OUG 114/2018 a plafonat preţul gazelor naturale la 68 de lei, însă această plafonare, care era menită să ajute consumatorii de energie termică, s-a oprit, în cazul Capitalei, la nivelul Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), susţine Gheorghe Piperea, Partener RomInsolv SPRL, administratorul judiciar al Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET).
Conform domniei sale, Electrocentrale Bucureşti a beneficiat pe seama Romgaz de plafonarea preţului gazelor naturale, dar aceasta nu se regăseşte, "sub nicio formă", în preţul gigacaloriei, care nu a scăzut, "ci dimpotrivă, a crescut puţin".
În acest context, domnul Piperea a declarat, ieri: "Ne-am întrebat care este raţiunea juridică, economică, pentru care consumatorii de energie termică (şi electrică) nu beneficiază de nicio reducere, ca urmare a unei facilităţi care era menită să îi ajute, în timp ce o societate care se transformă, din ce în ce mai mult, într-o gaură neagră, a reţinut pentru sine această facilitate şi nu a lasat-o să se reverbereze în preţul gigacaloriei. Se pare că ELCEN este unul dintre noii băieţi destepţi. Dincolo de efectele actului normativ şi de modul în care s-au reverberat, sau nu, prevederile OUG 114 în preţul gigacaloriei, la acest moment RADET este în faliment suspendat. Tribunalul Bucureşti a dispus falimentul la finalul primăverii şi, din fericire, Curtea de Apel a suspendat efectele acestuia".
Astfel, avocatul Piperea a informat că RADET a început procedurile de încărcare a vanelor şi a conductelor ca să poată livra bucureştenilor energie termică pe perioada sezonului rece, subliniind că singura entitate care "îşi doreşte cu ardoare, din motive egoiste", falimentul Regiei, este ELCEN, ceilalţi creditori instituţionali importanţi (ANAF şi ENGIE) opunându-se acestei decizii.
ELCEN este, însă, cel mai mare creditor al RADET (97% din creanţele RADET sunt deţinute de ELCEN), iar votul său este covârşitor, a mai precizat domnia sa, adăugând: "Judecătorul sindic nici nu prea a avut de ales atunci când ELCEN a cerut, în instanţă, falimentul Regiei, spunând că îl susţine «cu tot armamentul din dotare». ANAF şi Engie, însă, vor să se amâne decizia aceasta până când Primăria Municipiului Bucureşti şi Ministerul Energiei vor decide ce este de făcut".
Conform reprezentantului RADET, în anul 2013, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a dispus fuziunea celor două entităţi (RADET şi ELCEN), astfel încât acestea să poată funcţiona mai departe.
"Nu se ştie din ce motiv, la un moment dat, s-a schimbat ceva, iar ELCEN nu a mai vrut să fuzioneze. (...) Prin fuziune, datoria Regiei către Electrocentrale Bucureşti s-ar fi şters, iar ELCEN a spus că vrea aceşti bani. Această datorie de 3,7 miliarde de lei, însă, nu va fi niciodată plătită pentru că nu are de unde să fie plătită, iar instanţa a decis că această creanţă nu incumbă PMB, ci RADET. În plus, Primăria a descoperit că în factura gigacaloriei, sunt introduse - în contra reglementărilor ANRE - şi costurile cu producerea electricităţii, nu doar cele cu producerea termiei. Populaţia Capitalei este minţită de zeci de ani, este făcută să plătească costurile la energie atât în cadrul facturii la gigacalorie, cât şi, bineînţeles, în interiorul facturii la energie electrică, iar PMB plăteşte, din banii noştri, o subvenţie care acoperă şi costurile cu producerea electricităţii", a explicat Gheorghe Piperea.
Domnia sa a abordat şi tema investiţiilor, afirmând că ELCEN ar trebui să efectueze investiţii în CET-uri, utilizând în acest sens bonusul de cogenerare pe care îl primeşte: "CET-urile sunt într-o stare atât de avansată de uzură încât în 2021 ar trebui să fie închise şi, de vreme ce aceste facilităţi de producţie sunt învechite, asta se reflectă şi în costul certificatelor cu CO2. Tocmai pentru a efectua la timp investiţiile în tehnologie, ELCEN (şi alţi actori din domeniu) primeşte un bonus de cogenerare: îl încasează de la noi conform cu factura, îl virează la stat după care statul îl redistribuie şi îl foloseşte după cum crede de cuviinţă, din păcate nu conform cu ceea ce ar trebui să asteptăm".
În ceea ce priveşte viitorul celor două societăţi, administratorul judiciar al Regiei a precizat că, în mod normal, în decurs de 5-6 luni de zile, activitatea RADET ar trebui să fie delegată la noua companie municipală Termoenergetica, adăugând că, dacă s-ar fi mers pe ideea iniţială a transferului de business, şi activele ELCEN ar fi trecut la Termoenergetica.
Acest scenariu, însă, pare în viziunea domnului Piperea, tot mai îndepărtat, RADET şi PMB întrebându-se dacă ELCEN şi Ministerul Energiei pot oferi garanţii că Electrocentrale Bucureşti va mai funcţiona şi va asigura energia termică la iarnă.
"Dacă această garanţie nu ne este oferită, suntem obligaţi şi noi, şi Primăria să începem să explorăm piaţa ca să vedem dacă putem obţine această energie termică de la alţi producători. În afară de posibile ameninţări şi de mesaje politice la care recurg administratorii ELCEN, această companie ar trebui să ne asigure că va funcţiona în continuare. Eu cred că ar trebui să fim cu toţii responsabili atunci când vorbim de confortul termic a 1,2 milioane de cetăţeni ai Capitalei".