Donald Trump a devenit, astăzi, al 45-lea preşedinte al SUA

V.R.
Internaţional / 20 ianuarie 2017



Donald Trump a devenit, astăzi, al 45-lea preşedinte al SUA

Noul lider de la Casa Albă promite să facă America "mai măreaţă ca oricând"

------

Actualizare 19:24 Germania nu anticipează un război comercial major în mandatul lui Trump

Statele Unite trebuie să rămână angajate în acordurile internaţionale pe perioada mandatului lui Donald Trump, avertizează ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schaeuble, adăugând că nu se aşteaptă la un război comercial major, în pofida atacului lansat recent de Trump la adresa producătorilor auto germani.

Trump a promis să facă schimbări în politica comercială a SUA, iar economiştii văd protecţionismul acestuia drept cel mai mare risc la adresa creşterii celei mai mari economii mondiale.

"Statele Unite au semnat acorduri internaţionale", a spus Schaeuble, citat de revista Der Spiegel, menţionând: "Nu cred că va izbucni mâine un mare război comercial, dar vom insista ca acordurile să fie menţinute".

(V.R.)

-----------

Actualizare 19:21 Preşedintele SUA: "Vom face din nou ca America să fie bogată, să fie sigură, să fie măreaţă! Dumnezeu să binecuvânteze America!

--------

Actualizare 19:18 Trump: "Avem cu toţii sânge de aceeaşi culoare (...), avem aceleaşi libertăţi glorioase"

--------

Actualizare 19:14 Trump: "Vom infiinţa locuri de muncă, ne vom consolida graniţele (...), vom construi drumuri, poduri şi căi ferate (...) cu forţă de muncă din America".

--------

Actualizare 19:11 Donald Trump: "Am cheltuit trilioane de dolari în afară, deşi infrastructura Americii se prăbuşea"

--------

Actualizare 19:08 Trump: "Bandele, drogurile, au luat prea multe vieţi!"

---------

Actualizare 19:07 Trump: "Acest moment este momentul dumneavoastră. Acest moment vă aparţine"

--------

Actualizare 19:04 Trump: "Suntem recunoscători preşedintelui Obama şi lui Michelle Obama"

-------

Actualizare 19:00 Donald Trump a depus jurământul de învestitură şi a devenit noul preşedinte al Statelor Unite

--------

Actualizare 18:55 Mike Pence a depus jurământul de învestitură ca vicepreşedinte al Statelor Unite ale Americii

----------

Actualizare 18:50 Un număr de 11 persoane de la o manifestaţie pro-Trump din Nigeria au fost ucise

Unsprezece persoane au fost ucise de forţele de securitate, la o demonstraţie pro-Trump, anunţă un grup separatist din Nigeria, citat de stiripesurse.ro.

Demonstraţia a fost organizată de un grup etnic din Nigeria, care vor ca Donald Trump să îi sprijine în constituirea unui stat independent, relatează Associated Press. Martori ai manifestaţiei spun că forţele de ordine au deschis focul asupra mulţimii, numărându-se zeci de victime, conform Antena 3. La rândul lor, poliţiştii afirmă că nu au folosit decât gaze lacrimogene pentru dispersarea mulţimii.

(J.F.)

---------

Actualizare 18:30 Donald Trump se pregăteşte să depună jurământul; Barack Obama a părăsit definitiv Casa Albă

Donald şi Melania Trump au plecat, împreună cu Barack şi Michelle Obama, spre Capitoliu, unde preşedintele ales va depune jurământul de învestitură, potrivit Hotnews.

(M.I.)

-------

Actualizare 18:25 Melania Trump şi soţia lui Mike Pence au ajuns la inaugurare

-------

Actualizare 18:22 Michelle Obama şi Jill Biden, prezente la inaugurare

-------

Actualizare 17:53 Activiştii anti-Trump încearcă să blocheze accesul la inaugurare

Activiştii liberali protestează la inaugurarea noului preşedinte al SUA Donald Trump şi s-au confruntat acum câteva minute cu forţele de ordine, după o încercare de a bloca accesul susţinătorilor republicanului la ceremonia de învestire, relatează agenţia Reuters.

În jur de 900.000 de persoane erau aşteptate să se adune adune în faţa Capitoliului, unde Trump va depune jurământul, dar şi pe ruta paradei care se va desfăşura între Pennsylvania Avenue şi Casa Albă, precum şi în alte părţi ale centrului oraşului Washington.

Potrivit stiripesurse.ro, manifestanţii au spart vitrinele mai multor magazine şi s-au luat la bătaie cu poliţia. Protestul se desfăşoară în apropiere de Casa Albă.

Poliţia a intervenit în forţă după ce manifestanţii anti-Trump s-au pus pe caldarâm pentru a nu îi lăsa pe susţinătorii noului preşedinte să ajungă la ceremonie. Se anunţă noi proteste în următoarele ore. Manifestanţii fac tot posibilul pentru a perturba ceremoniile.

---------

Actualizare 17:50 Democrata Hillary Clinton a sosit la Capitoliu pentru a participa la ceremonia de învestire a rivalului Donald Trump

Democrata Hillary Clinton a sosit, alături de fostul preşedinte, Bill Clinton, la Capitoliu, pentru a participa la ceremonia de învestire a rivalului Donald Trump, relatează BBC News.

Au existat doar câteva momente asemănătoare în istoria americană, în care învestirea preşedintelui a fost urmărită îndeaproape de către principalul rival din alegerile prezidenţiale, transmite News.ro.

În 1961, Richard Nixon a participat la ceremonia de învestire a democratului John F. Kennedy, iar, în 2001, Al Gore s-a prezentat la Capitoliu pentru a urmări învestirea republicanului George W. Bush.

De asemenea, la ceremonia de învestire a miliardarului republican va participa şi socialistul Bernie Sanders.

(M.I.)

--------

Actualizare 17:45 Donald şi Melania Trump întâmpinaţi de familia Obama pe scările Casei Albe

Donald Trump a sosit, vineri după-amiază, alături de viitoarea Primă Doamnă, la Casa Albă, unde au fost întâmpinaţi de către familia Obama, după ce participaseră anterior la slujba religioasă ţinută la Biserica Episcopală St. John. Cele două cupluri s-au fotografiat împreună, înainte de a se îndrepta spre recepţia cu ceai pregătită de Barack şi Michelle Obama la Casa Albă.

"Bună, domnule preşedinte ales! Cum sunteţi? Mă bucur să vă văd şi vă felicit", i-a spus liderul democrat lui Donald Trump.

De asemenea, soţia miliardarului republican i-a înmânat pe scările Casei Albe o cutie de cadou turcoaz lui Michelle Obama.

Barack Obama şi Donald Trump vor servi împreună o cafea sau un ceai, înainte de a se îndrepta spre ceremonia de învestire de la Capitoliu.

La Casa Albă a sosit şi vicepreşedintele Mike Pense, însoţit de soţia lui, Karen. În vreme ce membrii familiei preşedintelui ales au folosit o intrare separată pentru a se alătura recepţiei cu ceai organizată de cuplul Obama.

De asemenea, fostul preşedinte republican George W. Bush şi soţia Laura Bush au sosit cu un elicopter guvernamental, care a aterizat chiar în curtea Casei Albe.

Marele absent de la acest eveniment rămâne mezinul familiei, Barron Trump, iar presa americană speculează că acesta nu a părăsit locuinţa din Manhattan.

Donald Trump a ales să poarte obişnuita cravată roşie pentru slujba de la Biserica Episcopală St. John, fiind însoţit de fiica Ivanka Trump şi Jared Kushner - care va deveni consilier de rang înalt la Casa Albă, precum şi de Tiffany Trump.

Melania Trump a purtat o rochie turcoaz, realizată de către Ralph Lauren. În vreme ce, slujba religioasă a fost oficiată de un preot extrem controversat, cunoscut pentru jignirea altor confesiuni, inclusiv a mormonilor.

--------

Actualizare 17:05 FMI: "Politicile protecţioniste din SUA vor afecta negativ economia"

Politicile protecţioniste ale noii administraţii din SUA vor avea probabil un impact negativ asupra economiei, eclipsând orice efecte pozitive ale măsurilor de stimulare, a afirmat vineri directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, la o dezbatere organizată în cadrul Forumului de la Davos, transmit Reuters şi DPA. "Per total, probabil că nu vor avea consecinţe pozitive", a apreciat şeful FMI.

--------

Actualizare 16:58 Trump, pe Twitter, în ziua învestirii: "Totul începe azi"

Preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, şi-a început ziua cu o postare pe Twitter, scriu CNN şi Associated Press. "Totul începe azi! Ne vedem la 11.am pentru depunerea jurământului. Mişcarea continuă - ne apucăm de treabă!", a scris Trump în jurul orei şapte şi jumătate.

Americanii dornici să prindă un loc în faţă la ceremonia de învestire au început să îşi facă drum către Capitoliu încă de la 6.30 dimineaţa.

--------

Actualizare 16:53 Donald Trump a început ziua învestirii cu o slujbă religioasă la Biserica Episcopală St. John

Republicanul Donald Trump a început ziua în care va fi învestit în funcţia de preşedinte al Statelor Unite cu o slujbă religioasă la Biserica Episcopală St. John din Washington. Miliardarul republican a sosit alături de soţia sa, îmbrăcată într-o rochie turcoaz, în vreme ce membrii familiei sale au intrat în biserică înaintea cuplului prezidenţial. Marele absent de la acest eveniment rămâne mezinul familiei, Barron Trump, iar presa americană speculează că acesta nu a părăsit locuinţa din Manhattan.

Biserica Episcopală St. John este situată chiar în apropierea Casei Albe, unde se va îndrepta ulterior miliardarul republican pentru a discuta cu preşedintele Barack Obama înainte de ceremonia de învestire de la Capitoliul SUA.

Donald Trump a ales să poarte obişnuita cravată roşie pentru slujba de la Biserica Episcopală St. John, fiind însoţit de fiica Ivanka Trump şi Jared Kushner - care va deveni consilier de rang înalt la Casa Albă, precum şi de Tiffany Trump.

Proteste, împotriva investirii lui Trump

Grupuri de manifestanţi au ieşit astăzi în stradă, în oraşe din întreaga lume atât pentru a critica, cât şi pentru a sărbători învestirea lui Donald Trump ca preşedinte al Statelor Unite, relatează DPA.

Două sute de militanţi din diferite grupări s-au adunat vineri dimineaţa la Londra pe nouă poduri de-a lungul fluviului Tamisa, arborând pancarte cu mesaje ca "Să construim poduri, nu ziduri" sau "Uniţi împotriva islamofobiei", într-o aluzie la două din cele mai controversate politici ale lui Trump - construirea unui zid la graniţa cu Mexicul şi limitarea accesului musulmanilor în SUA.

În capitala filipineză Manila sute de protestatari conduşi de militanţi de stânga au mărşăluit prin faţa Ambasadei SUA, îndemnându-l pe preşedintele filipinez Rodrigo Duterte să dea dovadă de precauţie faţă de Trump şi să menţină o politică externă independentă în relaţia cu Statele Unite. Manifestanţii au scandat "Dump Trump" (un fel de "Trântiţi-l pe Trump"), au incendiat un steag american şi au cerut retragerea trupelor americane şi a instalaţiilor acestora din Filipine, potrivit Agerpres.

Similar, în Sri Lanka, un grup mic dar zgomotos de protestatari au scandat în faţa ambasadei americane din capitala Colombo sloganuri critice la adresa declaraţiilor făcute de Trump pe diverse teme, de la mediu şi până la război şi imigraţie.

Poliţia a întărit dispozitivul de securitate în faţa ambasadei, deşi la protestul care a durat ceva mai mult de o oră au luat parte mai puţin de 100 de reprezentanţi ai unor formaţiuni politice, mişcări civice şi sindicate.

Petreceri, pro Trump

Alţii au salutat instalarea lui Trump la Casa Albă: una din organizaţiile budiste din Sri Lanka a dat un anunţ de o pagină la mica publicitate în care i-a urat viaţă lungă. La fel, un grup de dreapta hindus a indicat zilele trecute că se pregăteşte să sărbătorească "încoronarea"lui Trump, pe care l-a denumit "Regele Lumii", cel care va pune capăt pericolului militanţilor islamişti. În India, membri ai organizaţiei Hindu Sena au decorat cu o ghirlandă o imagine a lui Trump şi i-au pus pe frunte însemnul roşu tika, să-i poarte noroc.

La Budapesta, susţinători ai premierului naţionalist Viktor Orban pregătiseră pentru vineri după-amiază o petrecere în stradă în cinstea inaugurării lui Trump.

Viktor Orban, singurul lider din Uniunea Europeană care şi-a exprimat susţinerea faţă de politicile lui Trump cu privire la imigraţie, a poziţionat Ungaria în prima linie a taberei anti-imigraţie în timpul crizei imigranţilor din 2015-2016, notează DPA.

Şi pentru naţionaliştii ruşi, învestirea lui Trump este un prilej de a combina distracţia cu promovarea: în clădirea din Moscova care a adăpostit sediul central al poştei în epoca sovietică este prevăzută o petrecere în jurul tripticului preferat al naţionaliştilor, Putin, Trump şi lidera Frontului Naţional francez, Marine Le Pen. Konstantin Râkov, fost deputat pro-Putin şi unul dintre organizatorii evenimentului, a indicat pe reţelele de socializare că va fi sărbătorită pe bună dreptate prima fază a "Noii Ordini Mondiale". "Washingtonul va fi al nostru", a glumit el.

La Zlatoust, la est de Moscova, meşteşugarii au lansat în serie limitată monede de aur şi argint inscripţionate cu mesajul "In Trump We Trust", aluzie la formula "In God We Trust" de pe bancnotele americane.

În târguri, vânzătorii de matrioşci l-au aliniat pe Trump lângă Putin, Lenin, Gorbaciov şi Stalin, iar un butic care vinde echipamente militare ruseşti chiar vizavi de Ambasada SUA de la Moscova a lansat o promoţie pentru angajaţii ambasadei şi cetăţenii americani, prin care le oferă 10% discount la produsele sale, a constatat Reuters.

La rândul ei, organizaţia pentru drepturile omului Amnesty International a publicat un comunicat în care avertizează că preşedinţia lui Trump ar putea însemna un recul important al libertăţilor atât în SUA, cât şi pe plan mondial. "Depinde de fiecare dintre noi să combatem retorica de discriminare, ură şi xenofobie a preşedintelui Trump. Amnesty va opune rezistenţă nedreptăţilor la fiecare pas", se arată în comunicat.

---------

Actualizare 11:44 Oficialii ruşi salută învestirea în funcţie a lui Donald Trump

Oficialii ruşi salută învestirea în funcţie a lui Donald Trump ca startul a ceea ce speră să fie o perioadă de relaţii mai bune cu Statele Unite, relatează Associated Press.

Promisiunile lui Trump de a ameliora relaţiile cu Moscova au încântat elita politică rusă, mai ales că vin după escaladarea tensiunilor cu Washingtonul în urma crizei din Ucraina şi războiului din Siria.

Premierul rus Dmitri Medvedev a insistat, potrivit News.ro, că, deşi nu este clar ce direcţie va adopta Trump după învestire, "suntem pregătiţi să ne facem partea de muncă pentru îmbunătăţirea relaţiei".

Medvedev, care a fost preşedinte al Rusiei în perioada 2008-2012, când Vladimir Putin a fost premier, a criticat dur administraţia Obama pentru că s-a bazat pe "forţă brută şi presiune" în relaţiile cu Rusia.

Marţi, Vladimir Putin şi-a reiterat speranţa de a restabili relaţii "normale" cu Statele Unite, după instalarea lui Donald Trump la Casa Albă.

Anterior, el a acuzat administraţia americană în exerciţiu că încearcă să îl submineze pe preşedintele ales Donald Trump prin răspândirea de acuzaţii false privind materiale compromiţătoare pe care Moscova le-ar avea despre republican.

Întrebat despre presupusul dosar privind activităţile sexuale ale lui Trump într-un hotel din Moscova, Putin a dat asigurări că este vorba de un "fals" şi că cei care l-au comandat sunt "mai rău decât prostituatele".

La rândul său, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că Moscova este dispusă să discute cu preşedintele ales Donald Trump şi cu echipa sa despre arme nucleare, despre scutul antirachetă din Europa şi despre Siria.

El a apreciat că cele două ţări pot rezolva împreună multe dintre problemele lumii.

Avertizând că noua administraţie SUA trebuie să se instaleze în funcţie înainte să fie trase concluzii, Lavrov a semnalat că este încurajat de declaraţiile echipei lui Trump de până acum, care sugerează că va fi posibilă o relaţie pragmatică.

"Trump are un set de opinii deosebite, care diferă mult de cele ale predecesorilor săi", a explicat Lavrov, care a acuzat administraţia Obama că a distrus cooperarea dintre Moscova şi Washington şi că a încercat să recruteze diplomaţi ruşi ca agenţi.

"Concentrându-ne pe o căutare pragmatică a intereselor reciproce putem rezolva multe probleme", a spus ministrul de Externe de la Moscova.

(M.I.)

-------

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, va deveni, astăzi, preşedinte în exerciţiu, după ce va depune jurământul în cadrul unei ceremonii ce se va desfăşura în faţa Capitoliului.

Conform presei străine, ceremonia de învestire începe la ora 19:00 (ora României), iar depunerea jurământului şi discursul inaugural vor avea loc la aproximativ jumătate de oră de la startul ceremoniei.

Trump va fi învestit în funcţie de preşedintele Curţii Supreme de Justiţie a Statelor Unite, John G. Roberts.

Odată ce Trump devine preşedinte în exerciţiu, Barack şi Michelle Obama vor părăsi locul unde a avut loc învestirea. După învestire, preşedintele va participa la un prânz la care sunt invitaţi membrii administraţiei şi prieteni apropiaţi, iar apoi Donald Trump va lua parte la parada inaugurală din Pennsylvania Avenue.

Festivităţile se vor încheia cu balul inaugural.

Donald Trump a promis, ieri, să facă America "mai măreaţă ca oricând". Republicanul a adăugat: "Vom unifica ţara. Vom face această ţară măreaţă din nou, pentru toată lumea. Ceea ce am reuşit să facem este atât de special! Peste tot în lume se vorbeşte despre asta".

Preşedintele SUA consideră că este "mesagerul unei mişcări care vrea să schimbe ţara" şi a promis că va face acest lucru.

De menţionat că, joi noaptea, s-a desfăşurat un amplu protest anti-Trump la New York, cu doar câteva ore înainte de ceremonia de învestire a noului preşedinte. La manifestaţie au participat mii de persoane, inclusiv celebrităţi printre care actorii Robert de Niro şi Alec Baldwin, regizorul Michael Moore şi cântăreaţa Cher.

Protestatarii s-au adunat în faţa clădirii National Press Club din centrul Washington-ului, unde avea loc un eveniment la care participau susţinătorii preşedintelui ales.

La protest a participat şi primarul oraşului New York, Bill de Blasio, care le-a cerut americanilor să conteste politicile Administraţiei Trump atunci când nu sunt de sunt de acord cu acestea.

Protestatarii au huiduit participanţii la eveniment, iar forţele de ordine au fost nevoite să intervină, folosind gaze lacrimogene.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Filmul e slabut.

    Poate il prinde Dragnea cu o strangere de mana azi pe Trump. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb