Producătorul de zahăr austriac Agrana anunţă că a sistat, pe termen nedefinit, activitatea de rafinare a zahărului în fabrica de la Buzău, însă menţine în funcţiune operaţiunile de ambalare, depozitare şi logistică ale unităţii.
Anunţul companiei a venit astăzi, după ce, în ultimele zile, au apărut mai multe declaraţii în spatiul public potrivit cărora fabrica de la Buzău s-ar închide din toamna acestui an. Astfel, în comunicatul de presă, conducerea Agrana explică faptul că activitatea de rafinare a zahărului în fabrica de la Buzău a fost sistată încă din noiembrie 2023, însă acum a fost luată decizia opririi pe "termen nedefinit." În acelaşi document se explică şi motivele care au dus la această decizie, fiind invocate "modificări apărute pe lanţul de aprovizionare".
"În urma informaţiilor apărute în presă, dorim să oferim clarificări importante privind situaţia fabricii de zahăr AGRANA din Buzău. Operaţiunile de ambalare, depozitare şi logistică ale fabricii din Buzău funcţionează conform programului obişnuit, fiind sistat doar procesul de rafinare, activitate oprită încă din noiembrie 2023. Suntem nevoiţi să oprim procesul de rafinare a zahărului la fabrica din Buzău din cauza unor modificări apărute pe lanţul de aprovizionare, fapt ce cauzează efecte cu impact economic. Toate celelalte operaţiuni ale Agrana România se derulează conform parametrilor obişnuiţi în fabricile din Roman şi Buzău", se arată în comunicatul de presă.
Ca urmare a acestei decizii, conducerea companiei anunţă că va purta discuţii şi cu reprezentanţii salariaţilor. Cert este că în luna martie 2024 a intrat în vigoare noul contract colectiv de muncă pe care reprezentanţii Agrana anunţă că-l vor respecta.
"Drept urmare, săptămâna trecută, sindicatul a fost notificat oficial, în concordanţă cu legea, despre sistarea activităţii de rafinare pe termen nedefinit şi despre iniţierea conservării liniei dedicate din cadrul fabricii, pentru a împiedica degradarea utilajelor, astfel încât acestea să poată fi reutilizate la nevoie.
Angajaţii noştri reprezintă o prioritate pentru noi, iar compania respectă toate prevederile legale în relaţia cu sindicatul. Au fost programate, pentru săptămâna în curs, discuţii cu liderii sindicali, care au ca scop identificarea celor mai potrivite variante benefice angajaţilor vizaţi de sistarea campaniilor de rafinare, prin noi oportunităţi de muncă în cadrul companiei. Vom respecta întocmai contractul colectiv de muncă, aşa cum a fost el negociat şi acceptat de ambele părţi în februarie şi care a intrat în vigoare începând cu luna martie 2024", au explicat reprezentanţii Agrana.
Deocamdată nu se ştie dacă se va ajunge şi la concedieri. Întrebaţi despre acest aspect, reprezentanţii companiei au răspuns doar că, "deocamdată, nu avem această informaţie, încă se discută cu sindicatul toate aspectele".
Până în prezent, la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Buzău nu a ajuns niciun document official prin care să se anunţe vreo schimbare a numărului angajaţilor, însă, la rândul său, Ionel Tociu, directorul AJOFM, a trimis o adresă prin care a cerut explicaţii cu privire la eventualele modificări de activitate care ar putea duce la concedieri colective. Deocamdată nu a fost primit niciun răspuns. Potrivit lui Ionel Tociu, la fabrică ar fi 140 de salariaţi.
În 1998, compania Agrana Zucker A.G. a demarat investiţii în industria zahărului şi amidonului din România. În momentul de faţă, compania Agrana deţine o fabrică de zahăr în Roman şi una în Buzău, precum şi o fabrică de amidon în Ţăndărei. În anul 2005 fabricile de zahăr au optat pentru o administrare şi un management mai eficient şi astfel a fost înfiinţată compania Agrana România.