Guvernele din Arabia Saudită, Rusia, Venezuela şi Qatar au ajuns, ieri, la un acord privind îngheţarea producţiei de petrol la nivelurile din ianuarie, conform anunţului făcut de ministrul energiei şi industriei din Qatar, Mohamed Saleh al Sada, preşedintele Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).
Al Sada a declarat, după reuniunea de la Doha a miniştrilor petrolului din ţările amintite: "Am decis să îngheţăm producţia la nivelurile din ianuarie, cu scopul să stabilizăm piaţa petrolului. Aceasta este o măsură de care nu vor beneficia numai ţările producătoare şi exportatorii de petrol, ci şi economia globală".
Oficialul din Qatar şi-a exprimat speranţa ca şi celelalte ţări producătoare, din cadrul sau din afara OPEC, să adere la accesată iniţiativă şi a anunţat că va conduce o viitoare rundă de contacte cu alte ţări, precum Iran şi Irak.
Ali Al-Naimi, ministrul saudit al ţiţeiului, a afirmat, la rândul său: "Decizia de a îngheţa producţia la nivelurile din ianuarie va fi adecvată. Arabia Saudită încă vrea să acopere cererea clienţilor săi".
Şi oficialul saudit a precizat că decizia îngheţării producţiei este condiţionată de măsuri similare din partea altor state producătoare.
Luna aceasta, OPEC a anunţat că producţia sa de petrol a crescut cu 131.000 barili pe zi în ianuarie, la o medie de 32,33 milioane de barili pe zi. Potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei, Arabia Saudită a produs 10,2 milioane de barili de petrol pe zi în ianuarie, Rusia - aproape 10,9 milioane de barili, Venezuela - 2,4 milioane de barili, iar Qatarul - 680.000 de barili.
Qatarul a informat că va monitoriza acordul de îngheţare a producţiei de ţiţei.
Imediat după anunţul privind decizia de îngheţare a producţiei, preţul petrolului a crescut, însă ulterior s-a înscris pe curs descendent. Cotaţia ţiţeiului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în martie a scăzut cu 1,5% la ora 10.07, la New York Mercantile Exchange, ajungând la 29 de dolari/baril.
La ICE Futures Europe din Londra, cotaţia petrolului Brent cu livrare în aprilie a coborât cu 1,3%, la 32,95 dolari/baril.
Amintim că, vineri, cotaţiile futures ale petrolului brut au crescut masiv, cu peste 10%, după apariţia informaţiei potrivit căreia producătorii de petrol sunt pregătiţi să acţioneze împreună ca să stopeze declinul preţurilor.
• Deloitte: "Risc crescut de faliment pentru o treime din firmele petroliere"
Circa o treime din companiile petroliere sunt ameninţate de un risc major de intrare în faliment, anul acesta, din cauza declinului preţurilor materiilor prime, care le-a redus accesul la lichidităţi şi capacitatea de rambursare a datoriilor, conform unui studiu al firmei de consultanţă Deloitte.
Analiza, realizată pe un eşantion de 500 de companii petroliere listate din întreaga lume, arată că preţul mic al ţiţeiului erodează marjele de câştig ale acestora, obligându-le să-şi reducă bugetele şi să facă mii de disponibilizări.
"2016 este anul deciziilor dureroase", atrage atenţia John England, vicepreşedintele Deloitte.
Conform Deloitte, aproape 175 de companii petroliere ameninţate de faliment au datorii de peste 150 de miliarde de dolari.
•
"Rosneft" Rusia: "Este prea devreme să tragem concluzii pe marginea reuniunii de la Doha, dintre Rusia, Arabia Saudită, Venezuela şi Qatar".
•
Azerbaidjanul nu are în plan să-şi îngheţe producţia de ţiţei, conform viceministrului de resort, Natiq Abbasov.
Potrivit unor surse citate de Reuters, Irakul este pregătit să-şi îngheţe producţia, dacă va fi realizat un acord în acest sens între ţările din OPEC şi cele din afara cartelului.
Alte surse spun că şi Kuweitul se va alătura acordului de îngheţare a producţiei.
Ministrul petrolului din Iran, Bijan Namdar Zanganeh, a informat că se va întâlni, astăzi, cu omologii săi din Irak şi Venezuela, pentru discuţii privind acordul.