Elevi încă, dar deja capabili să "cureţe" tehnologiile murdare

LARISA BĂNICĂ
Ziarul BURSA #Miscellanea / 17 iulie 2015

Elevi încă, dar deja capabili să "cureţe" tehnologiile murdare

Echipa Eco-Bolintinenilor, în vârful clasamentului la Concursul "Eroii Viitorului"

Echipa Eco-Bolintinenilor de la Liceul Teoretic "Dimitrie Bolintineanu" din Bucureşti a convins juriul că merită să se claseze pe locul l la Concursul de ştiinţe "Eroii Viitorului". În concurs s-au înscris 44 de echipe de la 40 de licee, din peste 20 de judeţe. La evenimentul de premiere, au fost selectate cele mai interesante proiecte dedicate ştiinţei şi dezvoltării sustenabile. Cele 5 echipe finaliste - din Bucureşti, Ploieşti, Rovinari, Timişoara şi Urziceni - au încercat să-şi prezinte cât mai convingător în faţa juraţilor ideea, pentru a urca pe podium.

Valeria Purcărea-Ciulacu este profesorul coordonator al echipei câştigătoare, alcătuită din Roxana Bălaşa şi Cătălin Mihai. Sintetizând discuţia purtată cu aceştia, reţinem: "Proiectul nostru aduce soluţii şi metode concrete privind folosirea tonelor de maculatură aruncate zilnic la groapa de gunoi. Prin arderea acestora, se aduc prejudicii majore omului, tuturor vieţuitoarelor, mediului înconjurator". Echipa a demonstrat că humusul obţinut prin transformarea deşeurilor de maculatură este mult mai fertil şi poate fi folosit cu foarte mare eficienţă în agricultură. Profesorul coordonator a subliniat: "După părerea noastră, acest experiment este benefic pentru activităţile desfăşurate atât în gospodării, dar şi la scară industrială, pentru întreaga societate şi mediul înconjurător".

Pe locul ll s-a clasat echipa de la Colegiul Naţional "Nichita Stănescu" din Ploieşti. Cadrul didactic care a coordonat proiectul este Carmen Argeşanu, iar membrii echipei sunt Ioana Băltăreţu, Claudiu Davidoiu şi Alexandra Stegărescu. Tinerii liceeni au răspuns provocării lansate de doamna profesor, aceea de a încerca să găsească soluţii pentru a diminua poluarea din oraş, cauzată de produsele petroliere. Elevii au declarat: "Noi am venit cu ideea de a captura compuşii nocivi din petrol în structuri compacte, blocuri de tip monolitic. Treptat, acest proiect s-a transformat în oportunitatea de a aduce o contribuţie benefică societăţii şi noi suntem onoraţi să fi avut privilegiul de a implementa soluţia şi de a o vedea răsplătită."

Pe podium a urcat şi echipa Rovinari - azi şi mâine, condusă de doamna profesor Oana Stamatoiu. Ocupanţii locului lll au pornit de la ideea reducerii cantităţii de deşeuri cu minim 10%. Proiectul a identificat şi implementat metode de valorificare a resturilor alimentare bazate pe principiile chimiei verzi, care pot fi aplicate acasă, cu uşurinţă şi fără riscuri. Potrivit membrilor echipei, "în urma studiului gunoiului colectat zilnic din şcoala noastră, pe care l-am realizat timp de o săptămână, am observat că resturile de mâncare, hârtia, PET-urile şi dozele de aluminiu sau fier constituiau cam 23-34% din cantitatea de gunoi, cu variaţii mari de la o zi la alta."

Locul lV a fost ocupat de reprezentanta Urzicenilor, care a implementat un proiect de colectare a uleiului rezidual din gospodării, dar şi a pet-urilor din şcoli. Elevii s-au folosit de o reţetă proprie pentru a fabrica săpun din deşeuri, iar rezultatele i-au făcut extrem de mândri. Ultima echipă finalistă, din Timişoara, a prezentat în faţa juriului ideea de a reduce consumul de energie electrică din liceu. Elevii au constatat că se poate economisi cu 50% energia electrică prin înlocuirea corpurilor de iluminat cu leduri.

Cristian Lascu, redactor-şef la National Geographic România, prezent la eveniment în calitate de membru al juriului, s-a declarat extrem de fericit că a cunoscut tineri talentaţi , remarcând: "Sunt sigur că secolul XXl va fi ştiinţific sau nu va fi deloc. Prin asta afirm că generaţia de astăzi va vedea lumea prin metoda ştiinţifică. Pentru mine,toate echipele sunt câştigătoare, indiferent de locul scris pe diplomă." Iar alt gazetar, Cristian Roman, i-a felicitat astfel: " Voi îmi demonstraţi că puteţi înlocui, de mâine, tehnologiile murdare cu tehnologii curate!".

Din juriu au mai făcut parte Vladimir Ene şi Sorin Roşca, din partea Societăţii de Chimie din România, şi jurnalista Corina Negrea. Evenimentul a fost prezentat de Daniela Avârvare, PR al BASF România.

Concursul "Eroii Viitorului" şi-a propus să găsească viitorii inventatori, capabili să aplice în mod creativ noutăţi ştiinţifice pentru a implementa o soluţie ecologică. Echipele de elevi de liceu au trebuit să desfăşoare o cercetare ştiinţifică şi să creeze o soluţie inovatoare, sustenabilă, care ar putea rezolva o problemă a comunităţii locale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb