DTZ ECHINOX:  "Livrările de spaţii industriale şi logistice vor atinge recordul ultimilor şapte ani"

C.P.
Ziarul BURSA #Companii / 25 martie 2015

"Livrările de spaţii industriale şi logistice vor atinge recordul ultimilor şapte ani"

"Dezvoltările acestor spaţii vor depăşi nivelul de 200.000 de metri pătraţi, în 2015"

Stocul local de spaţii logistice şi industriale va fi extins cu încă 200.000 de metri pătraţi, în acest an, urmând ca livrările din 2015 să atingă recordul ultimilor şapte ani, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.

Cele mai multe livrări de spaţii industriale şi logistice vor fi în Bucureşti, Timişoara şi Ploieşti, iar stocul total va depăşi 2 milioane de metri pătraţi la sfârşitul anului.

Rodica Târcavu, directorul departamentului industrial de la DTZ Echinox, a declarat: "Cererea pentru spaţii industriale şi logistice a crescut considerabil în 2014 şi ne aşteptăm ca şi anul acesta să urmeze acelaşi trend. Observăm o efervescenţă a cererii şi un interes dinamic al companiilor din diverse segmente de a se extinde sau de a-şi crea noi unităţi pe teritoriul ţării noastre".

Consultantul DTZ susţine că rata spaţiilor vacante a urmat un trend descendent, anul trecut, datorită nivelului redus de livrări la nivel naţional: "Disponibilitatea spaţiilor a scăzut considerabil anul trecut şi ne aşteptăm la o nouă etapă de dezvoltare a pieţei spaţiilor logistice şi industriale în următorii ani. Dezvoltatorii vor începe să construiască speculativ, mai ales în Bucureşti, date fiind opţiunile extrem de limitate de spaţii compacte de depozitare clasă A cu suprafaţă de peste 10.000 de mp".

În plus, Rodica Târcavu estimează că vom avea noi tranzacţii de terenuri în acest an având ca destinaţie logistica, retailul sau producţia, strategiile companiilor interesate fiind să îşi consolideze operaţiunile.

Potrivit sursei citate, nivelul chiriilor prime nu a înregistrat schimbări, acestea fiind cuprinse în intervalul 3,6 - 3,9 euro/mp/lună pentru unităţile de clasă A cu o suprafaţă de minimum 5.000 mp. Pentru spaţiile de clasă B, chiriile variază între 2,5 şi 3 euro/mp/lună.

Datele DTZ Echinox arată că o mare parte a cererii de spaţii logistice şi industriale a venit din partea companiilor care activează în sectorul producţiei, în special industria auto, urmată de segmentele de logistică şi retail.

În 2014, cererea de spaţii industriale şi logistice a fost de 209.000 mp, cu 37% mai mare decât anul anterior. În Bucureşti, volumul tranzacţiilor a fost de 71.000 mp, reprezentând mai mult de o treime din totalul cererii.

Potrivit DTZ, cele mai mari tranzacţii de închiriere au fost în Timişoara, Bucuresti şi Ploieşti. În Timişoara, Continental a preînchiriat 45.000 de mp în Timişoara Airport Park, în timp ce TT Electronics a semnat pentru o extindere de 20.000 de mp în Olympian Park. În Bucureşti, Rhenus Logistics a închirat 14,000 de mp în Mercury Logistics Park, iar, în Ploieşti, Lidl a închiriat aproximativ 11.000 de mp în Ploieşti West Park.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb