CURTEA CONSTITUŢIONALĂ N-A DECIS, BĂSESCU RĂMÂNE PE TUŞĂ Dochia: Pentru economie, a doua parte a anului se anunţă pierdută

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Politică / 3 august 2012

Dochia: Pentru economie, a doua parte a anului se anunţă pierdută

Aspazia Cojocaru: Din punctul meu de vedere, referendumul trebuia anulat

Curtea Constituţională a României (CCR) a amânat pentru data de 12 septembrie orice decizie referitoare la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte al ţării. Decizia a fost amânată timp de aproape o lună şi jumătate pentru ca, între timp, să fie reverificate toate listele electorale, a anunţat CCR.

În aceste condiţii, Crin Antonescu rămâne preşedinte interimar, iar Traian Băsescu continuă să fie preşedinte suspendat până la data respectivă.

Comunicatul transmis de Curtea Constituţională precizează: "Curtea Constituţională a decis amânarea pronunţării unei hotărâri cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, şi pentru confirmarea rezultatelor referendumului, pentru data de 12 septembrie 2012. Având în vedere datele contradictorii care au fost transmise Curţii Constituţionale în legătură cu numărul persoanelor aflate pe listele electorale permanente de către autorităţile publice implicate, Curtea Constituţională a solicitat Guvernului României ca, pâna la data de 31 august 2012, să transmită listele electorale permanente actualizate în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie 2012".

În acelaşi timp, CCR a respins sesizările făcute de unele organizaţii cu privire la modul de organizare a referendumului, adăugând: "Cu privire la celelalte sesizări, în urma deliberărilor, Curtea a respins, cu unanimitate de voturi, ca neîntemeiate, contestaţiile referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, contestaţii formulate de Liga Internaţională a Românilor, cu sediul în Bucureşti, de Partidul Social Democrat şi Partidul Naţional Liberal, de Preşedintele Camerei Deputaţilor şi Preşedintele interimar al Senatului, de Gheorghe Hogea şi de Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului cu sediul în Bucureşti. Hotărârea este definitivă şi general obligatorie".

Curtea Constituţională a reluat, ieri dimineaţă, şedinţa pe tema rezultatului referendumului de demitere a preşedintelui suspendat, după ce aceasta fusese amânată miercuri seară, în urma solicitării unor informaţii de la Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) şi Institutul Naţional de Statistică (INS).

Judecătoarea Aspazia Cojocaru a declarat, ieri, după şedinţa Curţii Constituţionale, că, din punctul său de vedere, referendumul trebuia anulat.

În data de 24 iulie, ministrul Administraţiei şi Internelor Ioan Rus a anunţat că numărul total al cetăţenilor cu drept de vot este de 18.292.514.

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, că ştia că decizia CCR privind referendumul va fi luată joi, că amânarea acesteia nu îl îngrijorează şi că CC trebuie să aibă la dosar "documente originale, nu trimise la BEC".

Potrivit datelor Biroului Electoral Central (BEC), participarea la referendum a fost de 46,24%, iar, dintre alegători, 87,52% au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu şi iar 11,15% s-au pronunţat împotrivă.

Victor Ponta: Decizia CCR este una corectă

Premierul Victor Ponta consideră că decizia CCR este una corectă, potrivit unui comunicat al Guvernului, care anunţă intenţia Executivului "de a respecta întru totul această decizie, la fel cum respectăm şi angajamentul civic şi mobilizarea exemplară de care au dat dovadă românii, în momentul în care mecanismele şi procedurile democratice le-au cerut să-şi facă auzită vocea, prin intermediul votului".

Membrii Guvernului se vor reuni, în cursul zilei de astăzi, pentru a lua măsurile executive necesare în vederea punerii în aplicare a solicitărilor venite din partea Curţii Constituţionale.

"Guvernul României se va abţine, în perioada următoare, de la orice formă de comentariu politic referitor la acestă decizie, pentru a nu interfera în niciun fel în decizia care trebuie să fie luată, în septembrie, de către Curtea Constituţională", mai arată comunicatul.

Acesta subliniază că activitatea Executivului va continua "neperturbată" de efectele acestei decizii.

"Ne concentrăm în această perioadă asupra discuţiilor cu reprezentanţii delegaţiei FMI aflate la Bucureşti şi în special asupra discutării celui mai bun mod de a implementa propunerile noastre privind plata TVA la încasare pentru firmele cu cifra de afaceri sub 500.000 de euro (o măsură extrem de aşteptată de mediul economic şi care va aduce un sprijin pentru 92% dintre companiile din România) şi eliminarea CAS pentru firmele care angajează şomeri sub 25 sau peste 55 de ani, timp de un an, cu condiţia menţinerii slujbelor pentru încă un an (o măsură vitală îndeosebi pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor)", a declarat Victor Ponta, în comunicat.

Premierul a solicitat tuturor părţilor politice implicate în conflictul politic generat de procedura de suspendare a preşedintelui României să se abţină de la orice formă de presiune publică sau directă la adresa Curţii Constituţionale sau la adresa unor judecători ai acestei instituţii.

Vasile Blaga, PDL: "S-a intrat în etapa a doua a loviturii de stat"

Vasile Blaga, preşedintele PDL consideră că se impune demisia de onoare a întregului Guvern. Domnia sa consideră că ieri "s-a intrat în etapa a doua a loviturii de stat organizate de USL".

Vasile Blaga a spus că nu doreşte să comenteze decizia Curţii Constituţionale, precizând: "Decizia nu e imputabilă CCR, ci Guvernului USL care îşi bate joc de români, de regulile statului român, de statul de drept".

Sulfina Barbu, PDL: "Dacă listele electorale permanente nu sunt reale, ar trebui invalidate şi alegerile locale"

Vicepreşedintele PDL Sulfina Barbu a declarat, ieri, citată de Mediafax, că nu se aştepta la o asemenea decizie a Curţii Constituţionale, opinând că, dacă listele electorale permanente nu sunt reale sau se pun sub semnul întrebării, ar trebui invalidate şi alegerile locale.

"Înseamnă că se pune sub semnul întrebării şi numărul de parlamentari. Numărul de parlamentari este în funcţie de populaţia care apare pe listele permanente. Alegerile locale şi parlamentare sunt puse sub semnul întrebării", a spus Sulfina Barbu, întrebându-se: "Unde este corectitudinea în organizarea referendumului?

Toni Greblă, PSD: Traian Băsescu trebuie să demisioneze

Curtea Constituţională a dat, prin amânarea deciziei în privinţa referendumului, un puternic semnal preşedintelui suspendat Traian Băsescu să-şi asume eşecul guvernării şi să demisioneze, potrivit senatorului PSD Toni Greblă, preşedintele Comisiei Juridice a Senatului.

"Cred în două posibile motive pentru care Curtea a amânat luarea unei decizii. Primul este acela că CCR dă, prin această amânare, un puternic semnal preşedintelui suspendat Traian Băsescu să înţeleagă sensul votului popular, să-şi asume eşecul guvernării şi să demisioneze. Al doilea motiv este, probabil, legat de necesitatea unei situaţii exacte cu privire la listele electorale şi la posibila validare a rezultatelor referendumului, dându-se, în acest fel, posibilitatea organizării alegerilor parlamentare în acelaşi timp cu cele prezidenţiale, la începutul lunii decembrie", a precizat Toni Greblă, citat de Agerpres.

După părerea sa, Traian Băsescu va demisiona în următoarele zile, "pentru toate relele pe care le-a făcut ţării", cea mai gravă dintre ele fiind îndemnul adresat populaţiei de a nu participa la referendum, ceea ce reflectă un "'comportament anti-democratic''.

Cezar Preda, PDL: România va fi în criză totală timp de 40 de zile

Prim-vicepreşedintele PDL Cezar Preda a declarat, citat de Mediafax, că, urmare a deciziei CCR, "România va fi în criză totală timp de 40 de zile" şi a apreciat că organizatorii referendumului "şi-au contestat propria organizare".

"Nu comentăm decizia Curţii Constituţionale, putem comenta efectele ei. România va fi în criză totală timp de 40 de zile. Cei care au organizat referendumul şi-au contestat propria organizare. Nu mai există alt responsabil pentru criză decât USL, care a organizat şi a contestat organizarea", a precizat Cezar Preda.

În opinia domniei sale, "USL nu contestă numai acest referendum care nu i-a ieşit cum a vrut, contestă şi alegerile locale, parlamentare şi europarlamentare".

Dan Şova, PSD: Decizia CCR este "corectă, normală, firească"

Senatorul SD Dan Şova a declarat că hotărârea CCR este "corectă, normală, firească" şi că trebuie respectată. Domnia sa salută "realismul" şi "profesionalismul" judecătorilor CCR.

Traian Igaş, PDL: Pentru amânarea deciziei CCR poate fi de vină şi dezorganizarea MAI

Vicepreşedintele PDL Traian Igaş, fost ministru de Interne, a invocat, ieri, drept posibilă cauză pentru amânarea unei decizii a Curţii Constituţionale în privinţa referendumului şi "dezorganizarea din Ministerul Administraţiei şi Internelor", adăugând: "Eu cred că amânarea deciziei Curţii Constituţionale se datorează şi faptului că datele primite de la Ministerul Administraţiei şi Internelor sunt date diferite. Înţeleg că au fost trimise două situaţii, cu două cifre diferite. Nu pot să apreciez acest lucru decât ca şi un gest de dezorganizare, în momentul de faţă, la Ministerul Administraţiei şi Internelor, pentru că nu putem să lucrăm pe cifre diferite. Cred că acesta este principalul motiv pentru care Curtea Constituţională a dorit să verifice ea aceste documente şi să se convingă că sunt cifre reale şi nu cifre care să nu corespundă cu realitatea".

Aurelian Dochia: Amânarea deciziei CCR - cea mai proastă variantă

Pentru economie, a doua parte a anului se anunţă pierdută, este de părere analistul economic Aurelian Dochia. Domnia sa ne-a spus că, după hotărârea CCR, se prelungeşte incertitudinea şi tensiunea.

"Aceasta este cea mai proastă decizie care ar fi putut fi luată, din toate variantele care existau. Nu mă aşteptam la aşa ceva, nici prin cap nu-mi trecea. Acum, toată lumea rămâne în expectativă", ne-a declarat domnia sa.

Analistul consideră că anularea referendumului din 29 iulie ar presupune organizarea unui alt referendum, care va însemna să fie cheltuite alte sume de bani în vederea organizării acestuia şi să trecem prin aceleaşi tensiuni şi incertitudini.

Pârvan: "Nu suntem capabili să facem o bază ca să ştim câţi suntem"

Amânarea deciziei CCR nu face bine economiei, consideră Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri (AOAR), care s-a arătat, însă, mai optimist decât alţii.

"Dacă mă întrebaţi în mod personal, fără să angajez cu nimic AOAR, consider că ceea ce se întâmplă la CCR ilustrează modul în care funcţionează birocraţia statului", ne-a declarat domnia sa.

Cristian Pârvan este de părere că, în funcţie de domeniul în care intenţionează să investească, oamenii de afaceri străini vor privi mai mult sau mai puţin către segmentul nostru politic. Reprezentantul AOAR ne-a explicat: "Dacă investitorii urmăresc domeniul energetic, sigur se vor uita şi la partea politică, pentru a vedea deciziile luate. Şi aici, continuăm cu prostiile: «Transelectrica», de exemplu, după ce a vândut 15% din capitalul social, s-a împrumutat 42 milioane de euro pentru modernizare. Azi (n.r. - ieri), Guvernul a anunţat că vindem «Electrica Muntenia Sud» către «Enel» şi că banii merg la buget să fie tocaţi, nu rămân la companie pentru modernizări. Dacă, în schimb, investitorii vor să se dezvolte pe eolian, nimeni n-o să-i dea înapoi, întrucât schema în baza căreia sunt acordate certificate verzi este foarte încurajatoare".

Cristian Pârvan consideră că autorităţile noastre nu sunt capabile să creeze o bază din care să reiasă câţi români suntem.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Este cazul sa se faca o curatenie exemplara in ceea ce priveste evidenta. Adica realitatea scriptica, De care depind multe.Si sa se aiba in vedere modul de interpretare al unor legi . Care trebuie sa fie UNIC. Fara interese materiale aferente,pornind de jos in sus. INERENTE. si cu o incarcatura istorica DELIBERATA! Incepand cu Guvernul Petre Roman-Neulander. Interesat de haos ,inca din 1990. Pentru a se ascunde sau distruge probeleele raptului in fata istoriei. Deoarece faptele ,probabil s-au prescria dle liberal Petre Roman Neulander.! NU si din evidenta poporului roman! O vina a haosului deliberat a are si Ion Iliescu. Bonomul Ilici! Si revenind in zilele noastre,pe scara istoriei sinistra figura a lui Traian Basescu.! Caz patologic de schizofrenie multipla ,asa cum il caracterizau cei de la A3. Oamenii lui Voiculescu? Partial. Caz de manipulare in masa ? Nu inca. Atunci cand opiniile unor invitati ai talk-show-urile A3 coincid cu impresiile proprii.simtite pe pielea proprie: cazul unor taieri de pensii si salarii , nu seamana a manipulare ci a coincidenta de opinii! . Prin urmare sa ne facem curatenie in ograda proprie ,fara a tine cont de opiniile din afara. Stimulate material,copios, din interior .Pentru mentinerea haosului .interesat . In folosul gastii adverse..Decredibilizata in fata populatiei. Prin ce au facut . Si ce au afisat! Trei cizme pentru suspendatul actual, din care una in fund ! Si pentru pdl, ca partid.! Cu sefi ,cu tot. ! O fila neagra a istoriei tarii noastre este pe cale sa se inchida Nu stim motivele,probabil o diplomatie calculata a primministrului V.Ponta , pentru a castiga timpul necesar unor actiuni interne.pana la alegerile prezidentiale anticipate si cele parlamentare. Alternativa Nationala are o sansa istorica pentru luarea puterii. .In mod legal ! Mai avem doar 90 de zile pentru batalia electorala ! Vom fi atenti ! Nu vom repeta opiniile anterioare.Le mentinem..

    Doamna judecator se antepronunta?da verdicte anticipat si de una singura?. 

    raul vine exact de la cei care sunt cei mai paraziti dar, totodata, si cei cu gura cea mai mare: BUGETARII si, in special, administratia, umpluta pana la refuz de canalii si incompetenti care ar putea fi inlocuiti cu 10 calculatoare mari si late. li s-a taiat salariile pe drept acestor paraziti care, macar de s-ar multumi sa isi ia banii degeaba: dar ei mai pun si bete in roate!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb