Curentul electric poate fi folosit în tratamentul diferitelor boli

G.D.
Miscellanea / 16 iunie 2022

Curentul electric poate fi folosit în tratamentul diferitelor boli

Când crezi că ai încercat toate metodele de tratament, afli că mai există o cale spre vindecare: Electroterapia! Electricitatea (curenţii electrici) este adesea folosită ca mijloc terapeutic pentru tratamentul diferitelor boli, conform unui comunicat remis redacţiei. Aceasta are multe aplicaţii şi este utilizată sub diferite forme, de la curent continuu până la curenţi variabili mult mai complecşi. Curenţii electrici sunt definiţi în funcţie de caracteristicile lor fizice: intensitate, durată, frecvenţă, formă, direcţie şi modulaţie, care le conferă proprietăţi biologice specifice.

Dar ce este electroterapia?

Potrivit sursei citate, electroterapia include o serie de tratamente care utilizează electricitate pentru a reduce durerea, a îmbunătăţi circulaţia, pentru a repara ţesuturile, a întări muşchii şi pentru a promova creşterea oaselor, ceea ce duce la îmbunătăţirea funcţionării fizice. Poate că numele nu-ţi oferă o stare de confort, însă contrar aşteptărilor, electroterapia este, de fapt, o metodă de tratament blândă şi inofensivă, utilizată de fizioterapeuţi pentru a ajuta la repararea ţesuturilor moi ale corpului şi pentru a atenua durerea. Această formă de terapie se concentrează pe direcţionarea curenţilor mici de electricitate prin piele şi, astfel, fie încurajează muşchii să se vindece, fie blochează semnalele electrice neuronale care spun creierului să experimenteze durere.

Care sunt beneficiile electroterapiei şi unde se practică această terapie?

La Herculum Spa, centrul balnear şi de spa de la Bacolux Afrodita Resort & Spa, electroterapia este folosită atât pentru efectele sale analgezice şi reparatoare, cât şi ca adjuvant pentru terapii de spa.

Pentru cei care caută terapii balneare şi care vor să completeze cura de ape termale cu terapii complementare de sănătate, terapeuţii de la Herculum Spa oferă lămuriri despre procedură, avantajele şi indicaţiile de tratament pentru electroterapiile de la centrul balnear amintit.

Ce proceduri de electroterapie sunt aplicate în centrul balnear Herculum Spa de la Bacolux Afrodita Resort & Spa?

"La Herculum Spa, procedurile medicale de electroterapie aplicate sunt de mai multe feluri. Ele includ curenţi diadinamici sau interferenţiali (cu 8-15 min/procedura.), ultrasunete, unde scurte sau microunde, terapii cu aerosoli / Solux sau ultraviolete, magnetodiaflux sau laser termoterapie, precum şi procedura denumită Termocuverta.", aflăm de la dr. Carmen Oproiu, balneolog în cadrul Afrodita Resort&Spa din Băile Herculane.

Ce fel de afecţiuni tratează electroterapia şi ce efecte rezultă?

"Prin diversele sale forme de aplicare, electroterapia este o procedură utilă în toate tipurile de patologie. Astfel, se foloseşte cu succes în tratarea bolilor reumatismale cronice inflamatorii sau degenerative, a bolilor degenerative ale coloanei vertebrale şi sindroamele asociate - inclusiv lombosciatica, bolile articulare degenerative şi/sau posttraumatice ale centurilor şi membrelor, în bolile reumatismale abarticulare (muşchi, tendoane, fascii, sinovie, etc.), bolile nervilor periferici (nevralgii, nevrite, polinevrite, leziuni traumatice şi sechelele lor) şi în leziuni de neuron motor central (hemiplegii, paraplegii). De asemenea, procedurile electrice adaptate sunt foarte utile ca terapie asociată în tratamentul complicaţiilor unor boli cronice ale aparatelor şi sistemelor, cum sunt cele cardiovasculare, respiratorii, digestive sau urinare. Respectiv, folosim procedurile de electroterapie în tratarea hipertensiunii arteriale, a insuficienţei veno-limfatice, a insuficienţei respiratorii, a bronhopneumopatiei cronice, astmului bronşic, litiazelor, colecistopatiilor cronice, colitelor cronice.", precizează medicul balneolog.

Electroterapia are efect analgezic, antiedematos, miorelaxant, reglator al circulaţiei sanguine, reparator al ţesutului osos şi cartilaginos, subliniază sursa citată.

Ce reprezintă terapia cu curenţi diadinamici / interferenţiali şi în ce afecţiuni este recomandată?

Curenţii diadinamici reprezintă una dintre cele mai comune dispozitive de electroterapie, care utilizează un curent scăzut, cu unde de joasă frecvenţă, pentru efectul său analgezic şi spasmolitic. Această formă de terapie este recomandată ca procedură în tratarea bolilor aparatului locomotor, în reumatismul articular cât şi în cel abarticular, în traumatismele şi sechelele lor, în bolile neurologice, în bolile vasculare, în tulburările circulatorii periferice şi multe altele.

Pe lângă electroterapia în forma ştiută, există şi Termocuverta. Ce reprezintă aceasta?

"Termocuverta are aspectul unui sac de dormit şi este confecţionată asemenea unei pături electrice. Terapia cu termocuvertă contribuie la remedierea unor probleme de sănătate, cum ar fi probleme articulare, artrite, probleme reumatismale, probleme ginecologice, etc. şi este, totodată, o soluţie inovatoare de remodelare corporală. Principiul de funcţionare se bazează pe căldura degajată, care dilată vasele de sânge, creşte ritmul cardiac, îmbunătăţeşte circulaţia sanguină şi limfatică. Alte efecte includ îmbunătăţirea şi elasticitatea ţesuturilor, o activitate mai bună la nivel celular, scăderea în greutate şi eliminarea celulitei, efect de relaxare, de îndepărtare a stresului şi anxietăţii.", punctează specialistul de la Herculum Spa.

Şi acestea nu sunt singurele terapii ce folosesc curentul electric.

În ce constau terapiile cu ultrasunete / unde scurte / microunde? Ce afecţiuni ameliorează acestea?

Tratamentul cu ultrasunet produce un micromasaj la nivelul ţesuturilor, asigurând o penetrare în profunzime a substanţelor antiinflamatoare sub formă de gel care, în funcţie de doză, poate să facă o încălzire a ţesuturilor tratate. Acest tratament de fizioterapie are efect decontracturant şi de stimulare a circulaţiei sanguine.

O altă metodă terapeutică, terapia cu unde scurte presupune inducerea de curent electric de înaltă frecvenţă asupra ţesuturilor corpului uman. Această formă de terapie este utilizată în mod frecvent pentru afecţiuni care provoacă durere şi spasme musculare, cum ar fi: entorse, bursite, tenosinovite, tensiuni musculare, subliniază sursa citată.

Terapia cu microunde este utilizată în special pentru a stimula circulaţia sângelui, dar şi pentru a îmbunătăţi metabolismul, pielea, limfa, articulaţiile. Această terapie este utilizată cu succes pentru a trata patologii cum sunt durerile de spate sau de gât, artroza, contracturile musculare, traumatismele sportive, rupturile musculare sau încordările care afectează genunchii, coloana vertebrală, umerii, şoldurile şi mâinile.

În ce constau terapiile de magnetodiaflux / laser termoterapie / ionizări ? Ce afecţiuni pot fi tratate?

Magnetodiaflux, magnetoterapia, sau terapia cu magneţi, reprezintă o metodă alternativă de tratament a unor afecţiuni inflamatorii, cum sunt durerile articulare sau reumatismul, şi de reducere a durerii asociate, prin acţiunea unui câmp magnetic pulsatil sau static asupra diferitelor părţi ale corpului.

"LASER este un acronim pentru amplificarea luminii prin emisia stimulată a radiaţiei. Sursa de lumină este pusă în contact direct cu pielea, lucru ce permite energiei luminii (fotonilor) să penetreze ţesuturile (8-15 mm) şi să interacţioneze cu molecule diferite, restabilind funcţia celulară normală. Această terapie este utilizată în tratarea unor afecţiuni ca: fracturi, rupturi musculare, hematoame musculare, entorse, luxaţii, tendinite posttraumatice, axonotmesis, arsuri, ermatitele acneiforme, eczeme, herpes simplex, herpes zoster, psoriazis, ulcere varicoase, escare, plăgi, amigdalite, faringite, sinuzite, tinnitus, otite, artroze cu diverse localizări, oliartrită reumatoidă, spondilită anchilozantă, artroze.", explică balneologul.

Există contraindicaţii în cazul electroterapiei? Cine poate beneficia şi câte zile de tratament sunt recomandate?

Orice adult care suferă de dureri musculare sau articulare poate apela la electroterapie. În schimb, specialiştii de la Herculum Spa avertizează că electroterapia este contraindicată atunci când pacientul prezintă una dintre afecţiunile următoare: boală cardiovasculară decompensată, neoplazie, anumite afecţiuni dermatologice, implant metalic, TBC activ, peacemaker. De asemenea, electroterapia este contraindicată în timpul menstrelor şi în sarcină, copiilor sau persoanelor care au implantate în corp echipamente metalice sau electronice.

Programul de recuperare este întocmit de către medicul specialist şi este individualizat, adaptat vârstei şi nevoilor pacientului. După consultaţia iniţială, de obicei se recomandă 5-10 zile de electroterapie, pentru eficienţa pe termen lung a tratamentului. Consultul medical este efectuat de medicul primar recuperare, medicină fizică şi balneologie din cadrul bazei de tratament Herculum Spa.

Ai nvoie de un tratament complex? Medicii noştri te pot ajuta. Vino la Băile Herculane şi urmează cel mai bun tratament, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb