Donato Chiarini: România are încă nevoie de asistenţă în combaterea corupţiei

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 13 septembrie 2007

Donato Chiarini: România are încă nevoie de asistenţă în combaterea corupţiei

România are nevoie, încă, de asistenţă în combaterea corupţiei, iar proiectul privind dezvoltarea Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) a Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) este menit să recupereze rămânerile în urmă în acest domeniu, a declarat, ieri, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, Donato Chiarini. "Trebuie şlefuit diamantul numit România, iar corupţia este o barieră, un handicap care întârzie plasarea României pe o poziţie fruntaşă în Europa. Pe hartă, România este lider ca dimensiune în zonă şi poate să fie un exemplu pentru ţările care doresc să adere la Uniunea Europeană", a afirmat oficialul european, cu ocazia lansării proiectului de dezvoltare a DGA.

Chiarini a spus că trebuie depăşit aşa-numitul "europesimism" care se manifestă în anumite ţări ale Europei, pentru restructurarea societăţii europene, până în 2010, în vederea îmbunătăţirii vieţii în diverse state de pe continent. Totodată, oficialul european şi-a exprimat convingerea că România îşi ocupă treptat locul pe care îl merită în instituţiile europene.

"România se angajează să ofere un exemplu în combaterea corupţiei şi rezultatele bune vor contribui la îmbunătăţirea imaginii ei în lume. Cred că integritatea, sinceritatea sunt foarte importante şi că acest proiect pe care îl lansăm îşi va atinge scopul", a subliniat Donato Chiarini.

El a adăugat că situaţia României, din punct de vedere al combaterii corupţiei, este foarte diferită de ceea ce se întâmpla în urmă cu doi ani şi şi-a exprimat speranţa într-o îmbunătăţire a situaţiei anul viitor. Pe de altă parte, oficialul european a spus că acest flagel afectează viaţa cotidiană şi cetăţenii trebuie să înţeleagă că lupta împotriva corupţiei trebuie să preocupe pe fiecare în parte. "Ei trebuie să înţeleagă că micile favoruri primite la locul de muncă nu fac decât să încurajeze corupţia. Se creează impresia greşită că acel plic pe care îl primesc pentru anumite servicii se adaugă salariului, dar, la rândul lui, va trebui să ofere un astfel de plic şi se perpetuează un cerc vicios", a menţionat Donato Chiarini.

Totodată, el s-a arătat îngrijorat de faptul că Centrul de Integritate de la DGA nu funcţionează încă la parametri normali şi a spus că forul pe care îl reprezintă va continua să monitorizeze şi să verifice România, iar în ianuarie anul viitor va întocmi un nou raport ce va fi elaborat în comun cu Guvernul de la Bucureşti.

Directorul general adjunct la DGA, Ionel Georgescu, s-a referit la eforturile pe care instituţia din care face parte le depune pentru combaterea corupţiei, recunoscând şi faptul că "mai există colegi care nu înţeleg acest deziderat" şi că se fac toate eforturile pentru eliminarea lor din sistem. "Avem în derulare acţiuni de combatere a corupţiei şi sunt încrezător în combaterea cu succes a acestui fenomen", a spus Ionel Georgescu.

Proiectul de twinning "Direcţia Generală Anticorupţie din MIRA", implementat de MIRA prin DGA, Ministerul Federal de Interne din Germania, în colaborare cu Academia de Studii şi Cercetări a Federaţiei Funcţionarilor Publici (Germania), a început în iunie şi va dura 14 luni. Valoarea totală a proiectului este de 1.000.000 de euro fonduri PHARE şi 100.000 de euro, bani alocaţi de Guvernul român. Obiectivele principale sunt continuarea întăririi luptei împotriva corupţiei şi creşterea încrederii publicului prin întărirea mecanismelor de asigurare a transparenţei MIRA. Proiectul are patru componente: dezvoltarea capacităţii operaţionale a DGA, instruirea personalului, asigurarea asistenţei pentru Comitetul Strategic Anticorupţie şi ameliorarea transparenţei şi cunoaşterii de către public a DGA. La manifestare au participat reprezentanţi ai Ambasadei Republicii Federale Germania la Bucureşti, factori responsabili de realizarea proiectului, români şi germani. În perioada 1998-2006, sectorul Afaceri Interne din România a beneficiat de fonduri PHARE în valoare de 216 milioane de euro, bani investiţi în proiecte de twining, asistenţă tehnică etc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb