Dezbaterea în plenul Camerei Deputaţilor a moţiunii simple "România merită mai mult decât hoţi în funcţii publice", înaintată de deputaţii USR şi Forţa Dreptei împotriva ministrului de interne, Lucian Bode, a constituit, ieri, un nou prilej de răfuială politică între coaliţia majoritară - PSD-PNL- UDMR, şi opoziţia parlamentară.
Moţiunea simplă, care s-a dorit a fi un rechizitoriu al plagiatului tezei de doctorat a lui Lucian Bode, a căzut în derizoriu în cadrul dezbaterii tocmai prin prisma a ceea ce semnatarii ei îl acuzau pe ministrul de Interne că face: mutarea discuţiei pe un teren al banalelor schimburi politice. Pe lângă Lucian Bode, au mai fost aduse în discuţie neregulile din activitatea lui Clotilde Armand - primarul Sectorului 1 al Capitalei, privind modul de administrare a banilor publici de către Allen Coliban - primarul municipiului Braşov, privind achiziţionarea vaccinurilor anti-Covid, de fostul ministru USR al Sănătăţii, Ioana Mihăilă, sau acuzaţiile la adresa lui Dan Barna şi Cristian Ghinea cu privire la fondurile europene destinate firmelor de consultanţă.
În tot acest schimb de replici, al cărui deznodământ va avea loc miercuri la votul cu privire la moţiunea simplă, pare că a contat mai puţin că o comisie universitară, fie ea de etică, de la Babeş-Bolyai, a decis că teza de doctorat a lui Lucian Bode nu se încadrează în normele academice. Asta cu atât mai mult cu cât chiar membrii comisiei şi conducerea universităţii clujene au fost înfieraţi de parlamentarii din arcul guvernamental.
"Asistăm la abuzarea unui mecanism constituţional în scop electoral şi astfel să se mai audă de cele două formaţiuni de dezertori. Până la dezertarea USR de la guvernare nu a interesat pe nimeni teza mea de doctorat. (...) Această teză are un întreg capitol, V, bazat pe experienţa acumulată şi valorificată în proiectele de lege care astăzi guvernează activitatea Sistemului Energetic Naţional. (...) Teza mea a primit notarea foarte bine şi magna cum laudae din partea unei comisii alcătuită din membrii Universităţii Bucureşti, Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj şi Universităţii de Vest Timişoara. În 2019, timp de 10 luni, CNATDCU a analizat teza şi a decis să o valideze. Cum e posibil ca în 2018 Universitatea Babeş-Bolyai să certifice calitatea tezei, în 2019 CNATDCU să o valideze, iar în 2022 universitatea sp recomande îndreptarea tezei printr-o erată, pentru ca mai apoi în 2023 la presiunea USR şi a doamnei Emilia Şercan teza respectivă să fie invalidată? (...)
Totul este un atac politic concertat", a afirmat Lucian Bode, la tribuna Camerei Deputaţilor.
În sprijinul său au sărit colegii din PNL, Laurenţiu Leoreanu şi Florin Roman care au spus că moţiunea nu este decât "un efort de a destabiliza una dintre cele mai competente structuri guvernamenale, un demers politicianist, de pseudo-PR care îşi propune să mascheze o gravă criză de leadership", respectiv că prin moţiunea simplă cei de la USR au arătat că "vor să fie şi jucători, şi judecători".
La rândul său, Cătălin Drulă, preşedintele USR a spus: "Este o ruşine să îl avem pe Lucian Bode ministru de interne şi este ruşinos pentru PNL şi PSD să îl apere. Lucian Bode a fost demonstrat plagiator. (...) La vârful Ministerului de Interne avem un hoţ. Lucian, eşti disperat, te agăţi de putere, faci rău PNL - problema lor, dar faci rău României şi asta este problema noastră. (...) O persoană ca Lucian Bode este pentru România o vulnerabilitate în discuţiile care au loc în Consiliul JAI (n.red. - Justiţie şi Afaceri Interne)".
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat că jumătate dintre deputaţii PNL sunt ruşinaţi că trebuie să îl susţină pe cel care a ratat intrarea României în spaţiul Schengen, în timp ce deputatul neafiliat Dumitru Coarnă a precizat că plagiat înseamnă furt, infracţiune prevăzută şi pedepsită de Codul Penal, şi că menţinerea lui Lucian Bode în fruntea Ministerului de Interne decredibilizează această instituţie publică.
Deputatul Benedek Zachariae a afirmat că UDMR va vota împotriva moţiunii deoarece este nevoie de stabilitate politică pentru traversarea actualei perioade de criză cauzată de războiul declanşat de Rusia în Ucraina şi de creşterile de preţuri din energie.
Alfred Simonis, liderul grupului deputaţilor PSD a declarat că textul moţiunii simple este unul mediocru şi şi-a amintit de toţi politicienii USR care au fost acuzaţi în ultimii ani de nereguli de către instituţii ale statului, fără ca parlamentarii respectivei formaţiuni politice să le solicite demisia.
"Verdictele nu le dau nici jurnaliştii, nici politicienii, ci se dau în instanţe. Vă reamintesc că domnul Bode avea teza de doctorat şi în momentul în care USR făcea parte din guvern alături de PNL, dar atunci cei de la USR nu erau deranjaţi de acest lucru. Cred că ar fi mai bine să aşteptăm decizia instanţei", a concluzionat Alfred Simonis.
Amintim că este a doua moţiune simplă depusă de USR şi dezbătută în Parlament, în ultimele patru luni, la adresa ministrului Lucian Bode, prima fiind respinsă de majoritatea parlamentară PSD-PNL-UDMR, chiar dacă pentru demiterea ministrului de interne a votat în luna octombrie tocmai Alfred Simonis. Liderul grupului deputaţilor PSD a susţinut atunci că a votat din greşeală împotriva lui Lucian Bode.
Menţionăm că în 9 ianuarie 2023 Comisia de Etică a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca a stabilit că suspiciunile de plagiat legate de lucrarea de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, "se confirmă în marea lor majoritate". Ministrul Lucian Bode a atacat în instanţă decizia respectivă, iar ulterior a retras cartea publicată pe baza tezei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.02.2023, 00:27)
Lucian bode este un plagiator nenorocit la fel ca si ciuca .
Cu indivizi de teapa lor vrea iohanis sa implementeze programul ROMANIA EDUCATA . Dar ce pot sa-i cer lui iohannis care si-a cumparat 7 case cu bani castigati din traficul de copii pe care i-a dat strainilor pt organe . Acuzatia apartind celor de la RTV si a fost lansata in campania electorala din 2014
2. fără titlu
(mesaj trimis de Emilia Ș. în data de 07.02.2023, 04:58)
Tema plagiatului s-a dus in derizoriu odata cu plagiatul lui Kovesi. Acolo copy/paste pe bune, fara citari, plagiat masiv. "Barbatilor" care au analizat teza ei le-au tremurat genunchii si au dat o hotarare penibila, la fel ca si lucrarea Duamnei. Asa ca e liber la plagiat, nu mai conteaza, daca la Kovesi s-a putut, se poate pentru toti.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.02.2023, 13:12)
Pe Bode l-au verficat de doua ori, o pot reverifica si pe Kovesi.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.02.2023, 09:20)
Istorie veche.Si pe vremea noastra erau persoane specializate in vindrea sau intocmirea ucrarii de diploma ,cateva sute si aprobarea,sigura.NU-i cautati s-au pensionat de mult.Acum sunt altii cu alte abilitati.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.02.2023, 16:48)
ghertoi... mediocri si sub mediocri
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.02.2023, 17:58)
Toți o cloaca! Niște inculți. Ei nici nu stiu ce este ăla plagiat. Vai de noi!