Curtea Supremă din Mexic a dezincriminat avortul la nivel naţional. Hotărârea vine la doi ani după ce instanţa s-a pronunţat în favoarea unei contestaţii la legea existentă în statul nordic Coahuila. Aceasta hotărâse că sancţiunile penale pentru întreruperea sarcinii sunt neconstituţionale, informează news.ro.
De atunci, statele mexicane şi guvernul federal au întârziat să abroge codurile penale.
Noua hotărâre legalizează avortul în toate cele 32 de state.
Curtea Supremă a declarat că negarea posibilităţii de întrerupere a sarcinii încalcă drepturile omului pentru femei.
"În caz de viol, nicio fată nu poate fi forţată să devină mamă - nici de către stat, nici de către părinţi, nici de către tutorii ei", a declarat şeful Curţii Supreme, Arturo Zaldívar.
"În acest caz, încălcarea drepturilor ei este mai gravă, nu numai din cauza statutului ei de victimă, ci şi din cauza vârstei sale, ceea ce face necesară analiza problemei din perspectiva interesului superior al minorilor".
Hotărârea deschide uşa pentru ca sistemul federal de sănătate să poată furniza servicii. Ea a fost salutată de grupurile pentru drepturile femeilor.
Mexico City a fost primul dintre statele ţării care a dezincriminat avortul în 2007, iar alte câteva zeci de state i-au urmat exemplul.
Dar, pe lângă lipsa de facilităţi pentru efectuarea procedurii, "multe femei nu ştiu că au acest drept, deoarece guvernele locale nu au desfăşurat campanii de publicitate în acest sens", a declarat pentru agenţia de presă AFP Sara Lovera, activistă pentru drepturile femeilor.
"De aceea, decizia de astăzi a Curţii Supreme este importantă".
Noua hotărâre va stârni probabil furia politicienilor mai conservatori din Mexic şi a Bisericii Catolice, în a doua cea mai mare naţiune catolică din America Latină.
Cu toate acestea, influenţa Bisericii a fost în scădere în ultimii ani, iar guvernul ţării se consideră ferm laic.
America Latină a cunoscut o tendinţă de relaxare a restricţiilor privind avortul, care a fost denumită "valul verde".
Avortul electiv este legal în Columbia, Cuba, Uruguay şi Argentina, deşi candidatul din fruntea campaniei pentru alegerile prezidenţiale argentiniene din octombrie, Javier Milei, doreşte să interzică această procedură.
Unele ţări permit avortul în circumstanţe precum violul sau riscurile pentru sănătate, în timp ce în El Salvador, Honduras, Nicaragua, Haiti şi Republica Dominicană se aplică interdicţii categorice.
Reformele din Mexic şi din alte ţări din America Latină contrastează cu situaţia din Statele Unite, unde o hotărâre a Curţii Supreme de Justiţie a anulat anul trecut decizia istorică Roe vs. Wade din 1973, care garanta dreptul la avort la nivel naţional.