EUROBAROMETRU: Cei mai mulţi europeni nu ştiu de numărul de urgenţă 112

V.B.
Miscellanea / 11 februarie 2014

Cei mai mulţi europeni nu ştiu la ce număr să sune când, aflându-se într-o ţară străină, se confruntă cu o situaţie de urgenţă, transmite un sondaj Eurobarometru efectuat la sfârşitul lunii trecute, din care a reieşit că 49% dintre europeni nu ştiu că pot contacta serviciile de urgenţă la numărul 112, românii fiind o excepţie în acest sens (71% dintre ei au cunoştinţă de existenţa serviciului).

În ciuda eforturilor depuse de-a lungul mai multor ani, existenţa acestui serviciu continuă să fie ignorată de aproximativ 50% din cetăţeni, inclusiv de persoanele care călătoresc cu regularitate, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene (CE).

Cele mai scăzute niveluri de cunoaştere a serviciului se observă în rândurile cetăţenilor din Grecia (10%) şi din Marea Britanie (18%), iar cele mai ridicate în Luxemburg (80%), România (71%), Polonia şi Bulgaria (70% fiecare). Până la 96% dintre suedezi ştiu că pot utiliza serviciul 112 în ţara lor de origine.

Neelie Kroes, vicepreşedinte al CE, a scris în această săptămână tuturor guvernelor naţionale, adresându-le îndemnul de a îmbunătăţi funcţia de stabilire a locului în care se află apelanţii şi funcţia de accesare de către persoanele cu handicap din cadrul sistemelor 112 naţionale, precum şi de a desfăşura campanii publicitare destinate călătorilor.

Domnia sa a declarat: "Mă îngrijorează că un important serviciu de bază este necunoscut cetăţenilor şi că pentru informarea acestora guvernele naţionale nu fac mai mult. UE a pus serviciul la dispoziţie, iar acum ceilalţi trebuie să îşi asume şi ei răspunderea".

La 112 se poate suna din reţelele fixe şi mobile de telefonie, iar numărul este gratuit şi disponibil pretutindeni în UE. Serviciul 112 pune apelanţii în legătură cu serviciile de urgenţă relevante (poliţia locală, pompierii sau serviciile medicale) în mai multe limbi europene. Serviciul este disponibil 24 de ore pe zi, şapte zile pe săptămână.

Ziua de 11 februarie este Ziua europeană a serviciului 112, un eveniment prin care se doreşte atragerea atenţiei publice asupra siguranţei şi a securităţii în Europa.

În ultimii ani, Comisia Europeană a colaborat cu operatorii de transport în vederea promovării serviciilor 112 în rândul celor care călătoresc pe continent. Comisia a pregătit, de asemenea, materiale promoţionale (logouri, afişe, bannere, concursuri de cunoştinţe pentru copii etc.) pe care administraţiile publice şi alte organizaţii le pot utiliza pentru a face mai bine cunoscut numărul 112.

Serviciul 112 este disponibil acum în toate statele membre ale UE, alături de numerele pentru apeluri de urgenţă existente la nivel naţional (precum 999 sau 110). Danemarca, Finlanda, Malta, Olanda, Portugalia, România şi Suedia au decis ca numărul 112 să devină unicul sau principalul lor număr naţional pentru apeluri de urgenţă. Numărul este folosit şi în ţări din afara UE, precum Elveţia, Muntenegru şi Turcia.

Potrivit unui raport privind modul în care fiecare stat membru implementează numărul 112, limba engleză poate fi utilizată în 25 de ţări europene (pe lângă Marea Britanie, Irlanda şi Malta), iar în 14 ţări se pot efectua apeluri în limba franceză (pe lângă Belgia, Franţa şi Luxemburg): Bulgaria, Republica Cehă, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Lituania, Olanda, Norvegia, Polonia, România, Slovacia şi Spania.

De asemenea, limba germană poate fi utilizată în 12 ţări: Bulgaria, Republica Cehă, Finlanda, Ungaria, Italia, Lituania, Olanda, Norvegia, Polonia, Slovacia, Spania şi România (pe lângă Austria, Belgia, Germania şi Luxemburg).

Mai mult decât atât: în Marea Britanie, centrele care primesc apeluri de urgenţă dispun de servicii de interpretare care acoperă 170 de limbi, iar în Franţa un serviciu similar acoperă 40 de limbi.

Neelie Kroes a transmis autorităţilor naţionale responsabile pentru 112 că, pentru a salva vieţi omeneşti şi pentru a economisi timp şi resurse când acordă asistenţă de urgenţă, statele membre ar trebui să prevadă criterii de stabilire cu precizie a locului în care se află apelantul. De asemenea, ar trebui să existe mijloace alternative la apelurile de voce efectuate la 112, pentru ca persoanele cu handicap să aibă acces echivalent la serviciile de urgenţă.

Vicepreşedintele CE le recomandă statelor membre ca, în conformitate cu legislaţia UE, să întreprindă măsurile necesare pentru informarea adecvată a cetăţenilor cu privire la existenţa şi la utilizarea numărului european unic pentru apeluri de urgenţă 112, cum ar fi iniţiative special concepute pentru persoanele care călătoresc. "În ciuda acestei obligaţii, numai 41% din europeni ştiu că numărul 112 este disponibil peste tot în UE, după cum reiese din ultimul sondaj efectuat", a declarat oficialul European.

"În această privinţă, autorităţile naţionale au realizat, cu sprijinul serviciilor mele, mai multe materiale video de promovare a numărului 112 pe care statele membre s-ar putea baza pentru organizarea unor campanii de publicitate. Doresc, de asemenea, să vă atrag atenţia asupra ultimului raport de implementare a numărului 112 care a fost redactat de COCOM (Comitetul de Comunicaţii al CE - n.r.) şi în care se precizează că mai sunt multe de făcut pentru implementarea efectivă a serviciului 112 în statele membre ale UE. Aş dori să vă rog să transmiteţi serviciilor mele, nu mai târziu de 30 martie 2014, informaţii despre planurile dumneavoastră de promovare şi de implementare efectivă a numărului 1122", se mai arată în scrisoarea deschisă.

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb