CONFERINŢA ENERGIA ÎN PRIZĂ / ADRIAN DUMITRIU,CFO NUCLEARELECTRICA: "Avem nevoie de o soluţie cât mai rapidă pentru OUG 114"

Vlad Dobrea
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 13 septembrie 2019

Adrian Dumitriu

Adrian Dumitriu

Primul efect al Ordonanţei 114 a fost vizibil în evoluţia preţului la energie din acest an, a menţionat Adrian Dumitriu, CFO al Nuclearelectrica.

Domnia sa a declarat: "Primul efect al Ordonanţei 114 a fost vizibil în evoluţia preţului la energie din acest an. O regulă simplă ne spune că în piaţa liberă preţul se formează prin raportul cerere/ofertă. OUG 114 a redus capacitatea de ofertare de pe OPCOM  în mod semnificativ. Producţia Nuclearelectrica şi cea a Hidroelectrica a fost blocată în proporţie de 65% de la tranzacţionare, cu alte cuvinte a fost scoasă din piaţă o cantitate foarte mare de energie în condiţiile în care cererea a fost mai puţin redusă decât oferta".

CFO-ul Nuclearelectrica a adăugat că OUG 114 a distorsionat raportul cerere/ofertă. Datele publice de la OPCOM arată că , anul trecut, la 1 octombrie erau tranzacţionaţi în piaţă pentru anul 2019 aproximativ 41TWH, iar anul acesta, pentru anul viitor, o cifră la jumătate, aproximativ 20TWH. "Din perspectiva Nuclearelectrica trebuie clarificată cât mai repede această stare de incertitudine indusă în piaţa de energie de ordonanţa 114. Avem nevoie de predictibilitate în mediul de afaceri, avem nevoie şi de o industrie puternică şi de o economie dinamică, avem nevoie de o creştere a producţiei nu doar în energie. Semnalele din piaţă arată că producătorii din industrie sunt dezavantajaţi din perspectiva preţurilor la energie", a explicat Adrian Dumitriu.

Conform domniei sale, din punct de vedere financiar trăim un moment istoric, este pentru prima oară când dobânda devine negativă.

"Cred că acesta este modelul economic al prezentului şi al viitorului, iar retehnologizarea Unităţii 1 din punct de vedere al finanţării este extrem de solidă. Acelaşi lucru este aplicabil pentru investiţiile din economie pentru că, atâta vreme cât creditul este foarte ieftin, normal că şi apetitul de investiţii devine din ce în ce mai mare", a completat reprezentantul Nuclearelectrica.

Adrian Dumitriu a mai menţionat: "Cu privire la momentul 2026 Nuclearelectrica este în proces de pregătire cu retehnologizarea. Derulăm achiziţiile publice, cu viteza impusă de legea achiziţiilor publice, în ceea ce priveşte «conditional assessment» respectiv evaluarea stării tehnice pentru procesul de retubare. Din perspectiva noas­tră, în 2022 vom obţine extensia numărului de ore de funcţionare, astfel încât să ne permită să utilizăm, cel puţin până la sfârşitul anului 2026, reactorul de la Unitatea 1, urmând ca după expirarea numărului de ore de funcţionare al acestuia să demarăm procesul de retehnologizare".

Domnia sa a conchis: "Tehnologia CANDU (n.r. Canada Deuterium Uranium, marcă înregistrată pentru reactorul energetic dezvoltat în anii 50-60 de mai multe firme canadiene sub coordonarea AECL) este cea mai sigură tehnologie din industria nucleară. Această siguranţă vine şi cu un anumit cost, tehnologia CANDU este ceva mai scumpă faţă de restul din piaţă".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb