CONFERINŢA ENERGIA ÎN PRIZĂ / SEPTIMIU STOICA, BRM: "OUG 114, un eveniment cu repercusiuni dramatice pentru piaţa gazelor"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 13 septembrie 2019

Septimiu Stoica

Septimiu Stoica

OUG 114/2018, prin modificările legislative privind sectorul energiei, a constituit un eveniment cu repercusiuni dramatice, potrivit domnului Septimiu Stoica, preşedintele Adunării Generale a Acţionarilor din cadrul Bursei Române de Mărfuri (BRM).

Domnia sa spune: "Suntem operator al pieţei de profil şi cred ca am simţit cel mai dramatic această schimbare. Dacă în ultimii doi ani, 2017-2018, am avut o vivacitate, o dinamică de-a dreptul extraordinară, devenind o piaţă de referinţă în ţară şi în regiune, situaţia s-a schimbat în 2019. Noi am realizat 70% din tranzacţiile de pe piaţa întreagă a gazelor naturale, ceea ce este formidabil în condiţiile în care operatorii economici care au folosit BRM nu au avut o obligaţie legală să o folosească la procentul acesta. Au făcut-o pentru că au descoperit o valoare, iar valoarea aceasta nu s-a construit uşor. În economie, lucrurile nu se construiesc uşor.

De la cei 70 de terawaţi pe care i-am tranzacţionat anual în 2017-2018, am ajuns în primele şapte luni ale anului 2019 la mai puţin de un terawatt pe lună. Este absolut dramatic".

Domnia sa menţionează, însă, că în luna august BRM a început să recupereze, având deja mai mult de 10 terawaţi tranzacţionaţi, "ceea ce reprezintă un semn bun", împreună cu semnul că se revine la legislaţia anterioară OUG 114, fără bariere, fără limite de preţ, etc.

"Dar, să vedem când şi în ce condiţii va fi revenirea", menţionează domnul Stoica, adăugând: "După cum am mai spus, în economie transformările nu se fac aducându-ne în acelaşi loc. Produci la un moment dat o transformare, dar ca să revii la poziţia iniţială nu mai parcurgi acelaşi lucru, nu mai intri în acelaşi loc. Un astfel de parcurs este foarte dificil, dramatic pentru piaţă, atât din punct de vedere al lichidităţii, cât şi al preţurilor".

Preţurile de pe piaţa gazelor din România au crescut foarte mult din cauza plafonării tarifelor pentru consumatorii casnici, afirmă domnul Stoica, susţinând: "Producătorii au trebuit să recupereze într-o formulă sau alta şi atunci, de unde piaţa noastră era comparabilă la preţ sau uneori mai mică decât pieţele învecinate, a ajuns să fie mai scumpă. Acum e mai ieftin gazul de import, deşi acesta are inclus preţul de transport. Este dramatic lucrul acesta, însă credem că lucrurile se vor schimba".

Oficialul BRM precizează că, în acest moment, avem două mari avantaje în România şi în acelaşi timp două mari condiţionări, care nu pot fi depăşite. Unul este faptul că "ne-am hotărât să fim o economie de piaţă", iar al doilea, că "facem parte dintr-o structură formidabilă care reprezintă Uniunea Europeană". Septimiu Stoica declară: "Noi nu putem să abdicăm de la niciunul din aceste principii. Sunt pietre fundamentale. Nu trebuie să încercăm soluţii hibride. Nu poţi să fii economie de piaţă şi, în acelaşi timp, să nu fii economie de piaţă. Nu poţi să aparţii UE, dar să îţi faci propria ta agendă alături sau în răspăr cu angajamentele tale. De exemplu, acela de a liberaliza o piaţă, pentru că efectele se văd, iar acest lucru s-a întâmplat în România cu OUG 114".

Septimiu Stoica spune că, dacă nu vom reuşi să punem în funcţii cheie oameni capabili să respecte aceste paradigme, respectiv să cunoască domeniul pentru care iau decizii, vom repeta experienţe de genul OUG 114 şi "nu vom învăţa nimic".

Potrivit reprezentantului BRM, perspectivele preţurilor de pe piaţa energiei şi gazelor ţin atât de planurile celor care activează în domeniu, cât şi de "managementul societăţii în care trăim".

Septimiu Stoica: "Încercăm să facem produse derivate pe energie în România de zece ani, dar nu s-a putut lucrul acesta până acum din cauza unei înţelegeri rigide şi extrem de înguste a reglementatorilor.

În ultimii 3-4 ani, BRM a reuşit să-şi asigure cadrul reglementativ în baza căruia să lanseze produse derivate. Produsele forward (la termen) cu gaze naturale sunt disponibile în România pe platformele BRM. Am lansat în iulie contractele cu scadenţa la o lună, iar din toamnă vom avea şi cu termen la un an sau chiar mai mult".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb