a României, în calitate de consultant. "Mă bucur să fac parte din aventura României la Cupa Mondială de Rugby. Am urmărit antrenamentele echipei încă de la începutul acestui an, din Rugby Europe Championship şi voi fi implicat în calitate de consultant pentru Cupa Mondială, sperând că Stejarii vor progresa şi vor face jocuri bune, depăşind aşteptările tuturor.", a declarat Vern Cotter. În vârstă de 61 de ani, acesta are un palmares impresionant, făcând parte din staff-ul tehnic al echipei Crusaders între 2005 şi 2006, ca antrenor de înaintare, apoi între 2006 şi 2014 a antrenat în Franţa, în Top 14 pe Clermont, după care din 2014 a preluat naţioanala Scoţiei. A participat cu "Ciulinii" la Cupa Mondială de Rugby din 2015, fiind cel mai de succes antrenor al acestora în era profesionistă, având un procentaj de victorii de 53%, reuşind să învingă în sezonul 2016-2017 al Turneului celor 6 Naţiuni, Irlanda, Ţara Galilor şi Italia. A revenit în Franţa unde a antrenat, din nou în Top 14, pe Montpellier, după care din 2020 a preluat naţionala Fiji, calificată la Cupa Mondială din Hexagon, demisionând la începutul acestui an, din motive personale. Eugen Apjok, antrenorul principal al echipei, este o figură de prim rang în rugby-ul românesc, fiind încoronat cel mai bun antrenor al ţării în 2016. După ce a jucat pentru Baia Mare, club fondat în 1977, a devenit director tehnic al clubului. În această funcţie, a câştigat şapte titluri de campion între 2009 şi 2021, precum şi trei Cupe ale României. Apjok a preluat conducerea echipei naţionale a României în 2022, înlocuindu-l pe englezul Andy Robinson.

AFP nu dă nicio şansă Stejarilor

"România, aproape condamnată să facă figuraţie" la Cupa Mondială de rugby, a titrat AFP înainte de startul competiţiei găzduite de Franţa, în care ''Stejarii'' vor întâlni, în Grupa B, Irlanda, Africa de Sud, Scoţia şi Tonga. Agenţia punctează: "Bastion de temut altădată înainte de a regresa în ierarhia rugby-ului european după căderea comunismului, România abordează fără adevărate iluzii a noua Cupă Mondială din istoria sa, într-o Grupă B în principiu prea mare pentru ea.

Sunt departe vremurile când «Stejarii» rivalizau cu, şi chiar învingeau, echipe ca Franţa, Scoţia sau Ţara Galilor, când Bucureştiul era o destinaţie neprimitoare, chiar pentru All Blacks, învingători cu şansă (14-6) în 1981. De atunci, România, locul 19 în clasamentul World Rugby, a ajuns o echipă oarecare, depăşită mai întâi de Italia la începutul anilor 2000, apoi de Georgia, în faţa căreia se împiedică regulat şi care, în pregătirile pentru Mondialul 2023, a învins-o cu un usturător 56-6 la Tbilisi. Cu un lot alcătuit mai ales din jucători din întrecerea internă, cărora li se adaugă nouă oameni din campionatele Franţei, de la Top 14 la Nationale 2 (diviza a patra), ea nu-şi datorează participarea la Mondialul 2023 decât descalificării Spaniei, care a folosit un jucător neeligibil în două meciuri din preliminarii. Ce se poate aştepta de la actuala generaţie antrenată de Eugen Apjok, în funcţie după demisia englezului Andy Robinson în luna decembrie? Nu mare lucru, cu atât mai mult cu cât cel mai cunoscut dintre jucătorii săi, Atila Septar, de la Toulon, a părăsit în această lună cantonamentul echipei naţionale «din motive personale». Aportul, în calitate de consultant, al experimentatului tehnician neozeelandez Vern Cotter, care până în februarie a fost selecţionerul Fiji, nu va fi inutil pentru ca România să încerce să existe în Grupa B, în care se află campioana mondială en titre, Africa de Sud, numărul 1 mondial Irlanda, Scoţia şi Tonga".

Stejarii au în palmares şase victorii la Cupa Mondială, cu Zimbabwe (1987), Fiji (1991), SUA (1999), Namibia (2003), Portugalia (2007) şi Canada (2015). Cupa Mondială de rugby se va desfăşura între 8 septembrie şi 28 octombrie.

Un dispozitiv compus din 7.500 de poliţişti şi jandarmi va asigura securitatea la ceremonia de deschidere şi prima partidă din cadrul Cupei Mondiale de rugby, care va avea loc azi pe Stade de France din Saint-Denis, a anunţat Ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin, citat de EFE. "Nivelul de securitate va fi maxim", a promis Darmanin în cursul unei conferinţe de presă la care a participat şi Ministrul Sportului din Hexagon, Amelie Oudea-Castera. Dispozitivul de securitate se va extinde şi la aeroporturi, gări şi transportul public, precum şi la zonele rezervate suporterilor, amenajate în afara stadioanelor, atât la Paris, cât şi în celelalte opt oraşe în care se va desfăşura turneu. Guvernul francez vrea să se revanşeze după fiasco-ul organizatoric de la finala Ligii Campionilor la fotbal disputată în mai 2022 pe Stade de France între echipele Real Madrid şi FC Liverpool. Mai presus de toate, Franţa vrea să arate lumii că poate organiza cu garanţii Jocurile Olimpice de anul viitor, de la Paris, adaugă EFE. Cu ocazia finalei Champions League de anul trecut, poliţia franceză a făcut uz de gaze lacrimogene şi spray-uri cu piper împotriva unor fani englezi care aşteptau să intre pe stadionul de la periferia Parisului, însă nu a putut controla bandele de delincvenţi care au agresat suporterii ambelor echipe. Stade de France va găzdui meciul de deschidere, mai multe partide din Grupe, semifinalele şi marea finală, pe 28 octombrie.

---------------------------

Programul competiţiei:

Grupa A

Vineri 8 septembrie

Franţa - Noua Zeelandă (Stade de France - Saint-Denis, ora 22:15)

Sâmbătă 9 septembrie

Italia - Namibia (Stade Geoffroy-Guichard, Saint-Étienne, 14:00)

Joi 14 septembrie

Franţa - Uruguay (Stade Pierre-Mauroy - Lille, 22:00)

Vineri 15 septembrie

Noua Zeelandă - Namibia (Stadium de Toulouse - Toulouse, 22:00)

Miercuri 20 septembrie

Italia - Uruguay (Stade de Nice - Nisa, 18:45)

Joi 21 septembrie

Franţa - Namibia (Stade de Marseille - Marsilia, 22:00)

Miercuri 27 septembrie

Uruguay - Namibia (OL Stadium - Lyon, 18:45)

Vineri 29 septembrie

Noua Zeelandă - Italia (OL Stadium - Lyon, 22:00)

Joi 5 octombrie

Noua Zeelandă - Uruguay (OL Stadium - Lyon, 22:00)

Vineri 6 octombrie

Franţa - Italia (OL Stadium - Lyon, 22:00)

Grupa B

Sâmbătă 9 septembrie

Irlanda - România (Stade de Bordeaux - Bordeaux, 16:30)

Duminică 10 septembrie

Africa de Sud - Scoţia (Stade de Marseille - Marsilia, 18:45)

Sâmbătă 16 septembrie

Irlanda - Tonga (Stade de la Beaujoire - Nantes, 22:00)

Duminică 17 septembrie

Africa de Sud - România (Stade de Bordeaux - Bordeaux, 16:00)

Sâmbătă 23 septembrie

Africa de Sud - Irlanda (Stade de France - Saint-Denis, 22:00)

Duminică 24 septembrie

Scoţia - Tonga (Stade de Nice - Nisa, 18:45)

Sâmbătă 30 septembrie

Scoţia - România (Stade Pierre-Mauroy - Lille, 22:00)

Duminică 1 octombrie

Africa de Sud - Tonga (Stade de Marseille - Marsilia, 22:00)

Sâmbătă 7 octombrie

Irlanda - Scoţia (Stade de France - Saint-Denis, 22:00)

Duminică 8 octombrie

Tonga - România (Stade Pierre-Mauroy - Lille, 18:45)

Grupa C

Sâmbătă 9 septembrie

Australia - Georgia (Stade de France - Saint-Denis, 19:00)

Duminică 10 septembrie

Ţara Galilor - Fiji (Stade de Bordeaux - Bordeaux, 22:00)

Sâmbătă 16 septembrie

Ţara Galilor - Portugalia (Stade de Nice - Nisa, 18:45)

Duminică 17 septembrie

Australia - Fiji (Stade Geoffroy-Guichard - Saint-Étienne, 18:45)

Sâmbătă 23 septembrie

Georgia - Portugalia (Stadium de Toulouse - Toulouse, 15:00)

Duminică 24 septembrie

Ţara Galilor - Australia (OL Stadium - Lyon, 22:00)

Sâmbătă 30 septembrie

Fiji - Georgia (Stade de Bordeaux - Bordeaux, 18:45)

Duminică 1 octombrie

Australia - Portugalia (Stade Geoffroy-Guichard - Saint-Étienne, 18:45)

Sâmbătă 7 octombrie

Ţara Galilor - Georgia (Stade de la Beaujoire - Nantes, 16:00)

Duminică 8 octombrie

Fiji - Portugalia (Stadium de Toulouse - Toulouse, 22:00)

Grupa D

Sâmbătă 9 septembrie

Anglia - Argentina (Stade de Marseille - Marsilia, 22:00)

Duminică 10 septembrie

Japonia - Chile (Stadium de Toulouse - Toulouse, 14:00)

Sâmbătă 16 septembrie

Samoa - Chile (Stade de Bordeaux - Bordeaux, 16:00)

Duminică 17 septembrie

Anglia - Japonia (Stade de Nice - Nisa, 22:00)

Vineri 22 septembrie

Argentina - Samoa (Stade Geoffroy-Guichard - Saint-Étienne, 18:45)

Sâmbătă 23 septembrie

Anglia - Chile (Stade Pierre-Mauroy - Lille, 18:45)

Joi 28 septembrie

Japonia - Samoa (Stadium de Toulouse - Toulouse, 22:00)

Sâmbătă 30 septembrie

Argentina - Chile (Stade de la Beaujoire - Nantes, 16:00)

Sâmbătă 7 octombrie

Anglia - Samoa (Stade Pierre-Mauroy - Lille, 18:45)

Duminică 8 octombrie

Japonia - Argentina (Stade de la Beaujoire - Nantes, 14:00)

SFERTURILE DE FINALĂ

Sâmbătă 14 octombrie

Q1: Câştigătoarea Grupei C - A doua clasată în Grupa D (Stade de Marseille - Marsilia, 18:00)

Q2: Câştigătoarea Grupei B - A doua clasată în Grupa A (Stade de France - Saint-Denis, 22:00)

Duminică 15 octombrie

Q3: Câştigătoarea Grupei D - A doua clasată în Grupa C (Stade de Marseille - Marsilia, 18:00)

Q4: Câştigătoarea Grupei A - A doua clasată în Grupa B (Stade de France - Saint-Denis, 22:00)

SEMIFINALE

Vineri 20 octombrie

Câştigătoarea sfertului 1 - Câştigătoarea sfertului 2 (Stade de France - Saint-Denis, 22:00)

Sâmbătă 21 octombrie

Câştigătoarea sfertului 3 - Câştigătoarea sfertului 4 (Stade de France - Saint-Denis, 22:00)

FINALA MICĂ

Vineri 27 octombrie

Învinsele din semifinale (Stade de France - Saint-Denis, 22:00)

FINALA

Sâmbătă 28 octombrie

Câştigătoarele din semifinale (Stade de France - Saint-Denis, 22:00).

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb