"Eximbank" a relaxat mecanismul de acordare de garanţii pentru proiectele investiţionale ale companiilor româneşti, creând o singură schemă de garantare, în conformitate cu reglementările europene intrate în vigoare la începutul acestui an, potrivit unui comunicat al băncii.
Noua schemă prezintă în mod transparent criteriile de eligibilitate pe care o companie trebuie să le îndeplinească pentru a beneficia de garanţii din partea statului, coordonatele pe baza cărora "EximBank" analizează solicitările primite, acordarea şi modificarea garanţiilor emise, precum şi modalitatea de executare şi suportarea proporţională a eventualelor pierderi înregistrate.
"Noile proceduri de acordare de garanţii pentru întreprinderi mici, mijlocii şi mari, pentru export şi pentru realizarea proiectelor în domeniile prioritare ale economiei româneşti, inclusiv a garanţiilor pentru proiectele finanţate de băncile comerciale care beneficiază de fonduri structurale nerambursabile de la Uniunea Europeană, vor permite băncii să răspundă mai prompt solicitărilor primite", au afirmat reprezentanţii EximBank.
Cea mai recentă facilitate oferită de EximBank din categoria "garanţii oferite în numele şi contul statului" se referă la faptul că firmele care nu erau în dificultate financiară la 1 iulie 2008, dar care se află în această situaţie acum ca urmare a apariţiei crizei economico-financiare, pot obţine garanţii care să le permită să contracteze credite noi de la bănci, acoperind până la 90% din sumele împrumutate.
Eximbank precizează că această schemă de garantare a fost notificată şi aprobată de Comisia Europeană şi intră în categoria măsurilor naţionale de ajutor de stat în contextul actual.
Banca de Export-Import a României - EximBank - este o instituţie specializată, prin care se derulează activităţi de susţinere a mediului de afaceri românesc şi a tranzacţiilor internaţionale prin instrumente financiar-bancare şi de asigurări specifice. Banca are 11 unităţi teritoriale în Bucureşti, Bacău, Braşov, Constanţa, Cluj, Craiova, Timişoara, Buzău, Oradea, Deva şi Alba Iulia.