Gala BURSA 2024
Gala ziarului BURSA, ajunsă la cea de-a IX-a ediţie, a avut loc în data de 19 noiembrie 2024, începând cu ora 18:30, la Le Château, din Strada Turturelelor, nr. 11, Sector 3, Bucureşti.
Grupul de presă BURSA, în parteneriat cu Centrul Român al Energiei (CRE), a organizat a VII-a ediţie a conferinţei "Energia în priză", în data de 12 Septembrie 2019, începând cu ora 09:30, la hotelul Sheraton Bucharest, Sala Platinum din Calea Dorobanţilor nr. 5-7, Bucureşti.
Virgil POPESCU, Vicepreşedinte al Comisiei pentru Industrii şi Servicii din cadrul Camerei Deputaţilor
•"Fără OUG 114, deciziile de investiţii la Marea Neagră ar fi fost deja adoptate"
Lipsa de predictibilitate legislativă şi instabilitatea au făcut ca investitorii să nu ia decizii de investiţii în extragerea gazelor din Marea Neagră, consideră Virgil Popescu, vicepreşedinte al Comisiei pentru Industrii şi Servicii din cadrul Camerei Deputaţilor. Domnia sa a declarat: "Prin legea offshore, o lege bună zic eu, care s-a discutat foarte mult în Parlament, pe partea financiară statul câştigă, şi chiar foarte bine, si cu toate că au fost nemulţumiţi investitorii, eu cred că nu era o problemă partea financiară. Problema care s-a pus a fost ordonanţa 114 şi cred că dacă aceasta nu exista atunci deciziile de investiţii în Marea Neagră ar fi fost luate. Modificând legislaţia, nu am făcut decât să alungăm investitorii".
Corneliu BODEA, Preşedinte al Centrului Român al Energiei şi CEO Adrem
•"BRUA - un proiect mare care se întâmplă, deşi uşor întârziat"
Încă nu avem clar cine este consumatorul vulnerabil şi ce să facem cu el, este de părere Corneliu Bodea, Preşedintele Centrului Român al Energiei (CRE) şi CEO Adrem. Domnia sa a menţionat, în deschiderea conferinţei, că, de zeci de ani, problema consumatorului vulnerabil este rostogolirea lui între producători şi furnizori. Printre altele, domnul Bodea a subliniat că anul acesta este primul, după mulţi ani, în care ţara noastră a devenit importator net de energie, adăugând: "În ceea ce priveşte resursele din Marea Neagră, suntem în situaţia în care suntem, adică departe de a le utiliza. Este o singură companie care a avut curajul să înceapă exploatarea şi aceasta are o mică parte. În rest, nu suntem unde trebuie".
Adrian DUMITRIU, CFO al Nuclearelectrica
•"Avem nevoie de o soluţie cât mai rapidă pentru OUG 114"
Primul efect al Ordonanţei 114 a fost vizibil în evoluţia preţului la energie din acest an, a menţionat Adrian Dumitriu, CFO al Nuclearelectrica. Domnia sa a declarat: "Primul efect al Ordonanţei 114 a fost vizibil în evoluţia preţului la energie din acest an. O regulă simplă ne spune că în piaţa liberă preţul se formează prin raportul cerere/ofertă. OUG 114 a redus capacitatea de ofertare de pe OPCOM în mod semnificativ. Producţia Nuclearelectrica şi cea a Hidroelectrica a fost blocată în proporţie de 65% de la tranzacţionare, cu alte cuvinte a fost scoasă din piaţă o cantitate foarte mare de energie în condiţiile în care cererea a fost mai puţin redusă decât oferta"
Florin STANCIU, Manager Unitatea Economică-Financiară şi Administrativă, CNTEE Transelectrica SA
•"Urmează investiţii semnificative pe digitalizare şi monitorizarea capacităţii de interconexiune cu ţările vecine"
Digitalizarea este un subiect important pentru Transelectrica, după cum a apreciat Florin Stanciu, Manager în cadrul Unităţii Economico-Financiare şi Administrative din CNTEE Transelectrica SA. Domnia sa a precizat: "Avem investiţii semnificative pe care le derulăm sau pe care urmează să le demarăm, atât pe partea de digitalizare, cât şi pe segmentul de monitorizare a capacităţii de interconexiune cu ţările vecine. În ceea ce priveşte interconexiunea cu Republica Moldova, susţinem la nivel european eforturile părţii moldoveneşti, avem si un memorandum la nivel guvernamental. Există două direcţii, una dintre ele fiind interconectare sincronă în spaţiul european".
Septimiu STOICA, Preşedintele Adunării Generale a Acţionarilor, Bursa Română de Mărfuri
•"OUG 114, un eveniment cu repercusiuni dramatice pentru piaţa gazelor"
OUG 114/2018, prin modificările legislative privind sectorul energiei, a constituit un eveniment cu repercusiuni dramatice, potrivit domnului Septimiu Stoica, preşedintele Adunării Generale a Acţionarilor din cadrul Bursei Române de Mărfuri (BRM). Domnia sa spune: "Suntem operator al pieţei de profil şi cred ca am simţit cel mai dramatic această schimbare. Dacă în ultimii doi ani, 2017-2018, am avut o vivacitate, o dinamică de-a dreptul extraordinară, devenind o piaţă de referinţă în ţară şi în regiune, situaţia s-a schimbat în 2019. Noi am realizat 70% din tranzacţiile de pe piaţa întreagă a gazelor naturale, ceea ce este formidabil în condiţiile în care operatorii economici care au folosit BRM nu au avut o obligaţie legală să o folosească la procentul acesta. Au făcut-o pentru că au descoperit o valoare, iar valoarea aceasta nu s-a construit uşor."
Doina VORNICU, Chief Operating Officer al CEZ România
•"Am atras deja 40 milioane euro de la UE pentru proiecte de digitalizare"
Uniunea Europeană promovează decarbonizarea, digitalizarea, electrificarea şi acolo trebuie să ajungem şi noi, a declarat Doina Vornicu, Chief Operating Ofiicer al CEZ România. Domnia sa consideră că digitalizarea este poarta prin care putem să ajungem la nişte procese eficiente, la un model operaţional care să răspundă nevoilor clienţilor din ziua de astăzi şi poate să ducă şi la scăderea facturii de energie electrică. Doina Vornicu a adăugat că pentru a ajunge la acest rezultat este nevoie să pregătim reţeaua pentru a putea să absorbim generare distribuită, pentru a putea să primim prosumerii în procesul de distribuţie a energiei electrice, să aducem reţeaua în măsura posibilităţilor la nivelul de eficienţă, să reducem pierderile.
Sorin BOZA, Preşedinte al Directoratului Complexului Energetic Oltenia
•"Lucrăm la o schemă de spriijn pentru plata certificatelor de emisii"
Complexul Energetic Oltenia (CEO) a plătit 1,45 miliarde de lei anul trecut pentru certificatele de CO2 aferente energiei produse, sumă care reprezintă 49,3% din cifra de afaceri a companiei, potrivit domnului Sorin Boza, preşedintele Directoratului CEO, care menţionează că societatea ar fi putut construi cu aceşti bani, în fiecare an, un grup nou pe gaz, de 250 MW. Pentru anul curent, CEO, care produce energie pe cărbune, estimează că suma pe care o va plăti pentru certificatele amintite va fi de peste 1,6 miliarde de lei, adică mai bine de 51% din cifra de afaceri.
Bogdan BADEA, Preşedinte al Directoratului Hidroelectrica
•"Toţi actorii din sector ar trebui să contribuie într-un fond de solidaritate care să ţintească doar consumatorii vulnerabili"
Domnia sa a afirmat: "Dacă ne preocupă consumatorul vulnerabil, toţi actorii din piaţa de energie ar trebui să contribuie într-un fond de solidaritate care să ţintească doar această categorie. Poate contribuţia respectivă ar putea avea forma acelei taxe de 2% şi, astfel, consumatorul vulnerabil, care trebuia de mult prea multă vreme definit, ar urma să primească o subvenţie, faţă de preţul pe care îl oferă piaţa pentru ceilalţi consumatori". În ceea ce priveşte OUG 114/2018, preşedintele Directoratului Hidroelectrica, susţine că scopul declarat al acestui act normativ, mai exact, grija pentru consumatorul final, a fost o falsă problemă.
Claudiu CREŢU, Administrator special al ELCEN
•"ELCEN - pregătită să livreze căldură pentru iarnă, la presiunea pe care RADET o suportă"
Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) va funcţiona, şi în această iarnă, la fel ca în ultimele două ierni, fără sincope, a subliniat Claudiu Creţu, administrator special al ELCEN. Domnia sa susţine că reparaţiile se fac la timp şi că ELCEN va fi pregătită să livreze, şi în acest sezon, energie termică la presiunea pe care reţeua de termoficare a Capitalei o susţine. Domnul Creţu a explicat: "În 2016, livram la 5 bari, acum livrăm la 3 bari, iar dacă reţeaua RADET rezistă la 8 bari, vom furniza la 8 bari. ELCEN va funcţiona fără nicio sincopă".
Gheorghe PIPEREA, Partener RomInsolv SPRL
•"Se pare că ELCEN este unul dintre noii băieţi deştepţi din energie"
OUG 114/2018 a plafonat preţul gazelor naturale la 68 de lei, însă această plafonare, care era menită să ajute consumatorii de energie termică, s-a oprit, în cazul Capitalei, la nivelul Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), susţine Gheorghe Piperea, Partener RomInsolv SPRL, administratorul judiciar al Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET). Conform domniei sale, Electrocentrale Bucureşti a beneficiat pe seama Romgaz de plafonarea preţului gazelor naturale, dar aceasta nu se regăseşte, "sub nicio formă", în preţul gigacaloriei, care nu a scăzut, "ci dimpotrivă, a crescut puţin".
Mihai BĂLAN, Policy officer în cadrul Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană
•"Este nevoie de un market design adaptat unei pieţe cu surse regenerabile"
Autorităţile şi industria energetică trebuie să analizeze şi să asume în tandem toate documentele aflate în discuţii la nivel de sector, este de părere Mihai Bălan, Policy officer în cadrul Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (RWEA). Acesta vorbeşte despre Planul Naţional Integrat Energie-Schimbări Climatice (PNIESC) 2021-2030, despre Strategia Energetică a României 2019-2030 cu perspectiva anului 2050, Regulamentul (UE) 2019/943, respectiv Directiva (UE) 2019/944, precizând: "Poate singura abordare constructivă este să ne aşăzăm toţi la masă şi să discutăm, să vedem cum abordăm aceste documente. Nu cred că le putem dezbate separat, ci în sincron. Este nevoie de un parteneriat care va trebui asimilat la nivel de sistem. Putem reconstrui structura energetică în baza planului naţional, care ar trebui să fie un plan de investiţii pe următorii zece ani".
Adrian TĂNASE, CEO al Bursei de Valori Bucureşti
•"Contrapartea Centrală va lega piaţa de capital cu cea de energie"
Contrapartea Centrală (CCP) va lega piaţa de capital cu cea de energie, iar în acest sens Bursa de Valori Bucureşti (BVB) are drept partener OPCOM, a declarat Adrian Tănase, director general al BVB. Domnia sa a adăugat: "Pe lângă proiectele de dezvoltare a pieţei, Bursa de Valori Bucureşti, a lansat şi proiecte de dezvoltare a mecanismelor de piaţă, iar aici regăsim proiectul principal care prevede setarea unui CCP, care va lega, în mod direct piaţa de capital cu piaţa de energie. În acest proiect avem ca partener principal OPCOM. CCP-ul va avea un capital social de 16 milioane de euro, dintre care 10 milioane de euro vor fi asiguraţi de BVB, iar 3,2 milioane de euro de OPCOM".
• AGERPRES
Gala ziarului BURSA, ajunsă la cea de-a IX-a ediţie, a avut loc în data de 19 noiembrie 2024, începând cu ora 18:30, la Le Château, din Strada Turturelelor, nr. 11, Sector 3, Bucureşti.
Ziarul BURSA a organizat a II-a ediţie a conferinţei “CSR şi sustenabilitate”, în data de 21 octombrie 2024, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, salon AB.
Ziarul BURSA a organizat a XII-a ediţie a conferinţei “Energia în priză”, în data de 25 septembrie 2024, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, sala Constanţa.
Ziarul BURSA a organizat conferinţa “Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică”, în data de 13 iunie 2024, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, saloanele AB.
Ziarul BURSA a organizat conferinţa “Piaţa financiar-bancară”, în data de 21 mai 2024, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, salon Constanţa, din Calea 13 Septembrie nr. 90.
Ziarul BURSA a organizat o nouă ediţie a conferinţei “România – Strategia dezvoltării”, în data de 23 aprilie 2024, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, salon D, din Calea 13 Septembrie nr. 90.
Ziarul BURSA a organizat “FORUMUL INVESTITORILOR - 2024: Provocările și oportunitățile anului”, eveniment ajuns la a III-a ediție, ce a avut loc în data de 20 martie 2024, începând cu ora 10:00, la Radisson Blu Hotel Bucharest, sala Atlas 2, din Calea Victoriei 63-81.
Gala ziarului BURSA, ajunsă la cea de-a VIII-a ediţie, a avut loc în data de 21 noiembrie 2023, începând cu ora 18:30, la Le Château, din Strada Turturelelor, nr. 11, Sector 3, Bucureşti.
Ziarul BURSA a organizat conferinţa “CSR şi sustenabilitate”, în data de 10 octombrie 2023, începând cu ora 10:00, la SCENARIO, ONE Tower Floreasca, din Calea Floreasca nr. 165, etaj 17, Bucureşti.
Ziarul BURSA a organizat a XI-a ediţie a conferinţei “Energia în priză”, ce a avut loc în data de 26 septembrie 2023, începând cu ora 10:00, la Sheraton Bucharest, sala Platinum, din Calea Dorobanţilor nr. 5-7, Bucureşti.
Ziarul BURSA a organizat conferinţa “Digitalizarea României”, ce a avut loc în data de 11 iulie 2023, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, saloanele AB din Calea 13 Septembrie 90
Ziarul BURSA a organizat o nouă ediție a conferinței “Piaţa financiar-bancară”, ce a avut loc în data de 28 iunie 2023, începând cu ora 10:00, la SCENARIO, ONE Tower Floreasca, din Calea Floreasca nr. 165, etaj 17.
Ziarul BURSA a organizat o nouă ediție a conferinței “România – Strategia dezvoltării”, ce a avut loc în data de 24 mai 2023, începând cu ora 10:00, la SCENARIO, ONE Tower Floreasca, din Calea Floreasca nr. 165, etaj 17.
Ziarul BURSA, în parteneriat cu Asociaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton (ADAA), a organizat conferinţa “Business şi Antreprenoriat”, ce a avut loc în data de 4 mai 2023, începând cu ora 10:00, la SCENARIO, ONE Tower Floreasca, din Calea Floreasca nr. 165, etaj 17.
Ziarul BURSA a organizat FORUMUL INVESTITORILOR - 2023: Provocările și oportunitățile anului, eveniment ajuns la a II-a ediție, ce a avut loc în data de 21 martie 2023, începând cu ora 10:00, la Sheraton Bucharest Hotel, sala Platinum.
Ziarul BURSA a organizat a VII-a ediţie a conferinţei “Securitatea cibernetică”, în data de 31 ianuarie 2023, începând cu ora 09:30, la Hilton Garden Inn Bucharest Old Town, sala Cişmigiu, din str. Doamnei nr. 12, Bucureşti.
Evenimentul s-a desfăşurat cu participare fizică şi a fost transmis, în direct, pe site-ul www.bursa.ro, pe contul de Facebook al ziarului BURSA, pe canalul de Youtube BURSA, precum şi pe conturile de Facebook ale partenerilor media.
Gala ziarului BURSA, ajunsă la cea de-a IX-a ediţie, a avut loc în data de 19 noiembrie 2024, începând cu ora 18:30, la Le Château, din Strada Turturelelor, nr. 11, Sector 3, Bucureşti.
Ziarul BURSA a organizat a II-a ediţie a conferinţei “CSR şi sustenabilitate”, în data de 21 octombrie 2024, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, salon AB.
Ziarul BURSA a organizat a XII-a ediţie a conferinţei “Energia în priză”, în data de 25 septembrie 2024, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, sala Constanţa.
Ziarul BURSA a organizat conferinţa “Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică”, în data de 13 iunie 2024, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, saloanele AB.
Ziarul BURSA a organizat conferinţa “Piaţa financiar-bancară”, în data de 21 mai 2024, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, salon Constanţa, din Calea 13 Septembrie nr. 90.
Ziarul BURSA a organizat o nouă ediţie a conferinţei “România – Strategia dezvoltării”, în data de 23 aprilie 2024, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, salon D, din Calea 13 Septembrie nr. 90.
Ziarul BURSA a organizat “FORUMUL INVESTITORILOR - 2024: Provocările și oportunitățile anului”, eveniment ajuns la a III-a ediție, ce a avut loc în data de 20 martie 2024, începând cu ora 10:00, la Radisson Blu Hotel Bucharest, sala Atlas 2, din Calea Victoriei 63-81.