Autorităţile şi industria energetică trebuie să analizeze şi să asume în tandem toate documentele aflate în discuţii la nivel de sector, este de părere Mihai Bălan, Policy officer în cadrul Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (RWEA). Acesta vorbeşte despre Planul Naţional Integrat Energie-Schimbări Climatice (PNIESC) 2021-2030, despre Strategia Energetică a României 2019-2030 cu perspectiva anului 2050, Regulamentul (UE) 2019/943, respectiv Directiva (UE) 2019/944, precizând: "Poate singura abordare constructivă este să ne aşăzăm toţi la masă şi să discutăm, să vedem cum abordăm aceste documente. Nu cred că le putem dezbate separat, ci în sincron. Este nevoie de un parteneriat care va trebui asimilat la nivel de sistem. Putem reconstrui structura energetică în baza planului naţional, care ar trebui să fie un plan de investiţii pe următorii zece ani".
În ceea ce priveşte sectorul energiei eoliene, Planul Naţional prevede ca din totalul surselor de energie o proporţie de 27,9% să fie regenerabile, necesarul total de investiţii fiind de 21-22 miliarde euro, în următorii zece ani.
Asociaţia Română pentru Energie Eoliană propune, ca alternative, două scenarii, una presupunând realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, iar cealaltă luând în calcul ca acestea două să nu fie construite. Conform lui Mihai Bălan, ambele scenarii propuse de RWEA propun ca 35% din energie să provină din surse regenerabile, costurile aferente fiind similare cu cele din Planul Naţional.
"Nu putem creşte gradul energiei regenerabile fără să luăm în considerare nivelul de flexibilitate a reţelei. Avem foarte mare nevoie de investiţii în reţea. Trebuie cuplate sectoarele de transport, de încălzire şi răcire, cu cel de producţie. Avem nevoie de digitalizare şi de hidrogen", a adăugat reprezentantul RWEA.
Domnia sa a adăugat: "Trebuie să ştim exact unde şi când avem nevoie de investiţii, în condiţiile în care necesarul investiţional este de 20 de miliarde de euro. (...) Este nevoie de un market design adaptat unei pieţe cu surse regenerabile, iar actualul nu este adaptat. Credem că de la 1 ianuarie bariera imposibilităţii încheierii de contracte de tip PPA va dispărea".
În acelaşi timp, Mihai Bălan este de părere că ar putea fi schimbate criteriile în baza cărora vorbim despre o nouă securitate energetică. Tranziţia energetică echilibrată trebuie inclusă în Planul Naţional, a mai precizat domnia sa, anunţând că există un proiect al RWEA, realizat împreună cu CEZ şi Monsson România, de reconversie profesională a unui număr de 3000-5000 de muncitori din sectorul minerit, în următorii zece ani. Cel mai probabil că acest proiect va demara din anul 2021, când vor fi disponibile fondurile. Există o cerere foarte mare în Valea Jiului, cei de acolo dorind să lucreze în sectorul regenerabilelor. "Am dori să prioritizăm acţiunile de acest gen, iar ministerul de resort să includă şi celelalte zone unde au activat mine de cărbune", a conchis Mihai Bălan, asigurând că tehnicienii din mină pot fi uşor reconvertibili, mai ales că avem o cerere importantă în acest sens. Domnia sa a spus că tindem către un proiect de reconversie profesională a minerilor către energia eoliană care să fie localizat în România, dar să fie un proiect regional, la care să acceadă şi oameni din alte ţări din regiune, precum Cehia.