Dedolarizarea Chinei, tot mai accentuată

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 iunie

Dedolarizarea Chinei, tot mai accentuată

English Version

În martie 2023, ponderea yuanului în plăţile transfrontaliere ale Chinei a depăşit-o pentru prima dată pe cea a dolarului

Din anul 2010, majoritatea plăţilor transfrontaliere ale Chinei, precum şi ale multor alte ţări, au fost decontate în dolari SUA. Din primul trimestru al anului 2023, însă, situaţia s-a schimbat.

O analiză a Fundaţiei Hinrich, care se bazează pe datele Bloomberg privind ponderea plăţilor şi încasărilor Chinei în yuani, dolari şi alte valute din 2010 până în 2024, preluată de visualcapitalist.com, arată că, în primele luni ale anului 2010, decontările în moneda locală au reprezentat mai puţin de 1% din plăţile transfrontaliere ale Chinei, comparativ cu aproximativ 83% în dolari. De atunci, China a redus acest decalaj. În martie 2023, ponderea yuanului în plăţile Chinei a depăşit-o pentru prima dată pe cea a dolarului.

De atunci, dedolarizarea plăţilor internaţionale chineze a continuat. În martie 2024, peste jumătate (52,9%) din plăţile chineze au fost decontate în yuani, în timp ce 42,8% au fost decontate în dolari. Proporţia este dublă faţă de cât era în urmă cu cinci ani.

Potrivit Goldman Sachs, disponibilitatea sporită a străinilor de a tranzacţiona active denominate în yuani a contribuit în mod semnificativ la dedolarizare în favoarea monedei Chinei. De asemenea, la începutul anului trecut, Brazilia şi Argentina au anunţat că vor începe să permită decontări comerciale în yuani.

La nivel global, analiza Băncii Reglementărilor Internaţionale arată că, în 2022, dolarul a rămas cea mai folosită monedă pentru decontările valutare (88,5%). Euro şi yenul japonez s-au clasat pe locul al doilea (30,5%), respectiv al treilea (23%). Urmează lira sterlină (12,9%), yuanul (7%) şi altele (44,4%). Deşi yuanul reprezintă o parte relativ mică din tranzacţiile valutare globale, a câştigat cel mai mult teren în ultimul deceniu (+4,8%). Între timp, euro şi yenul au înregistrat scăderi în utilizare: -2,9%, respectiv -6,3%. În cazul dolarului, s-a observat o creştere de 1,5%, iar pentru liră - de 1,1%.

Dacă creşterea globală a yuanului continuă, dominaţia dolarului asupra comerţului internaţional s-ar putea diminua în timp, conform sursei citate. Efectele scăderii dominaţiei dolarului sunt complexe şi incerte, dar ar putea varia de la performanţa slabă a activelor financiare din SUA până la scăderea puterii sancţiunilor occidentale.

Cu toate acestea, deşi prevalenţa yuanului în plăţile internaţionale ar putea creşte, este puţin probabilă o dedolarizare completă a economiei mondiale pe termen scurt sau mediu. Controalele stricte ale capitalului, în China, care limitează disponibilitatea yuanului în afara graniţelor, şi creşterea economică a ţării asiatice, sunt motive cheie care contribuie la acest lucru.

Rusia şi China au reuşit să reunţe în proporţie de circa 90% la dolarul american în schimburile lor comerciale bilaterale, tranzacţiile fiind decontate în monedele naţionale, conform unei declaraţii făcute în luna aprilie de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Oficialul de la Moscova a spus, citat de agenţia TASS: "Am reuşit, practic, să ne dedolarizăm relaţiile comerciale bilaterale. În prezent, peste 90% din tranzacţiile reciproce se desfăşoară în monede naţionale. Relaţiile comerciale şi economice ruso-chineze se dezvoltă activ, în pofida încercărilor persistente ale Occidentului de a ne pune beţe în roate".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Sanctiunile financiar/bancare "destepte",isi arata roadele,

    din pacate asta este doar inceputul  

    1. Stai linistit,o rsa treaca pe forintul drag tie:-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb