EY: Acordul de liber schimb UE - Mercosur ar putea intra în vigoare anul acesta

S.B.
Miscellanea / 15 mai 2023

EY: Acordul de liber schimb UE - Mercosur ar putea intra în vigoare anul acesta

Încă din 2019, Uniunea Europeană şi statele Mercosur (Argentina, Paraguay, Uruguay şi Brazilia) au ajuns la un acord politic cu privire la crearea unui acord de liber schimb între aceste state. Având ca scop principal creşterea comerţului şi a investiţiilor între UE şi statele Mercosur prin eliminarea sau reducerea taxelor vamale în schimbul de mărfuri, este de aşteptat ca acordul să fie ratificat anul acesta, cu condiţia ca toate statele să semneze ratificarea.

În prezent, bunurile originare din UE şi exportate către statele Mercosur sunt supuse la importul în aceste state la taxe vamale cuprinse între 14% şi 35%. De exemplu, autoturismele şi piesele de schimb (unde România excelează), chimicalele, produsele farmaceutice, produsele textile, produsele alimentare (de ex. vinuri, ciocolată, băuturi răcoritoare) sunt puţin tranzacţionate în prezent între UE şi aceste state tocmai din cauza acestor bariere tarifare mari şi chiar restrictive (sub formă de măsuri de salvgardare pentru anumite produse).

În schimburile bilaterale de mărfuri cu statele Mercosur, România poate juca în continuare un rol cheie. De exemplu, potrivit datelor statistice europene, în 2022 România a exportat către Brazilia mărfuri în valoare de 179 milioane euro. De asemenea, în acelaşi an importurile României de mărfuri originare din Brazilia însumau aproximativ 442 milioane euro. Nici cu Argentina nu am stat rău, în 2022 România având exporturi către acest stat în valoare de 40 milioane euro. Schimburile bilaterale între Paraguay şi Uruguay au fost nesemnificative, chiar inexistente potrivit datelor statistice furnizate de Uniunea Europeană.

Odată cu intrarea în vigoare a noului acord vor fi eliminate majoritatea barierelor tarifare (de ex. taxe vamale) în schimburile comerciale dintre aceste state. În acest mod, companiile europene (şi, deci, inclusiv cele româneşti) vor putea efectua exporturi mult mai competitive către noi pieţe şi implicit beneficia de economii de taxe semnificative. Potrivit unui raport al Comisiei Europene, economiile cu taxele vamale de care vor beneficia companiile europene depăşesc 4 miliarde de euro.

Bineînţeles, de preferinţele tarifare mai sus menţionate vor beneficia numai produsele considerate a fi originare. Mai precis, cele care îndeplinesc regulile de origine preferenţială prevăzute de Protocolul de Origine al Acordului de liber schimb EU - Mercosur (ce poate fi consultat în prezent în stadiu de proiect pe pagina de internet a Comisiei Europene). Aşadar, companiile europene ar trebui să pregătească aceste calcule din timp (având deja resursele disponibile), astfel încât la data intrării în vigoare a Acordului să poată beneficia la maxim de noile preferinţe tarifare.

Un alt aspect important îl va reprezenta modalitatea de dovedire a originii pentru schimburile între UE şi aceste state. Pentru început, pentru mărfurile originare din Mercosur şi importate în UE vor fi acceptate şi certificate de origine pe o perioadă tranzitorie de 3 ani de la data semnării acordului. Viceversa, companiile europene care vor dori să emită o declaraţie de origine la exportul către ţările Mercosur vor trebui cel mai probabil să se înregistreze în Registrul Exportatorilor Înregistraţi (REX) conform regulilor aplicabile în Uniunea Europeană. Sistemul REX mai este aplicabil în prezent şi în schimburile dintre UE şi Canada, Marea Britanie sau Japonia şi permite auto-certificarea originii mărfurilor, pe baza unei autorizaţii obţinute în prealabil de la autorităţile vamale din Statul Membru de export.

În concluzie, semnarea acordului va reprezenta un pas foarte important în relaţiile comerciale dintre UE şi statele Mercosur cu impact pozitiv asupra economiei româneşti. Exportatorii români încă au timp să se pregătească pentru implementarea noilor facilităţi - de exemplu - identificarea produselor acoperite de Acord, renegocierea contractelor, încheierea de noi contracte, efectuarea de calcule de origine, adaptarea sistemelor IT, identificarea autorizaţiilor necesare şi a condiţiilor de obţinere ale acestora pentru a putea dovedi originea mărfurilor tranzacţionate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb