• Petru Lakatos, deputat: "În unele privinţe băncile au propuneri la care trebuie să reflectăm"
• Ordonanţa a trecut nemodificată de Senat
Ordonanţa privind creditele populaţiei (OUG 50/2010) ar putea să fie modificată de Camera Deputaţilor, deşi senatorii nu i-au adus niciun amendament.
Deputaţii susţin că trebuie să analizeze propunerile băncilor şi, pe cale de consecinţă, au decis să amâne, cu o săptămână, adoptarea proiectului de lege.
"În unele privinţe băncile au propuneri la care trebuie să reflectăm", a declarat, pentru ziarul BURSA, deputatul UDMR, Petru Lakatos, membru al Comisiei de buget-finanţe.
Proiectul de lege privind O.U.G 50 trebuia să obţină, ieri, un raport în Comisia de buget-finanţe, iar astăzi să fie votat în plen.
Decizia deputaţilor de amânare a dezbaterilor cu o săptămână, ca să reflecte asupra nemulţumirilor bancherilor, face ca termenul care fusese stabilit pentru adoptarea proiectului de lege, 29 septembrie, să nu fie respectat.
Petru Lakatos ne-a explicat: "Am primit două solicitări, una de la deputaţii din Comisia economică şi una de la bănci. Colegii noştri ne-au rugat să mai aşteptăm, având în vedere că şi ei sunt sesizaţi cu aviz, ca să poată şi ei să formuleze propunerile şi să le discutăm pe toate. În acelaşi timp, din sesizările primite de la bănci, a reieşit că nu s-a tradus corect directiva europeană (Directiva 2008/48/EC). Băncile susţin că sunt anumite greşeli în traducere. Dorim să ne convingem dacă este aşa sau nu şi, de aceea, am decis să amânăm dezbaterile cu o săptămână".
Întrebat despre modificările care ar putea să fie aduse ordonanţei, Petru Lakatos a subliniat că "mai mult ca sigur că vor fi amendamente", precizând că "specificul ordonanţelor este că normele de aplicare apar ulterior".
"Doresc să văd dacă într-adevăr sunt greşeli de traducere sau nu, să vad dacă observaţiile băncilor sunt corecte", a spus Petru Lakatos, menţionând, totuşi, că OUG 50 ar putea să fie chiar îmbunătăţită în folosul clienţilor: "Sigur, şi acest lucru este posibil. Susţin facilităţile oferite de ordonanţă pentru cei care au luat credite.
Refinanţarea fără penalizare, la un credit cu dobândă variabilă, este un avantaj foarte mare".
Petru Lakatos ne-a mai spus că a testat, în calitate de simplu cetăţean, şi nu de parlamentar, cum se aplică ordonanţa: "Am vrut să verific cum merge o refinanţare. Am constatat că merită ca fiecare client să ştie drepturile pe care le are şi să încerce mai multe banci. La o bancă de la care am luat credit acum trei ani DAE (dobânda anuala efectivă) era de 9,9%. Am testat mai multe bănci după apariţia ordonanţei şi am găsit o bancă la care, la noul contract pe care l-am semnat, am o dobândă de 6,35%. Nu vă suparaţi, între 9,9% şi 6,35% la euro este o diferenţă substanţială...".
Parlamentarul mai spune că foarte mulţi clienţi ai băncilor au înţeles greşit rolul ordonanţei, aşteptându-se ca aceasta să reglementeze dobânda şi să asigure reducerea ei, dar că perspectiva este una greşită.
• Ce vor băncile
Reprezentanţii bancherilor au înaintat o serie de propuneri pentru amendarea conţinutului OUG 50/2010. Potrivit agenţiei Hotnews, printre propunerile bancherilor se regăsesc:
- Regruparea şi/sau redenumirea comisioanelor
- Controlul asupra costului total al creditului pentru contractele aflate în derulare
- Eliminarea prevederii conform căreia banca nu poate majora cu mai mult de 2% dobânda la credite, în cazul în care clientul se află în dificultate (caz de boală sau şomaj)
- Amendarea articolului 35 care interzice perceperea comisionului de retragere pentru sumele trase din credit; băncile vor menţinerea acestui articol, dar cu excepţia situaţiei în care retragerea sumelor de bani din cont se realizează prin intermediul unui instrument de plată, card de debit sau card de credit.
- Problema marjei dobânzii la contractele cu dobândă variabilă; ordonanţa stipulează că "marja dobânzii poate fi modificată ca urmare a modificărilor legislative care impun în mod expres acest lucru", iar bancherii vor: "această prevedere nu se aplică la momentul conversiei pentru portofoliul de credite aflate în derulare la momentul intrarii în vigoare a prezentei Ordonanţe de Urgenţă".
1. fără titlu
(mesaj trimis de cm_700 în data de 29.09.2010, 12:23)
refinantare la bancpost : acum am 14.5 iar daca refinantez o sa o fac la 19% + schimbul valutar(am in chf,daca refinantez pot doar in euro sau lei ) .
ce ar fi daca ati obliga bancile sa reduca dobanzile cu 3-5 % fata de contractul initial pe urmatorii 2 ani pentru ca 2 ani am platit noi dobanzi mai mari cu 3-5 %
2. Model
(mesaj trimis de Adi în data de 29.09.2010, 14:36)
Iata un exemplu de deputat manjit, care se mai si lauda
3. ciocan si nicovala
(mesaj trimis de dragos în data de 01.10.2010, 16:58)
E cam nasol pentru deputati, intr-o parte sunt cei care ii sponsorizeaza pentru alegeri (bancile ) si in alta parte cei care ii voteaza !! ei cu cine sa tina?... Cu buzunarul lor...:D
4. Cumplit
(mesaj trimis de anddor în data de 01.10.2010, 17:00)
Pacat, domnule Lakatos, studiul dumneavoastra de piata este total gresit. O refinantare, chiar la o reducere de dobanda de 3 procente, in acest moment este imposibila. Cauze:- venituri substantial reduse 25%, nu se mai incadreaza;
-valoarea garantiei imobiliare a scazut, nu mai acopera intregul credit anterior, trebuie sa vi cu inca o garantie si daca intre timp mai modificati vre-o reglementare in domeniu, asa cum va place voua numai in detrimentul celkor multi si prosti pe care ii conduceti, pierderile vor fi enorme. Tara asta va fi plina de boschetari. Poate ca asta va doriti;
-costurile cu mutarea ipotecii ajung chiar si la suma de 2000 euro, de unde? Poate ne imprumutati dumneavoastra cei din UDMR, PDL, UNPR si grupul minoritatilor, ca aveti conturile pline.
Pai daca veti aduce modificari OUG 50 in sensul ca dobanda sa ramana la fel, dupa ce ca in perioada de criza bancile ne-au marit-o in mod abuziv, ea crestea cand EURIBOR crestea dar a stagnat sau chiar s-a marit cand EURIBOR a scazut, atunci cu siguranta multi vom ramane fara locuinte pentru ca in acest moment EUROBOR este la minimul istoric si cu siguranta in maxim 2 ani va ajunge la 4% sau chiar peste 5%.
Dar nu ma mai mira nimic, voi ne-ati micsorat salariile, pensiile si ne-ati majorat impozitele, taxele si preturile, cu siguranta si factura dumneavoastra se apropie de incheiere. Alt mandat nu mai pupati voi asta cu siguranta.
Si nu omiteti ca multi maghiari au si ei credite la banci.
Dar noi ne vom lupta singuri cu bancile pe legile deja existente si daca justitia din tara asta isi mai respecta statutul, atunci vom obtine de la ea ceea ce ne dorim, adica dreptate si echitate in relatiile contractuale cu bancile.
Oare aveti cunostinta ca noi cei buni platnici acoperim si pierderile bancilor in cazul creditelor neperformante?
Sa va dea Dumnezeu dupa inima domnule deputat.
Ma intreb ce ati fi facut daca nu erati parlamentar si ati fi fost nevoit sa traiti din salariul sotiei dumneavoastra, care am inteles ca lucreaza in invatamant?
In final nu pot sa va transmit decat SA VA FIE RUSINE!!!!!!
5. Spunem nu modificarii ordonantei !!
(mesaj trimis de un cetatean în data de 01.10.2010, 17:04)
Romanii merita sa fie tratati cu respect! Vrem banci in Romania...nu camatari! In momentul de fata avem camatari ascunsi sub numele "banca".
NU modificati ordonanta!! Cat timp indicii monetari au scazut bancile au pastrat niste dobanzi imense! Acum vor sa ne lege la niste dobanzi infernale! Nu ordonanetei
6. De ce asa multe banci in tara noastra ???
(mesaj trimis de Un roman în data de 01.10.2010, 17:05)
...dragii mei de ce asa multe sucursale la noi in tara de banci starine.Eu cred ca a lua un credit in Romania este ca si cum te-ai condamna la o pedeapsa mare si grea ..cum este posibil ca in Romani tara european sa iei 100.000 euro si sa dai inapoi peste 25 ani 300.000 euro ...este JAPCA pe fata.Vedeti ce inseamna sa iei acesti bani credit in tarile mama ale acestor banci straine ...e ce mai zice domnul bozgor deputat????
7. HAI SA VEDEM
(mesaj trimis de Nae în data de 01.10.2010, 17:13)
Nu le-ar fi rusine. Avem legi dar dupa voi ar trebui sa stam ca prostii sa ne mulga bancile. Suntem cu ochii pe Camera Deputatilor. Daca vreti sa simtiti furia multimii, o sa va avem in vedere. Pe noi astia nu ne cumparati cu un chil de ulei si faina. O sa vedem si cum ati votat pe partide.
8. RUSINE!
(mesaj trimis de lia în data de 01.10.2010, 17:13)
Petru Lakatos, deputat: "În unele privinţe băncile au propuneri la care trebuie să reflectăm.
DLE LAKATOS, in multe privinte si noi, clientii avem propuneri la care sa reflectati.va intereseaza?
in contractul meu(tot in euro)DAE este de 20% nu de 9.9% ca la dvs...
9. finance.groups.yahoo.com/group /BCR_Ord_50_2010/
(mesaj trimis de creditbcr.ro în data de 01.10.2010, 17:19)
Atentie ce faceti: se poate declansa "procedura de infrigement" impotriva Romaniei; noi, clientii, mergem inainte pe legile vechi.
finance.groups.yahoo.com/gro up/BCR_Ord_50_2010/
10. nu ne lasa sa facem refinantare!!
(mesaj trimis de Roxana în data de 01.10.2010, 17:46)
Petru Lakatos d-voastra cati ani aveti?!
tatalui meu, care era co-platitor i s-a spus ca e prea batran la 53 ani sa faca refinantare ca sa-i scada rata.. insa e foarte tanar atunci cand o plateste cu 200 euro in plus in fiecare luna!!
NU NE ACCEPTA CERERILE DE REFINANTARE la CONTRACTELE VECHI!
11. nu ne lasa sa facem refinantare!!
(mesaj trimis de Roxana în data de 01.10.2010, 17:47)
Petru Lakatos d-voastra cati ani aveti?!
tatalui meu, care era co-platitor i s-a spus ca e prea batran la 53 ani sa faca refinantare ca sa-i scada rata.. insa e foarte tanar atunci cand o plateste cu 200 euro in plus in fiecare luna!!
NU NE ACCEPTA CERERILE DE REFINANTARE la CONTRACTELE VECHI!
12. nu ne lasa sa facem refinantare!!
(mesaj trimis de Roxana în data de 01.10.2010, 17:47)
Petru Lakatos d-voastra cati ani aveti?!
tatalui meu, care era co-platitor i s-a spus ca e prea batran la 53 ani sa faca refinantare ca sa-i scada rata.. insa e foarte tanar atunci cand o plateste cu 200 euro in plus in fiecare luna!!
NU NE ACCEPTA CERERILE DE REFINANTARE la CONTRACTELE VECHI!
13. bancherii nu respecta Constitutia
(mesaj trimis de isabela în data de 01.10.2010, 17:55)
Bancherii nu respecta regimul bicameral de a fi studiate amendamentele. In ce calitate au depus amendamente si apoi daca amendamentele erau depuse cf legii, trebuiau depuse si la Senat, nu acum, cand au mai putini parlamentari de "convins" stim noi cum!
14. atentie
(mesaj trimis de darkplague în data de 01.10.2010, 18:33)
daca doriti sa mai adaugati tensiune in societatea romaneasca uitati iar ca sunteti acolo pentru a elabora legi in favoarea cetatenilor care v-au ales si votati in favoarea bancilor. cand va exploda iar mamaliga va asiguram ca noi NU VA VOM UITA!
15. Bancile pun streangul,alesii trag scaunul!
(mesaj trimis de luminitza în data de 01.10.2010, 18:38)
Este incredibil cum cei care ar tb sa ne reprezinte ne vand! Oare pe cat?
refinantare nu mai putem face: platesc rata x, dar conform analizei bancii nu ma incadrez la o rata x/2. Bancile ne iau noua, clientilor vechi dobanzi astronomice iar pt clientii noi (care or mai fi aia?!) se poate o dob mai mica!
Alesii nostri sa se uite la dobanzile practicate in tarile civilizatein randul carora ne pretindem a fi!
OUG 50 e motul problemei: de ce nu sunt sanctionate bancile pt cum au incalcat legile existente, ani de zile, prin practici camataresti!
Noi muncim si pentru banii nostri si pentru ai vostri, stimabili care conduc destinele noastre!
SA VA FIE RUSINE!!!!!
16. Caz real
(mesaj trimis de Doru în data de 01.10.2010, 18:54)
Dragut personaj dl Lakatos, imi aduce aminte de un fost sef care imi spunea ca simte criza puternic, adica , asa ca un exemplu, nu mai cumpara branza de 80 ron kg, a gasit una la 40 ron kg care este aproape la fel de buna, insa nu realiza ca noi o cumparam pe cea de 12 ron kg ,care scartiia intre dinti...Dar e de pe langa Cluj...NICI RUSINE NU MAI AU !!!
17. Legea 193/2000 - OUG 50/2010
(mesaj trimis de Costyk în data de 01.10.2010, 21:12)
stimati cetateni, din toata aceasta tarasenie, nu putem intelege decat un singur lucru:
1. legile sunt facute pentru a fi respectate numai de noi cei multi, talpa tarii cum se spune...
2. daca acolo undeva in legea fundamentala a unui stat, care se numeste CONSTITUTIE, spune la un urticol ca NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE, nu credeti acest lucru, acesti alesi ai poporului, zi de zi ne demonstreaza contrariul, ei si acolitii lor nu sunt mai presus de lege, noi muritorii de rand suntem mai rau decat acei tigani dezrobiti de Cuza pe la 1860, suntem slugile lor si cotizantii bunastarii lor..
3. dupa 20 de ani de democratie, am ajuns ca o mana de anti-nationalisti sa ne conduca, iar noi, din 4 in 4 ani sa-i votam pe unii se pe altii, cand vom deschide ochii sa vedem pe cine alegem? Cand vom deschide ochii sa nu mai toleram acest jaf asupra natiei ROMANE?
4. cred ca este momentul sa deschidem ochii, cu adevarat sa luam atitudine asupra acestor NIMENI...