Despăgubiri de 6,7 miliarde dolari în dosarul Roşia Montană

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 23 februarie 2024

Sursa foto: www.gabriel resources.com

Sursa foto: www.gabriel resources.com

English Version

Guvernul ar trebui să achite către compania canadiană Gabriel Resources despăgubiri în valoare de 6,7 miliarde dolari pentru împiedicarea derulării proiectului minier de la Roşia Montană, potrivit unui document emis de Ministerul Finanţelor, citat de Agerpres. Despăgubirile au fost acordate de către Curtea de Arbitraj Internaţional a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (ICSID), dar decizia motivată instanţei de arbitraj nu a fost până acum comunicată Ministerului Finanţelor şi "nici nu se cunoaşte momentul exact al comunicării", precizează sursa citată.

Cu toate acestea, Guvernul susţine că există căi de atac, la care ar putea apela, aceste mijloace procesuale fiind stabilite Convenţia pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii între state şi persoane ale altor state, încheiată la Washington la 18 martie 1965, convenţie la care ţara noastră este parte.

În documentul citat se mai arată: "Acţiunea arbitrală internaţională a fost iniţiată în anul 2015 împotriva României de către doi investitori străini, respectiv Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey), şi a fost întemeiată pe acordurile cu privire la promovarea şi garantarea reciprocă a investiţiilor încheiate de România cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr.356/2009) şi Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr.109/1995). (...) Pe această cale, reclamanţii au solicitat tribunalului arbitral internaţional să constate că România a încălcat tratamentul just şi echitabil şi deplina protecţie şi securitate a investiţiei Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey), drepturi protejate de cele două acorduri internaţionale de protecţie a investiţiilor. Valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate a fost, la nivelul anului 2024, de aproximativ 6,7 miliarde USD".

Reprezentarea juridică a României în acest dosar a fost asigurată de consorţiul format din societăţile de avocatură Lalive Avocats (Elveţia) şi SCA Leaua, Damcali, Deaconu, Păunescu (România). Tribunalul arbitral a fost constituit din trei membri cu experienţă internaţională, respectiv un elveţian, un argentinian şi un australiano-elveţian.

Guvernul mai arată că, în cursul susţinerilor detaliate a acţiunii arbitrale, reclamanţii au afirmat că "acest diferend a fost determinat de modul de implementare a aşa-numitului Proiect minier aurifer de la Roşia Montană", şi au acuzat că autorităţile române au inclus "în mod necorespunzător şi apoi a menţinut o zonă a proiectului minier aurifer de la Roşia Montană pe o Listă a Monumentelor Istorice începând cu anul 2010".

Potrivit reclamanţilor, Comisia de specialitate constituită în cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor nu a emis o recomandare cu privire la evaluarea impactului Proiectului minier aurifer de la Roşia Montană asupra mediului timp de aproximativ nouă ani (2006-2015), document care nu a fost emis nici până astăzi. Mai mult, ei au adus la cunoştinţa instanţei de arbitraj că în anul 2013, "Parlamentul a iniţiat o lege care nu era necesară şi, ulterior, a respins proiectul de lege care ar fi permis implementarea Proiectului minier aurifer de la Roşia Montană".

Faţă de afirmaţiile companiilor reclamante, Guvernul precizează că în apărările sale "a respins acuzaţiile reclamanţilor privind încălcarea acordurilor internaţionale (...) şi a prezentat tribunalului arbitral argumentaţia sa privind culpa proprie a reclamanţilor pentru faptul că nu au reuşit să obţină avizele prevăzute de legislaţia naţională pentru construirea facilităţilor necesare exploatării miniere din localitatea Roşia Montană şi pentru exploatarea minieră propriu-zisă".

Potrivit apărării formulată de Executiv în dosarul pe care l-a pierdut,

reclamanţii sunt "singurii responsabili" pentru starea în care se găsesc astăzi, deoarece "nu au reuşit să obţină nici măcar licenţa socială pentru exploatarea minieră".

În documentul citat se arată: "Sintagma licenţă socială este în mod uzual utilizată în industria minieră pentru a exprima suportul pe care companiile, care doresc să exploateze într-o anumită zonă, trebuie să îl obţină din partea comunităţilor locale şi a altor persoane interesate. Faptul că reclamanţii nu au obţinut licenţa socială şi că aceştia, prin intermediul societăţii române care deţine licenţa de exploatare, au eşuat în obţinerea avizelor necesare pentru implementarea proiectului minier nu poate constitui o culpă a României".

În ceea ce priveşte listareai zonei Roşia Montană în Patrimoniul Mondial UNESCO, pentru a apăra deciziile deja luate de unele autorităţi publice naţionale, avocaţii României au susţinut că "înscrierea la UNESCO nu aduce atingere dreptului investitorilor să solicite obţinerea permiselor necesare pentru realizarea proiectului minier". S-a invocat şi că "decizia de înscriere nu reprezintă o acţiune a României, ci a UNESCO".

Cu toate acestea, instanţa de arbitraj a dat dreptate reclamanţilor, astfel că statul român este obligat să le achite despăgubirile în valoare de 6,7 miliarde dolari.

Referitor la despăgubirile stabilite de instanţă pentru a fi plătite de statul român în cazul Roşia Montană, menţionăm că la începutul şedinţei de guvern din 1 februarie, premierul Marcel Ciolacu a declarat: "M-am obişnuit ca notele de plată să-mi vină ca şi prim-ministru pentru toate tâmpeniile făcute de către alţii. (...) Am rugat toţi colegii care deţin informaţii şi care au avizat sau nu au avizat acest proiect, toate aceste documente să fie strânse, toate documentele de la avocaţii pe care i-am avut în acest proces, astfel încât românii, cu toţii, să ştie adevărul. (...) Vă promit că toate documentele, toate abuzurile, toate deciziile politice şi administrative luate ca România să piardă acest proces am să vi le pun la dispoziţie şi românii să ştie foarte clar cine a greşit în această speţă".

Ultimii doi şefi de guvern care au avut legătură, într-un fel sau altul, cu acest dosar, sunt Victor Ponta şi Dacian Cioloş. În timp ce Victor Ponta a susţinut realizarea exploatării miniere, susţinere pentru care guvernul condus de el s-a confruntat cu ample proteste de stradă din partea societăţii civile, Dacian Cioloş a fost premierul care a demarat real demersul de înscriere a sitului minier în patrimoniul UNESCO.

Amintim că scandalul Roşia Montană a demarat în anul 1997, când autorităţile au acordat licenţa de concesiune pentru exploatarea minereurilor de aur şi argint din zonă companiei de stat Minvest Deva, pe o perioadă de 20 de ani. După patru luni, licenţa a fost transferată companiei cu capital majoritar privat Euro Gold Resources, care în 2000 şi-a schimbat numele în Roşia Montană Gold Corporation. Compania a fost înfiinţată special pentru exploatarea zăcământului de la Roşia Montană. Acţionarii firmei erau compania canadiană Gabriel Resources şi Minvest Deva. Compania din Canada a fost controlată de nume importante din business-ul mondial, precum John Paulson, Thomas Kaplan şi Beny Steinmetz, condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul "Ferma Băneasa".

Potrivit reprezentanţilor Gabriel Resources, din zăcământul de la Roşia Montană se pot extrage 300 tone de aur şi 1.600 tone de argint. Valoarea acestora era estimată, în 2013, la peste 16 miliarde dolari.

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. Oricum suntem deja obisnuiti,

    sa cotizam miliarde $ spre aliatii americani,

    cu zambetul pe buze 

    1. Gabriel Resources e canadiana.

      Frank Timis e romano-australian.

      Rusia e asiatica. 

      Sau ii punem pe toti de pe un continent in aceeasi oala?

      Cei care hotarasc de unde sint ? ai sarit din baie ca deobicei fara sa ai habar !

      De unde sunt cei care hotarasc? Din Africa?

      ...

    Adica o rata a profitului net de 29%, fara a socoti ca eventualul profit este incasat de-a lungul a 20 de ani? Asta-i evaluare creativa, din burta a despagubirilor.

    In Ferma Baneasa, Black Cube si Rosia Montana e, poate si alte intrigi de tipul asta revine numele fostului agent Mossad Steinmetz. Si in cauza in care Tariceanu era prins cu inregistrari de coruptie era acest cetatean din Israel. Eu cred ca fiind caz de amploarea asta ar fi trebuit ca SRI sa fi intervenit la timp. Toate aceste dosare sunt cazuri in care s a complotat exact ca sa se obtina active valoroase si despagubiri directe de la stat. Cauza Rosia Montana a ajuns acolo dupa ce escrocul condamnat Vasile Frank Timis a vandut firma dupa asocierea frauduloasa cu Mininvest FIRMA DE STAT care avea licenta. Si asa un caz de mica coruptie locala a ajuns mega penalizare pt statul roman, dupa ce s au implicat fonduri speculative nord americane, plus platile de atatia ani catre case de avocatura care au pierdut un prices de bun siimt! Coruptia mica a devenit mare pt o licenta EXPIRATA!

    Escrocii peste tot in lume sunt protejati.In cazul miliardarilor,care sunt obijnuiti,cu atat mai mult

    Daca despăgubirea este atât, la cat se ridica valoarea zăcămintelor?

    1. In nici un caz atat, mineritul nu e rentabil nici cand sunt cotatiile mari la pretioase. Plus iazuri cu cianuri interzise i UE!

    Asta da,dreptate internationala!”CURAT MURDAR”.

    Ar trebui inchisi toti cei care au avut de a face cu acest caz. Acesti ticalosi aveau la dispozitie solutii simple (de ex sa limiteze capacitatea iazului de decantare la volumul rezultat dupa doua zile de exploatare). Dar cum s-ar mai fi luat shpagile ?

    Iar serviciile lipsesc din toate cazurile importante (Schengen, crime, delapidari, evaziuni samd). Sau erau si ele pe acolo? 

    1. Serviciile noastre "speciale" performeaza in urmarirea cetatenilor de rand si in favorizarea infractorilor de soi.

      Se numeste "Mafie" si nu are nimic de a face cu siguranta nationala. 

      corect , impart prada

    Reteta succesului la tepari: se ia o tara in curs de dezvoltare , cu politicieni corupti si se mulge de bani.

    Mai mult de 2% din pib s-au dus pe apa sambetei. 

    In 34 de ani,care au trecut de la (lovitura de stat) revolutie,tara noastra a fost furata si distrusa din interior si prin spioni si din exterior.Inclusiv salariile si pensiile speciale,sunt tot un furt,aparat de toti(direct sau indirect).

    1. E vina noastra ca ii toleram. Daca maine am fi toti in strada sa spulberam acesti politicieni corupti si sa spulberam capii din SRI, armata, DIICOT si DNA. Daca am face asta atunci am fi un popor, altfel vom fi jumuliti. Confiscarea averilor pe loc a tututor politicienilor, a capiilor din SRI, armata, DIICOT si DNA. SRI, armata, DIICOT si DNA tra.dat.orii Romaniei.

    Ridica-te Gheorghe, ridica-te Ioane ca ne jumulesc tra.da.to.rii Romaniei: Politicienii PSD, PNL, UDMR, SRI, ARMATA, DIICOT si DNA.

    Pentru ca industria miniera nu are randament , cheltuielile sunt mari si profitul apare numai la volume mari . Deci e o frauda uriasa la mijloc astfel ca niste fonduri de active distress sa si insuseasca suma respectiva direct , curat si fara bataie de cap . Au avut grija sa aplice exact tipul de vaselina la acest mecanism dupa ce au jucat la 2 capete in Romania . Iata ce a facut Minaur dincolo de faliment si disponibilizari , ne a lasat mostenire printr o coada de topor nascuta in tara Vasile Timis si un rest de plata de 6.5 miliarde dolari pt o licenta expirata plus cheltuielile so onorariile de judecata ! Statul francez a urmarit in judecat 10 ani pe Bernard Tapie care , tot printr un arbitraj arbitrar a excrocat statul francez cu 400 mil euro . Dar au luptat pina la capat si au rasturnat sentinta arbitrala . Ce vad acum e numai interesul de campanie electorala si nu lupta pt casarea unei decizii arbitrale .

    Afacerea Rosia Montana a fost din start o smecherie romanostraina .

    1. Si vom afla cine, ce si cum, eventual dupa ce se vor prescrie faptele. Idem cu Pfizer.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb