"EFG Eurobank", "ATEBank" şi "Volksbanken" nu au trecut testele de stres

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 iulie 2011

În total, opt din cele 91 de bănci europene au căzut testele, iar necesarul de finanţare a instituţiilor în cauză este de 2,5 miliarde euro

Opt bănci au căzut testele de stres derulate la nivelul UE în rândul a 91 de instituţii creditoare, potrivit anunţului oficial făcut vineri seara de Autoritatea Bancară Europeană (EBA). Per total, acestea au nevoie de un capital de 2,5 miliarde euro (3,5 miliarde dolari), sumă mult mai mică decât cea anticipată de analişti şi investitori, respectiv 29 de miliarde euro.

Cele opt bănci sunt "EFG Eurobank Ergasias" SA şi "Agricultural Bank of Greece" SA ("ATEBank") din Grecia, "Volksbanken" AG Austria, "Banco Pastor" SA, "Caja de Ahorros del Mediterraneo", "Banco Grupo Caja3", "CatalunyaCaixa" şi "Unnim" din Spania.

Alte 16 instituţii creditoare au trecut la limită. Printre acestea se numără şapte bănci din Spania, "Banco Comercial Portugues" SA (BCP) şi "Espirito Santo Financial Group" SA din Portugalia, "HSH Nordbank" AG şi "NordDeutsche Landesbank" din Germania. Banca Portugaliei a anunţat că BCP şi "Espirito Santo" îşi vor majora capitalul sau vor vinde active în următoarele trei luni.

Toate băncile examinate din Italia, Germania, Franţa, Marea Britanie şi Irlanda au trecut testele. Circa 20 de bănci nu ar fi trecut dacă nu-şi majorau capitalul până în luna aprilie, conform EBA.

În aceste condiţii, necesarul total de finanţare pentru băncile în dificultate ar fi fost de 26,8 miliarde euro, potrivit autorităţii de reglementare.

Dacă testele de anul trecut au fost criticate pentru că nu au fost suficient de dure, nici anul acesta nu au lipsit părerile negative. Încercarea EBA de a readuce încrederea în industria bancară a fost criticată, acum, pentru că autoritatea nu a luat în calcul un posibil faliment al Greciei.

Printre criteriile luate în calcul anul acesta la derularea testelor se numără modul în care băncile ar face faţă unei scăderi economice de 0,5% în zona euro, în 2011, cum ar reacţiona la un declin de 15% al pieţelor acţiunilor din Europa şi la înregistrarea unor pierderi din deţinerile de datorii suverane.

"EFG Eurobank", "ATEBank" şi "Volksbanken" sunt prezente şi pe piaţa bancară din România. Motivele pentru care acestea nu au trecut testele de stres sunt: "ATEbank" are o expunere de 7,85 miliarde euro pe datoriile suverane ale Greciei, "EFG Eurobank" a înregistrat o rată de adecvare a capitalului de 4,9%, iar "Volksbanken" - de numai 4,5%.

Băncile care au căzut testele nu au suficiente rezerve pentru menţinerea unei rate a capitalului de bază (core Tier 1) de 5%, în cazul unui declin economic, conform EBA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb