DEDESUBTURILE UNEI DECLARAŢII Ancuţa nu i se va opune lui Sima

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 aprilie 2011

Ancuţa nu i se va opune lui Sima

Năbădăiosul preşedinte al Bursei sibiene, Teodor Ancuţa a surprins pe toată lumea, declarând ieri, la un seminar despre piaţa "Rasdaq", organizat la Bursa de Valori Bucureşti:

"Vreau să vă asigur că la Sibiu eu şi ceilalţi acţionari vom vota fuziunea în cadrul Adunării generale de la finele lunii aprilie. Am o discuţie cu Cristian Sima şi cu Daniel Tepeş pentru fuziune..."

Declaraţia surprinde prin mai multe lucruri.

SURPRIZA NUMĂRUL UNU: EI SE ÎNTÂLNESC!

Este o surpriză că Teodor Ancuţa "are o discuţie" cu Cristian Sima, după "puciul" nereuşit de anul trecut.

La 2 decembrie, Cristian Sima, şeful "WBS România", şi Alexandru Elian, de la "Delta Valori Mobiliare" au cerut revocarea Consiliului de Administraţie, cu vizibila intenţie să-l schimbe pe Teodor Ancuţa din funcţia de preşedinte al Bursei din Sibiu, al cărei şef este de şaisprezece ani (dar şi întemeietor şi întreprinzător), cu bancherul elveţian Dario Colombo, cunoscut drept un finanţist legat de banca elveţiană "Sarazin".

"Puciul" a eşuat la AGA din 15 decembrie, fapt care l-a reconfirmat pe Ancuţa (şi l-a eliminat pe Sima din Consiliul de administraţie Sibex), dar a instituit şi o stare de ostilitate personală între cei doi, disimulată, ce-i drept, prin declaraţii publice civilizate (pentru care îi felicităm - mai rar!).

"Nu-i nimic, merg mai departe, poate o să convocăm o nouă AGA în viitorul apropiat...", a spus Sima atunci, cu gândul să-şi consolideze "preferinţele electoratului", până la o nouă tentativă.

Deci, îşi menţine intenţia să-l răs-toarne pe Ancuţa.

Aşa că o întâlnire la "o discuţie" între Ancuţa şi Sima este o surpriză.

SURPRIZA NUMĂRUL DOI: EI SE ÎNŢELEG!

Prilejul proxim pentru Cristian Sima este oferit de AGA de la sfârşitul lunii curente.

Partizanii fuziunii între Bursa de Valori Bucureşti şi Sibex, au preluat modelul Unirii dintre Ţara Românească şi Moldova, programând ambele Adunări generale la aceeaşi dată (29 aprilie), în acelaşi loc (la Braşov) şi cu aceeaşi ordine de zi (fuziunea), doar că la capătul zilei, nu s-au gândit că am putea avea şi un fel de Alexandru Ioan Cuza pentru amândouă.

Dar lucrurile într-acolo duc.

Oricum, plănuita fuziune era cât pe-aci să se împiedice de gestul de concurenţă al BVB, care, pe 17 martie, a anunţat că (spre deosebire de Sibex) va distribui dobânzile la colateralele depuse pentru derivate, ceea ce l-a făcut pe Ancuţa să anunţe, la rândul său, că s-a răzgândit şi că nu va mai ţine AGA la Braşov, ci acasă, la Sibiu.

Asta a însemnat pentru mulţi, că nici de data aceasta nu va avea loc fuziunea (care, dintotdeauna a fost ideea Bucureştiului, primită mereu cu - aş zice, fireasca - retractilitate de Sibiu).

Aşa că declaraţia lui Ancuţa că are "o discuţie" cu Sima despre fuziune, înseamnă că ei se înţeleg, sau că s-au înţeles, deja.

Ceea ce este o surpriză.

A TREIA SURPRIZĂ: EI SUNT TREI

Planurile lui Sima cu Sibiul l-au implicat mereu pe Daniel Ţepeş, şeful casei de brokeraj HTI, care s-a lansat în poziţia de "maestru al combinaţiilor" (Ostap Bender) al Bursei de Valori Bucureşti, din cuibul Bursei din Sibiu, acolo unde şi-a făcut antrenamentul de lider al acţionarilor.

Cei doi - Sima şi Ţepeş - par să fi acţionat independent, cu scopuri similare: primul ca să stăpânească Sibex, al doilea ca să stăpânească BVB (ipoteză care stă la baza interpretării date de mine pentru recenta demisie a lui Ţepeş din Consiliul BVB, pe care îl suspectez că are, despre fuziune, un simplu şi sordid calcul mercantil şi nimic altceva).

De curând, planurile lui Sima şi Ţepeş se vor fi intersectat într-o mulţime cu un singur element: Teodor Ancuţa.

Ancuţa este piedica de la Sibiu, Ancuţa este piedica în calea fuziunii (în pofida declaraţiilor abile de până acum).

Aşa că declaraţia lui Ancuţa că poartă "o discuţie" cu Sima şi concomitent cu Ţepeş, despre fuziune, este mai mult decât o surpriză: este un anunţ că Ţepeş intermediază o înţelegere între Sima şi Ancuţa şi că Sima îi promite lui Ţepeş, în schimb, că va accepta fuziunea cu BVB, din funcţia de preşedinte al Sibex.

Ce-i dau cei doi lui Ancuţa ca să accepte, naiba ştie...Poate, asigurări că irlandezul lui, Patrick Lyle Young, va conduce Sibex, într-un fel sau altul, măcar un an, cu sprijinul său personal.

Pentru că înlocuirea lui Ancuţa la Sibiu nu se poate face fără ca el să colaboreze (să ne amintim declaraţia lui Ancuţa: "... mă îndoiesc că un străin ar putea să facă faţă la Sibiu...", ceea ce este valabil nu doar pentru irlandezi, ci şi pentru românul Sima).

Poate i-au promis şi altceva, poate nu.

În definitiv, în declaraţii, şi Ancuţa şi Sima au afirmat că au un interes comun - dezvoltarea Bursei din Sibiu.

Doar căile erau complementare.

Ţepeş n-a declarat nimic.

CONSECINŢELE

La AGA sibiană din 29 aprilie, urma să fie schimbat actul constitutiv, ca să poată fi separată funcţia de director general de cea de preşedinte, astfel ca Ancuţa să se retragă din executiv.

Existau două variante ale evoluţiei acestei AGA viitoare:

Sima îl răsturna pe Ancuţa cu forţa şi bloca separarea funcţiilor, devenind el însuşi preşedinte-director general, sau:

Sima se înţelegea cu Ancuţa şi devenea director general al Sibex, cu Ancuţa preşedinte (mai degrabă, onorific).

În acest moment, datorită apariţiei lui Ţepeş în peisaj, pare să se realizeze fie a doua variantă (caz în care irlandezul ar fi parcat la conducerea Casei de Compensaţie), fie o a treia variantă, în care Ancuţa este onorific cu totul, Sima preia preşedinţia reală şi irlandezului îi este oficial încredinţat executivul, până la fuziunea cu BVB.

Cine va fi Alexandru Ioan Cuza după fuziune?

Sunt convins că Ţepeş nu are această ambiţie...

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. bravo burselor! bravo MAKE pentru articol! excelent ca de obicei! mai vrem!!!

    DAR CINE VA FI REGINA?. 

    1. Daca redevine catelus cuminte si da frumusel din coada si face frumos cum stie, atunci Farmache va fi regina unui al treilea mandat, care va fi primul mandat la o noua bursa.

    traieste din combinatii ca din tranzactii corecte nu poate ! ultimul broker din Romania e Presed Asoc Brokerilor ! tara lu papura voda

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb