CONFERINŢA ENERGIA ÎN PRIZĂ / BOGDAN BADEA, HIDROELECTRICA: "Toţi actorii din sector ar trebui să contribuie într-un fond de solidaritate care să ţintească doar consumatorii vulnerabili"

Ramona Radu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 13 septembrie 2019

Bogdan Badea

Bogdan Badea

Toţi actorii din piaţa de energie ar trebui să contribuie într-un fond de solidaritate care să ţintească doar consumatorii vulnerabili, propune Bogdan Badea, preşedintele Directoratului Hidroelectrica.

Domnia sa a afirmat, ieri: "Dacă ne preocupă consumatorul vulnerabil, toţi actorii din piaţa de energie ar trebui să contribuie într-un fond de solidaritate care să ţintească doar această categorie. Poate contribuţia respectivă ar putea avea forma acelei taxe de 2% şi, astfel, consumatorul vulnerabil, care trebuia de mult prea multă vreme definit, ar urma să primească o subvenţie, faţă de preţul pe care îl oferă piaţa pentru ceilalţi consumatori".

În ceea ce priveşte OUG 114/2018, preşedintele Directoratului Hidroelectrica, susţine că scopul declarat al aces­tui act normativ, mai exact, grija pentru consumatorul final, a fost o falsă problemă, declarând: "Am constatat cu surprindere că se discută despre o dereglementare în trepte. Nu pot să nu recunosc că am fost foarte revoltat. Am fost revoltat pentru că, încă de la introducerea OUG 114/2018, Hidroelectrica, fiind probabil societatea cea mai prejudiciată de acest act normativ, a atras atenţia asupra efectelor care vor apărea în piaţă. Ceea ce am spus la începutul anului, s-a şi întâmplat: consumatorul nu a avut nimic de câştigat de pe urma acestui act normativ, Hidroelectrica a fost forţată să vândă energia electrică cu 111 lei, preţurile reglementate fiind cele pe care le cunoaştem public. În prezent, preţul cu care Hidroelectrica vinde către consumatorul final, în regim concurenţial, pe absolut toate zonele, este mai mic decât cel reglementat".

Cifrele arată că, în primul trimestru al acestui an faţă de acelaşi trimestru din 2018, consumatorii casnici au migrat din zona reglementată către cea concurenţială, piaţa liberă având preţuri mai bune decât cea reglementată, a mai spus domnul Badea.

"Hidroelectrica este mai aproape ca niciodată de listarea la bursă, dar nu este normal ca aceasta să se întâmple având pe umeri obligaţia de a furniza până la 65% din energia produsă în zona reglementată, fără să mai întrebăm unde se duce sau la cine ajunge. Asta va însemna o scădere a veniturilor companiei şi implicit a dividendelor, deci o scădere drastică a contribuţiei Hidroelectrica la bugetul de stat. În plus, potenţialii cumpărători ai acţiunilor companiei vor taxa acest context economic, aşadar statul va câştiga mai puţin din această listare. În ceea ce priveşte pregătirile pentru listare, vrem să ne extindem, a fost unul dintre obiectivele noastre de la preluarea mandatului de conducere al companiei. Considerăm că aşa cum toate companiile din sectorul energetic din Europa şi din lume sunt integrate pe verticală, şi noi trebuie să facem acest lucru. Noi am dezvoltat un plan de afaceri în acest sens, pe care l-am modificat ca urmare a ordonanţei", a explicat domnia sa.

Conform oficialului Hidroelectrica, planurile companiei vizează şi extinderea pe plan naţional şi regional, prin diversificarea activităţii sale: "Cred că anunţurile unor companii importante din România, cu privire la vânzarea activelor, au venit într-un moment important, cel puţin pentru Hidroelectrica, pentru că odată cu lis­tarea, putem să diversificăm activitatea societăţii, întrucât vrem să devenim un actor mai important în Româ­nia, dar şi unul regional".

În ceea ce priveşte investiţiile, Bogdan Badea a precizat că aplicarea salariului minim în construcţii, reglementat prin OUG 114, a adus probleme în companiile din sectorul energiei de la noi, subliniind faptul că este necesar ca impactul unor noi potenţiale reglementări să fie dezbătut cu toţi actorii din economie.

Preşedintele Directoratului Hidroelectrica a explicat: "Salariul minim în construcţii, pe care OUG 114 l-a introdus, a creat nişte probleme, şi noi am semnalat asta încă de la începutul anului. Am stat, şi suntem în continuare, blocaţi în discuţii interminabile cu contractorii, referitoare la modul de aplicare. Probabil că intenţiile au fost bune pentru un domeniu, dar trebuie să analizăm impactul pe toate sectoarele atunci când reglementăm ceva, deoarece poate reprezenta diferenţa dintre a face sau nu o investiţie. Această prevedere a ajutat sectorul construcţiilor, dar afectează rentabilitatea unor investiţii în alte sectoare. Fac un apel public ca atunci când vrem să ajutăm un sector, să existe, totuşi, o dezbatere cu toţi actorii".

Subliniind necesitatea unor noi capacităţi de producţie a energiei electrice, domnul Badea a precizat faptul că Hidroelectrica este pe punctul de a relua unele investiţii sistate, în valoare de peste 500 de milioane de lei.

"După un efort de un an de zile al echipei Hidroelectrica de a reanaliza toate obiectivele de investiţii care fuseseră sistate şi care nu făceau sens economic într-o anumită perioadă, am reuşit să obţinem acordul acţionarilor pentru continuarea multora dintre ele şi suntem foarte aproape să încheiem toate contractele. Vorbim de investiţii de peste 500 de milioane de lei, contracte care se vor semna în perioada următoare şi care vizează repornirea unor investiţii în zone care erau cu un pas către abandon", a subliniat domnia sa.

Nu în ultimul rând, oficialul Hidroelectrica a menţionat faptul că producătorii de energie nu au fost anunţaţi atunci când s-a discutat despre dereglementare, nu li s-a cerut părerea în legătură cu această nouă iniţiativă, amintind că nu au fost consultaţi nici atunci când s-au adoptat reglementările prin care au fost obligaţi să dea energie ieftină către alte entităţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb