E.ON ROMÂNIA Subvenţia îngrăşămintelor scumpeşte gazul pentru populaţie

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Materii Prime / 19 noiembrie 2009

Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România

Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România

Producătorii de îngrăşăminte şi CET-urile pot achiziţiona gaz numai din producţia internă până în 2010. Această măsură legiferată de Guvern va scumpi, însă, gazul destinat consumatorilor casnici, care vor avea o cotă mai mare de gaz la preţ dublu din import, ne-a declarat Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România. Domnia sa ne-a explicat: "Este clar că dacă aceşti mari consumatori vor cumpăra gaz numai din producţia internă, atunci tot gazul importat va ajunge pe piaţa reglementată, la populaţie şi micii consumatori, dar într-un cuantum mai mare de cota de 10% din prezent. Din estimările noastre, producţia internă nu este suficientă pentru a acoperi necesarul pieţei reglementate, iar importurile pot urca şi până la 50% în coşul de consum. Gazul rusesc pe care România îl importă se va scumpi de la 1 ianuarie cu circa 20%, de la nivelul de 290 dolari/1.000 mc din prezent. Deci impactul creşterii cotei importurilor în consumul populaţiei va fi devastator".

E.ON România şi alţi operatori din piaţa gazelor au demarat deja discuţii cu oficialii Ministerului Economiei pentru a vedea ce soluţii pot fi adoptate astfel încât populaţia să nu suporte o majorare şoc a preţului chiar din iarnă. Frank Hajdinjak ne-a precizat "E.ON a solicitat deja reglementatorului pieţei de energie o majorare a preţurilor reglementate pentru electricitate de 12% şi pentru gaze de 15% începând cu 1 ianuarie.

Dar nu am luat în calcul şi acest impact al măsurii de ajutorare a industriei chimice şi a CET-urilor. Consumul anual al acestor agenţi economici depăşeşte lejer suma de 4 miliarde mc. Este clar că nu mai rămân gaze pentru populaţie dacă producţia anuală a Romgaz este de circa 5,5-5,7 miliarde mc".

Ajustarea preţurilor solicitată de E.ON este bazată pe nerecunoaşterea de către ANRE (reglementatorul pieţei) a anumitor costuri în tarif. Frank Hajdinjak susţine că, la nivel de grup, aceste pierderi sunt de ordinul zecilor de milioane de lei. De altfel, din această vară, E.ON a şi acţionat în judecată ANRE pentru a-şi recupera aceste costuri.

Domnul Hajdinjak ne-a mai declarat: "Mereu au spus că acţionarii consideră că nu îşi recuperează investiţia în companiile Distrigaz Nord şi Distrigaz Sud din ultimii 3-4 ani, după privatizare, din cauza modului discreţionar în care sunt aplicate legile. Contractul de privatizare prevede o metodologie de tarifare, care să permită recuperarea investiţiilor într-un anumit timp. Dar, în realitate, această metodologie este aplicată într-un mod pe care noi îl considerăm incorect".

O altă problemă pe care E.ON doreşte să o rezolve în perioada următoare este suma enormă pe care trebuie să o recupereze de la companiile de stat, mari consumatoare de gaze şi electricitate. Autorităţile nu au găsit nici până acum o soluţie de plată a datoriilor companiilor CFR către furnizorii de electricitate, iar CET-urile consumatoare de gaze sunt, în continuare, rău-platnice.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb